
Icoana face parte organica din cultul Bisericii. Icoana este obiect de cult si in fata ei, credinciosul nu se poate situa in stare de contemplare estetica, ci de inchinare. Sfantul Teodor Studitul ne marturiseste ca prin icoana "ne vine un har dumnezeiesc si ea impartaseste sfintire celor ce se apropie de ea cu credinta".
Prima icoana a Mantuitorului a fost Sfanta Mahrama. Potrivit Traditiei, Mantuitorul Si-a intiparit in chip minunat trasaturile chipului Sau pe o bucata de panza si i-a trimis-o regelui Abgar al Edessei, o persoana care era dornica sa-L intalneasca.
Icoana infatiseaza un prototip sfant. Trasaturile prototipului sunt intiparite de iconar in materia icoanei. Din acest motiv, icoana se afla intr-o relatie cu prototipul. Ea nu are un ipostas propriu, ci doar prezinta o persoana sfanta. Pentru faptul ca ea infatiseaza trasaturile exterioare ale sfantului, pe ea apare numele prototipului. Icoana se deosebeste de prototip, caci natura ei materiala nu are nimic in comun cu fiinta prototipului.
Parintele Bulgakov, in lucrarea "Icoana si cinstirea sfintelor icoane" afirma ca "pentru icoana unui sfant, denumirea are o insemnatate esentiala, caci prin nume se implineste reprezentarea... Aceasta denumire, care in exterior se exprima prin inscrierea numelui pe icoana, se savarseste prin tainica actiune a Bisericii, sfintire a icoanei, prin care se randuieste o deosebita prezenta a sfantului in icoana sa". Scrierea numelui investeste astfel icoana cu o prezenta.
Mentionam ca dupa Intruparea Domnului, icoana devine posibila. Ea devine o marturisire a adevarului ca "Dumnezeu S-a aratat in trup" (1 Timotei 3, 16). Iar icoanele sfintilor ne vorbesc despre rodirea iubirii lui Dumnezeu in inimile celor zugraviti. Asadar, Evanghelia si icoana trebuie sa exprime acelasi Adevar. Nu trebuie sa exista un dezacord intre ceea ce vede si aude credinciosul in Biserica. Din acest motiv, o icoana daca nu exprima invatatura ortodoxa, inceteaza de a mai fi liturgica. Pierde caracterul iconic. Poate fi cel mult un tablou cu o tema religioasa.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Pastorala Sfantului Sinod la Duminica Ortodoxiei
Publicat in : Predici la sarbatori -
Duminica Ortodoxiei
Publicat in : Duminica Ortodoxiei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.