Duminica femeilor mironosite

Duminica femeilor mironosite

Duminica femeilor mironosiţe

Apostol: Fapte 6,1-7; Evanghelie: Marcu 15, 43 - 16, 8

Astăzi sărbătorim a treia Duminică după Paşti şi, precum săptămâna trecută, auzim despre diferite momente ale Pătimirii, Răstignirii şi învierii. Săptămâna trecută am auzit despre Toma - că nu a crezut până ce nu a văzut; nu doar văzut, ci până nu a atins rănile lui Hristos - pentru a demonstra că Cel Care biruieşte moartea este de fapt Cel Răstignit.

Astăzi îi prăznuim pe cei implicaţi în îngroparea lui Hristos: în special, pe femeile mironosiţe, care au venit să ungă trupul lui Hristos, şi pe Iosif din Arimateea, menţionat în Evanghelia de astăzi, şi, de asemenea, pe Nicodim, un personaj cheie în Evanghelia după Ioan.

Toate aceste persoane au în comun modul în care s-au ocupat cu atâta grijă de trupul mort al lui Hristos: Iosif, un proeminent membru al Sanhedrinului, şi-a pus viaţa în pericol atunci când i-a cerut lui Pilat trupul lui Iisus; Nicodim I-a uns trupul cu mir şi aloe - mirodenii dulci parfumate care aveau rolul să usuce trupul şi să-l conserve – şi a aşezat trupul într-un mormânt săpat în stâncă (un efort incredibil de ostenitor); şi foarte devreme dimineaţa, femeile au adus mai multe mirodenii pentru a unge trupul lipsit de viaţă.

Toate aceste lucrări au fost înfăptuite cu multă iubire, dorinţă şi energie, dar totodată [îndeplinite] fără o deplină cunoştinţă - chiar cu neştiinţă: acţiunile lui Iosif şi Nicodim erau menite să păstreze trupul lui Hristos, necunoscând ca, prin moartea Sa, El biruia moartea, pentru a trăi veşnic; iar femeile au venit la mormânt întrebându-se cine le va prăvăli piatra, necunoscând că mormântul era deja gol.

Cu toţii au vrut să facă ceva ce nu au putut duce la capăt, şi totuşi, fiindcă au acţionat cu o aşa de mare dorinţă şi iubire, au devenit agenţii unei făptuiri care era mai presus de visele şi aşteptările lor cele mai îndrăzneţe, o taină mai presus de capacitatea lor de înţelegere.

Noi, pe de altă parte, credem că ştim cum stau lucrurile. Şi totuşi, dacă nu ne este teamă, dacă nu tremurăm precum femeile amintite la sfârşitul pericopei evanghelice, probabil că nici măcar nu ne vom da seama de neştiinţa noastră.

Credem că ştim deja sfârşitul şi astfel avem tendinţa de a fi mulţumiţi de noi înşine despre modul în care ajungem în acel punct. Hristos a biruit moartea: super! Pot continua să-mi trăiesc viaţa aşa cum eram înainte, ba chiar o pot continua astfel şi dincolo de mormânt.
Noi vrem viaţa veşnică, nu vrem Crucea.

Mironosiţele, Iosif şi Nicodim, pe de cealaltă parte, au lucrat cu râvnă şi iubire, fără să se gândească la ce folos vor avea din aceasta.
După ce am auzit vestea cea bună, suntem ispitiţi să o înţelegem în termenii noştri şi astfel atenţia ne este aţintită mai mult asupra chestiunilor acestei lumi: ştim mai multe despre investiţiile noastre, pensii, taxe... decât ştim despre Scripturi. Lor le lipsea deplinătatea cunoaşterii, dar cel puţin au lucrat cu iubire; noi suntem cu totul nesocotiţi şi lucrăm pentru alte scopuri.

Motivul pentru care Pastele se află în centrul anului nostru bisericesc - petrecând atât de multe săptămâni pre-gătindu-ne pentru el şi atât de multe după, desluşindu-i, taina - este ca noi să ne dăm seama de semnificaţia sa!

Lumina Paştelui străluceşte pentru a ne lumina, pentru ca să nu mai trăim în întunericul căilor noastre vechi, ci, mai degrabă, să începem să trăim în lumina care se cuvine fiilor lui Dumnezeu, pornind chiar de la un licăr, de la primele raze ale unei noi zile.

Ar fi o mare greşeală să credem că pentru aceasta nu este nevoie de strădanie şi osteneală, uscarea trupului nostru, aşa cum Iosif şi Nicodim au pregătit trupul lui Hristos, uscarea patimilor noastre, uscarea legăturilor care ne ţin de lucruri, uscarea a tot ceea ce ne distrage atenţia de la Hristos, [este nevoie de] pregătirea noastră cu mir - ceea ce este cuvenit morţilor - pentru ca şi noi să devenim ofrandă bine-plăcută lui Dumnezeu, lucrând din greu la personalitatea noastră, cioplind în inima noastră împietrită un loc unde Hristos poate locui, pentru a dărui o viaţă nouă mădularelor noastre muritoare.

Doar dacă ne dăruim cu adevărat lui Hristos - lucrând cu râvnă, dorinţă şi iubire pentru trupul Său - aflăm că ceea ce noi credeam că este cu neputinţă a fost împlinit, că piatra care zăcea prăvălită peste inima fiecăruia dintre noi, ţinându-ne jos, făcându-ne incapabili să-L simţim sau să-L vedem pe Dumnezeu, acea piatră a fost rostogolită şi atunci nu vom mai vedea doar un licăr a ceea ce se află înaintea noastră, ci vom fi chemaţi să intrăm în mormânt, inima noastră, camera de nuntă.

Numai Dumnezeu poate înlătura piatra, dar să ne amintim că noi trebuie să mergem la mormânt! Ele nu ştiau cum aveau să o înlăture, şi totuşi s-au dus acolo. Tot astfel şi noi trebuie să mergem la mormânt, pregătiţi să prăvălim piatra fără a avea vreun indiciu despre cum o să facem acest lucru, oricât de inutil ni s-ar părea gestul de a merge la mormânt, împovăraţi de greutatea păcatului nostru - piatra care blochează intrarea în inima noastră.

Dar din nou, nu putea face aceasta decât din iubire şi din dorinţă de Hristos: aceasta ar trebuie să fie ceea ce ne impulsionează să venim la Biserică, să ne rugăm, să postim, să ne înnoim mintea. Toate acestea implică multă osteneală, dar este o osteneală care ne stă în putinţă. Iar dacă vom lucra astfel, Hristos cu siguranţă va împlini ceea ce este mai presus de puterile noastre: va schimba inima noastră de piatră în inimă de carne, o inimă plină de compasiune şi iubitoare.

Despre aceste lucruri vom auzi mai multe în săptămânile care urmează, când îi vom cunoaşte pe paralitic, pe samarineancă, pe orb, toţi aceştia fiind pilde ale lucrării lui Dumnezeu ce înnoieşte viaţa noastră.

Să ne rugăm, aşadar, ca să avem putere să începem călătoria la care suntem chemaţi şi lucrarea care ne este pusă înainte.

Pr. Prof. John Behr

CRUCEA LUCREAZĂ ÎN LUME, EDITURA DOXOLOGIA

Cumpara cartea "CRUCEA LUCREAZĂ ÎN LUME"

Pe aceeaşi temă

11 Mai 2016

Vizualizari: 11130

Voteaza:

Duminica femeilor mironosite 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact