
Fiul lui Dumnezeu vine in aceasta lume ca prunc. Doreste sa patrunda in inimile noastre fara sa ne inspaimante, fara sa-si arate puterea si forta, ci numai prin iubire. Si din acest motiv, orice om ar trebuie sa-L primeasca fara retineri. Insa pentru ca iubim mai mult cele trecatoare, nu mai suntem interesati de nasterea pruncului Dumnezeu in noi.
Sa nu uitam ca spre deosebire de nasterea noastra biologica, nasterea pruncului Dumnezeu inlauntrul nostru nu se poate face fara consimtamantul si participarea personala a fiecaruia dintre noi. Prin aceasta omul descopera asemanarea sa cu Dumnezeu, prin faptul ca participa la propria sa zamislire: "Omul devine imaginea lui Dumnezeu prin aceea ca omul colaboreaza la nasterea omului" (Sf. Clement din Alexandria).
Hristos ar fi putut sa vina pe pamant intr-un trup de adult, caci nimic nu este cu neputinta la Dumnezeu, dar vine ca prunc, pentru ca noi sa ne ingrijim de El. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel marturisea intr-o predica inchinata Nasterii Domnului: "Vedem ca Mantuitorul Iisus Hristos respecta libertatea si demnitatea fiecarui om. El nu forteaza, nu se impune, ci se propune. El vine in lume smerit, sub forma unui copil inocent, curat, pe care poti sa-l iubesti sau poti sa-l ignori, poti sa-l ocrotesti sau poti sa-l lasi sa moara. Copilul nu se poate hrani singur dupa nastere, nu se poate imbraca singur, nu se poate misca singur, ci pentru toate acestea are nevoie de ajutor. El este dependent de iubirea celor din jur. Deci, Mantuitorul Hristos este Dumnezeu-Copilul, Cel Atotputernic devine cu totul neputincios ca Om. De ce? Pentru ca El respecta libertatea noastra si vrea sa fie primit cu iubire, asa cum primesti un copil, nu de teama sau din constrangere, ci din convingere. Prin faptul ca Dumnezeu vine in lume nu ca om adult cu forta fizica, ci vine in lume ca un copil plapand, smerit, nevinovat si neajutorat vrea sa ne spuna ca Dumnezeu se propune, nu se impune oamenilor. Daca vrei, Il primesti ca locuitorii din Betleem sau Il respingi ca locuitorii din casele bogate ale Betleemului. Libertatea aceasta de a-L primi pe Dumnezeu sau de a-L respinge, de a-L iubi sau de a-L ignora, este data in insusi faptul ca Dumnezeu vine la noi ca un copil".
Sa luam aminte ca Hristos nu S-a nascut doar trupeste acum doua milenii, ci Se naste duhovniceste in sufletul fiecarui credincios, prin Sfintele Taine, prin viata de asceza si prin pazirea sfintelor porunci. "Deci, fiecare din noi Il putem zamisli pe El in sufletul nostru, nu in chip trupesc, spune Sfantul Simeon Noul Teolog, cum L-a zamislit Fecioara si Nascatoarea de Dumnezeu, ci intelegator si fiintial, prin harul Sfantului Duh".
Prin nasterea Sa in chip de prunc, Mantuitorul nu doar lasa pe om sa aleaga daca Il primeste sau Il respinge, ci ne descopera si un alt adevar uitat: ca in fata lui Dumnezeu suntem cu totii niste prunci ai Sai. Asadar, El devine copil si pentru a ne descopri cat de mare iubirea parinteasca a Tatalui.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Craciunul - Nasterea Domnului
Publicat in : Nasterea Domnului - Craciunul -
Craciunul pe rit vechi
Publicat in : Viata liturgica -
Craciunul branduit
Publicat in : Craciun -
Cu Craciunul la Gioni Teologul
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.