Dumnezeu vine la noi ca un copil

Dumnezeu vine la noi ca un copil Mareste imaginea.

Fiul lui Dumnezeu vine in aceasta lume ca prunc. Doreste sa patrunda in inimile noastre fara sa ne inspaimante, fara sa-si arate puterea si forta, ci numai prin iubire. Si din acest motiv, orice om ar trebuie sa-L primeasca fara retineri. Insa pentru ca iubim mai mult cele trecatoare, nu mai suntem interesati de nasterea pruncului Dumnezeu in noi.

Sa nu uitam ca spre deosebire de nasterea noastra biologica, nasterea pruncului Dumnezeu inlauntrul nostru nu se poate face fara consimtamantul si participarea personala a fiecaruia dintre noi. Prin aceasta omul descopera asemanarea sa cu Dumnezeu, prin faptul ca participa la propria sa zamislire: "Omul devine imaginea lui Dumnezeu prin aceea ca omul colaboreaza la nasterea omului" (Sf. Clement din Alexandria).

Hristos ar fi putut sa vina pe pamant intr-un trup de adult, caci nimic nu este cu neputinta la Dumnezeu, dar vine ca prunc, pentru ca noi sa ne ingrijim de El. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel marturisea intr-o predica inchinata Nasterii Domnului: "Vedem ca Mantuitorul Iisus Hristos respecta libertatea si demnitatea fiecarui om. El nu forteaza, nu se impune, ci se propune. El vine in lume smerit, sub forma unui copil inocent, curat, pe care poti sa-l iubesti sau poti sa-l ignori, poti sa-l ocrotesti sau poti sa-l lasi sa moara. Copilul nu se poate hrani singur dupa nastere, nu se poate imbraca singur, nu se poate misca singur, ci pentru toate acestea are nevoie de ajutor. El este dependent de iubirea celor din jur. Deci, Mantuitorul Hristos este Dumnezeu-Copilul, Cel Atotputernic devine cu totul neputincios ca Om. De ce? Pentru ca El respecta libertatea noastra si vrea sa fie primit cu iubire, asa cum primesti un copil, nu de teama sau din constrangere, ci din convingere. Prin faptul ca Dumnezeu vine in lume nu ca om adult cu forta fizica, ci vine in lume ca un copil plapand, smerit, nevinovat si neajutorat vrea sa ne spuna ca Dumnezeu se propune, nu se impune oamenilor. Daca vrei, Il primesti ca locuitorii din Betleem sau Il respingi ca locuitorii din casele bogate ale Betleemului. Libertatea aceasta de a-L primi pe Dumnezeu sau de a-L respinge, de a-L iubi sau de a-L ignora, este data in insusi faptul ca Dumnezeu vine la noi ca un copil".

Sa luam aminte ca Hristos nu S-a nascut doar trupeste acum doua milenii, ci Se naste duhovniceste in sufletul fiecarui credincios, prin Sfintele Taine, prin viata de asceza si prin pazirea sfintelor porunci. "Deci, fiecare din noi Il putem zamisli pe El in sufletul nostru, nu in chip trupesc, spune Sfantul Simeon Noul Teolog, cum L-a zamislit Fecioara si Nascatoarea de Dumnezeu, ci intelegator si fiintial, prin harul Sfantului Duh".

Prin nasterea Sa in chip de prunc, Mantuitorul nu doar lasa pe om sa aleaga daca Il primeste sau Il respinge, ci ne descopera si un alt adevar uitat: ca in fata lui Dumnezeu suntem cu totii niste prunci ai Sai. Asadar, El devine copil si pentru a ne descopri cat de mare iubirea parinteasca a Tatalui.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

20 Decembrie 2016

Vizualizari: 7269

Voteaza:

Dumnezeu vine la noi ca un copil 5.00 / 5 din 2 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-12-19 17:38

    Fraţilor, Fiul Unul Născut al Tatălui, Care mai înainte de toţi vecii s-a născut din Tatăl fără de mamă, se naşte în timp fără tată, dintr-o Mamă. Această dintâi naştere este o taină de nepătruns a puterii lui Dumnezeu şi a iubirii Lui faţă de om, în timp. Cea mai mare taină din acest timp căreia îi corespunde cea mai mare taină în veşnicie. Fraţilor, să nu cercetăm la lumina slabă a cugetului nostru această taină a tainelor, ci să ne bucurăm descoperind că mântuirea noastră nu vine nici de la oameni, nici de pe pământ, ci de pe culmile cele mai înalte şi nevăzute ale lumii dumnezeieşti. Aceasta este milostivirea lui Dumnezeu şi măreţia omului, încât Însuşi Dumnezeu Fiul a coborât din veşnicie în timp, din cer pe pământ, de pe scaunul slavei în peştera păstorilor numai ca să-l mântuiască pe om, ca să-i spele păcatul şi să-l ducă în Rai. „Am ieşit de la Tatăl” unde pe toate le avea, „şi am venit în lume” însă lumea nu I-a putut da nimic. Domnul s-a născut într-un staul vrând să arate că lumea întreagă nu-i decât un staul întunecos pe care El singur îl poate lumina. Domnul s-a născut la Bethleem – „Casa Pâinii” – ca să arate că El e adevărata Pâine a Vieţii pentru cei vrednici de El. O Doamne Iisuse, Fiule înainte-veşnic al Dumnezeului Celui viu şi al Fecioarei Maria, luminează-ne pe noi şi hrăneşte-ne cu cuvântul Tău. Că a Ta este slava şi lauda în veci. Amin. Sfantul Nicolae de la Zica

  • Radu AlexandruPostat la 2016-12-19 17:18

    Fiul lui Dumnezeu a venit la oameni in chip de prunc. Iar ca noi sa ajungem la Dumnezeu trebuie sa ne asemanam pruncilor: "Adevar graiesc voua: daca nu va veti intoarce la Dumnezeu si nu va veti face ca niste copilasi, cu niciun chip nu veti intra in Imparatia cerurilor. De aceea, oricine se va smeri ca acest copilas, va fi cel mai mare in Imparatia cerurilor. Si oricine va primi un copilas ca acesta in numele meu, ma primeste pe mine" (Mt. 18, 2 5).

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE