Teologia slavei lui Dumnezeu

Teologia slavei lui Dumnezeu

Așa cum bine știm, a doua Duminică din Postul Mare este consacrată Sf. Grigorie Palama, încă un prilej de a rememora care este adevăratul sens al vieții noastre.
Și nu întâmplător, deoarece viaţa, gândirea şi scrierile sale stau la baza întregii spiritualităţi creştine, Biserica Ortodoxă evocându-l ca „propovăduitor al harului, organ dumnezeiesc al Teologiei şi vestitor al Luminii necreate” (Sf. Grigorie Palama, „Omilii”, vol. I, Edit. Anastasia, Bucureşti, 2000, p. XII).

Sfântul ierarh s-a ocupat în principal cu problema posibilităţii omului de a-L cunoaşte pe Dumnezeu și de a se împărtăşi de Dumnezeu.

De aceea, teologia Sf. Grigorie Palama este centrată pe argumentarea capacităţii omului de a se uni cu Dumnezeu Cel necreat, prin energiile sau lucrările dumnezeieşti.
Această sfântă comuniune este reală, deoarece energiile divine sunt necreate, izvorând din Dumnezeu, deci dumnezeieşti şi îndumnezeitoare.

Sf. Grigorie Palama a sintetizat gândirea patristică într-o teologie a slavei lui Dumnezeu. Focalizat asupra „luminii taborice”, el susține deosebirea tradiţională dintre Ființa Dumnezeiască absolut transcendentă şi de necunoscut, şi harul necreat, energiile sau manifestările dumnezeieşti, imanente şi îndumnezeitoare, de care omul se poate împărtăși (Paul Evdokimov, „Ortodoxia”, EIBMBOR, Bucureşti, 1996, p. 18).

În consens cu Sf. Scriptură şi Sf. Tradiţie a Bisericii, învăţătura Sf. Grigorie Palama evidenţiază faptul că lumina harului divin este necreată, fiind energie dumnezeiască, iar cei îndumnezeiţi văd într-adevăr această lumină, şi nu numai că o văd, ci se văd pe ei înşişi scăldaţi în ea. Aceasta este slava lui Dumnezeu, strălucirea Lui, lumina taborică, a Învierii lui Hristos şi a Cincizecimii.

Întreaga Biserică, în trei mari Sinoade ţinute la Constantinopol, a dat dreptate Sf. Grigorie Palama şi a propovăduit că VIAŢA ÎN HRISTOS NU SE REZUMĂ LA ZIDIREA OMULUI MORAL, ci are ca țintă îndumnezeirea lui prin harul Sfântului Duh, care înseamnă vederea lui Dumnezeu.

„Numai printr-un asemenea dar, de obârşie dumnezeiască, adică necreat, se dobândeşte şi conştiinţa adevărată, şi împărtăşirea, şi sfinţirea, şi îndumnezeirea noastră” (Ibidem, p. XV).

Harul divin se comunică treptat făpturilor într-un suiş continuu, ca pe „scara” văzută de Iacov, sprijinită pe pământ, iar cu vârful atingând cerul (Fc. 28, 12).

Acest „foc al harului” e viaţa însăşi a virtuţilor, este prezenţa lui Dumnezeu cel Viu, lucrător în viața noastră.

Întreaga operă teologică a Sf. Grigorie Palama constituie o apărare a vederii nemijlocite a lui Dumnezeu, iar distincţia între fiinţă şi energie este un „postulat teologic” care se impune dacă vrem să menţinem caracterul real, nu doar „metaforic” al îndumnezeirii noastre (Vladimir Lossky, „Vederea lui Dumnezeu”, Edit. Deisis, Sibiu, 1995, p. 149).

Lucru cu atât mai important, întrucât SCOPUL VIEŢII OMULUI ESTE ÎNDUMNEZEIREA REALIZATĂ PRIN HARUL DUHULUI SFÂNT, prin unirea reală cu Dumnezeu, săvârşită în Biserică, fapt posibil numai prin întruparea Domnului şi „da”-ul Sfintei Fecioare Maria, care a asumat liber negrăita naștere a Mântuitorului Iisus.

Pentru adversarii Sf. Grigorie Palama și a isihaștilor în general, chestiunea vederii lui Dumnezeu se pune numai în plan intelectual, fiind doar o „gnoză”, o simplă cunoaştere la nivel raţional.

În schimb, pentru Sf. Ierarh tesalonicean, şi pentru întreaga tradiţie a teologiei mistice, VEDEREA LUI DUMNEZEU ESTE INSEPARABILĂ DE ÎNDUMNEZEIRE, constituind unul dintre aspectele ei.

Aceasta este vederea Feţei luminoase a lui Dumnezeu întoarsă spre fiecare dintre noi, şi care este „vederea Hristosului Schimbării la Faţă” (Ibidem, p. 152).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

07 Martie 2019

Vizualizari: 1422

Voteaza:

Teologia slavei lui Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact