
Crestinii ortodocsi se vor afla pe 16 martie 2025 in Duminica inchinata Sfantului Grigorie Palama. Aceasta duminica din Postul Sfintelor Pasti a fost instituita odata cu canonizarea oficiala a Sfantului Grigorie Palama, in anul 1368. Sfintii Parinti au randuit ca in a doua duminica din Postul Mare, deci dupa Duminica Ortodoxiei, sa fie pomenit Sfantul Grigorie Palama, pentru a ne descoperi ca adevarata cunoastere a lui Dumnezeu nu este una teoretica, ci se realizeaza prin impartasirea de Lumina necreata.
Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, s-a nascut in anul 1296, in Constantinopol. La varsta de 20 de ani, Grigorie ajunge in Muntele Athos, la Manastirea Vatoped, traind sub indrumarea parintelui Nicodim de la Vatoped (cinstit pe 11 iulie). Dupa trecerea la cele vesnice a parintelui Nicodim, vietuieste sub indrumarea parintelui Nichifor, timp de opt ani. Dupa moartea parintelui Nichifor, ajunge la Lavra Sfantul Atanasie Athonitul. Aici va sluji la trapeza si va deveni cantaret in biserica.
Dupa trei ani, este prezent la schitul Glossia, loc in care se va adanci in practicarea rugaciunii inimii, descoperindu-ne ca omul se poate impartasi in aceasta lume de Lumina dumnezeiasca pe care au vazut-o Sfintii Apostoli Petru, Iacov si Ioan pe Muntele Tabor, cand a avut loc Schimbarea la Fata a Domnului.
Sfantul Grigorie Palama a sintetizat Teologia harului sau a energiilor necreate si vesnice, de care se impartasesc oamenii credinciosi. Energiile divine necreate sunt distincte, nu se confunda cu firea sau fiinta lui Dumnezeu, dar ele izvorasc din ea. El ne arata ca prin rugaciunea neincetata a mintii, omul se impartaseste de energia necreata si vesnica.
Sfantul Grigorie Palama arata in scrierile sale ca aceasta lumina nu vine de la soare, ci este lumina necreata, intrucat ea vine direct din lumina sau slava Preasfintei Treimi. Cei care se roaga neincetat lui Dumnezeu, pregusta sau vad cu anticipatie, inca din lumea aceasta, prin bunavointa Sa, slava vesnica a Imparatiei Cerurilor.
Din cauza invaziei turce, in anul 1326, Grigorie pleaca in Tesalonic impreuna cu ceilalti frati din schit. Aici va fi hirotonit preot.
In anul 1347 Sfantul Grigorie devine Arhiepiscop al Tesalonicului. Viata sa a fost scrisa de catre Patriarhul Filotei. Din relatarea vietii sale, aflam ca inainte de a trece la cele vesnice, i s-a aratat Sfantul Ioan Gura de Aur si i-a grait: "Spre inaltimi! Spre inaltimi!". Sfantul Grigorie Palama a adormit intru Domnul pe 14 noiembrie 1359. Sfintele sale moaste sunt prezente in Catedrala din Tesalonic.
Mentionam ca familia Palama a dat Bisericii Ortodoxe sapte sfinti: Sfantul Constantiu (tatal), Sfanta Kalloni (mama), Sfantul Grigorie si fratii lui: Sfantul Teodosie si Sfantul Macarie, precum si Sfintele sale surori: Epiharis si Teodota.
Iulian Predescu
-
Predica la Duminica a II-a din Postul Mare
Publicat in : Predici - Predica -
Sfantul Grigorie Palama, teologul luminii dumnezeiesti
Publicat in : Duminica Sfantului Grigorie Palama -
Sfantul Grigorie Palama - teologul tainei indumnezeirii
Publicat in : Duminica Sfantului Grigorie Palama
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.