Maica Domnului - rodul rugaciunii Sfintilor Ioachim si Ana

Maica Domnului - rodul rugaciunii Sfintilor Ioachim si Ana

Sfânta Fecioară Maria a fost o persoană desăvârşită încă de când s-a născut, aşa cum li s-a vestit Sfinților și Drepţilor Părinţi Ioachim şi Ana.

Ea este cea care a făcut pământul cer, pe Dumnezeu Fiu al omului, iar pe oameni fii ai lui Dumnezeu, şi prin a cărei naştere în feciorie ne-a fost dăruită viaţa veşnică.

Faptul că Ioachim și Ana au adus pe lume pe Sfânta Fecioară Maria, cea care va fi cu adevărat „cort” al prezenţei lui Dumnezeu, e dovadă a dreptăţii şi virtuţii lor extraordinare, superioare simplei păziri a Legii Vechi.

Sfânta Copilă este rodul rugăciunilor fierbinţi ale părinţilor Ioachim şi Ana şi, în acelaşi timp, dezlegarea întristării lor pricinuită de ocara iudeilor, întrucât trăiau împreună fără a avea copii.

În acea vreme, faptul de a avea copii mulţi le părea israeliţilor superior chiar şi virtuţilor, iar lipsa de copii era considerată un rău atât de mare încât drepţii Ioachim și Ana nu erau lăudaţi pentru virtuţile lor, cât mai ales insultaţi din cauză că nu aveau copii.

Întristaţi de aceste ocări şi aducându-şi aminte de Avraam şi Sara, şi de toți ceilalţi care au trecut prin această tristă experienţă, și gândindu-se apoi la leacul găsit de unii pentru vindecare, Ioachim şi Ana au hotărât să-L implore pe Dumnezeu pentru a fi izbăviți de acest necaz.

Astfel, ei au cerut de la Domnul, prin asceză şi rugăciune, dezlegarea lipsei lor de copii, făgăduind că vor închina din pruncie lui Dumnezeu copilul care se va naşte.

Dumnezeu le-a ascultat rugăciunea, i-a binecuvântat şi împlinind făgăduinţa făcută lor, le-a dăruit o Copilă mai minunată decât toate bunurile minunate de până atunci. Ea este Născătoarea Creatorului a toate, Fecioara care a îndumnezeit neamul omenesc, întrucât a zămislit fără sămânţă pe Fiul lui Dumnezeu, Cel care pe cele ce sunt le-a adus din ce nu sunt, le-a transformat în vederea unei existenţe fericite şi nu le-a lăsat să cadă în inexistenţă (Diac. Ioan I. Ică jr., „Maica Domnului în teologia secolului XX şi în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei”, Edit. Deisis, Sibiu, 2008, pp. 370-373).

Sf. Grigorie Palama prezintă în Omilia 42 – „Cuvânt la mântuitoarea naştere a Fecioarei Maria” – motivele pentru care a fost nevoie ca Fecioara Maria să se nască dintr-un pântece sterp.

Această naştere minunată a trebuit să se împlinească pentru ca, prin desfiinţarea întristării părinţilor Sf. Fecioare, să se prefigureze dezlegarea blestemului protopărinţilor neamului omenesc, Adam și Eva, lucrare care avea să se săvârşească prin Fecioara-Mamă.

Minunea întrupării Domnului Iisus Hristos necesita această minune prealabilă, parte integrantă a unui proces de pregătire treptată, în care natura umană avea să „cedeze” tot mai mult harului dumnezeiesc.

În vechiul Israel exista un dezechilibru între biologic şi spiritual, între natura umană şi virtute, expresia acestui „decalaj” fiind și părerea evreilor că a avea mulţi copii era superior virtuţii şi dreptăţii. De aici s-a ajuns ca Ioachim şi Ana să nu fie apreciați pentru virtuțile personale, ci insultaţi pentru „infecunditatea” lor.

Fecioara care avea să se nască trebuia să fie Maica lui Dumnezeu, să vină din neamul lui David şi la timpul potrivit pentru mântuirea noastră. Vremea se apropia şi Fecioara trebuia pregătită, dar nu se găseau atunci, între cei din neamul lui David, alţii superiori în virtute, caracter şi nobleţe decât Ioachim și Ana, care erau însă sterpi și deci lipsiţi de copii.

De aceea ei, cei fără copii, au fost mai cinstiţi decât cei cu mulţi copii, ca astfel Sfânta Copilă să se zămislească din părinţi mult-virtuoşi. Atotcurata şi Atotvirtuoasa Fecioară Maria nu se putea naşte decât din părinţi foarte curaţi și foarte virtuoşi.

Iar cuminţenia și castitatea Sfinților Ioachim și Ana, unită cu rugăciunea şi asceza lor, au rodit, în chip miraculos și minunat, în zămislirea Fecioarei Maria, cea care avea să nască fără stricăciune pe însuşi Fiul lui Dumnezeu, Cel Născut în cer, înainte de veci, dintr-un „Tată feciorelnic” (Ibidem, p. 373).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

03 Septembrie 2018

Vizualizari: 1513

Voteaza:

Maica Domnului - rodul rugaciunii Sfintilor Ioachim si Ana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact