Nasterea Maicii Domnului

Nasterea Maicii Domnului Mareste imaginea.

Nasterea Maicii Domnului este sarbatorita pe 8 septembrie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor sub numele de Sfanta Maria Mica, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului care poarta denumirea de Sfanta Maria Mare. Este prima sarbatoare cu cruce rosie din noul an bisericesc, an care incepe pe 1 septembrie.

Sfintii Parinti au randuit ca aceasta sarbatoare sa fie praznuita pe 8 septembrie, pentru ca 8 este cifra vesniciei, a vietii vesnice. Aceasta zi ne aminteste si de faptul ca noi suntem chemati sa intram in Imparatia cea vesnica a iubirii Tatalui, Fiului si Sfantului Duh.

Din Maica Domnului S-a nascut ca Om, Fiul lui Dumnezeu cel Vesnic. Prin acordul ei si prin lucrarea Sfantului Duh, ea a dat trup Fiului Vesnic al lui Dumnezeu. De aceea Biserica o preamareste ca fiind mai cinstita decat Heruvimi si mai marita fara de asemanare decat Serafimii pentru ca fara stricaciune a nascut pe Dumnezeu Cuvantul.

Cinstirea pe care Biserica i-o acorda este mai presus de cea a sfintilor si ingerilor, dar nu este identica si nici superioara fata de cea daruita lui Dumnezeu.

Maica Domnului s-a nascut din parintii Ioachim si Ana, inaintati in varsta, ca rod al rugaciunii lor. Ioachim provenea din casa lui David si Ana din cea a lui Aaron, asadar erau de neam imparatesc si preotesc. Dar acest lucru nu le aducea bucurie, pentru ca in trecut, cei care erau lipsiti de copii, erau socotiti ca fiind lipsiti de binecuvantarea dumnezeiasca. Si din acest motiv erau ocarati de oameni.

Insa Dumnezeu a ascultat rugaciunea lor si le-a daruit-o pe cea care avea sa devina salasul lui Hristos. Daca Fiul lui Dumnezeu Si-a ales drept mama pe cea mai buna dintre noi, e de ajuns sa intelegem in ce curatie au trait parintii ei de s-au invrednicit de un asemenea dar.

Amintim ca parintii Ioachim si Ana fagaduisera lui Dumnezeu ca daca vor avea un copil il vor inchina Domnului. Din acest motiv, Maica Domnului a fost dusa la Templul din Ierusalim la varsta de 3 ani. Iar in acest Templu, Maica Domnului se va pregati sa devina templu viu, adica cea din care Hristos va lua firea omeneasca pentru a o indumnezei.

Informatiile pe care le avem in legatura cu Nasterea Maicii Domnului nu vin din Sfanta Scriptura, ci din scrierile apocrife. Cea mai importanta sursa in acest sens o reprezinta Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-crestina din secolul al II-lea.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prezenta si la coptii egipteni si la iacobitii sirieni, despartiti de Biserica Ortodoxa dupa Sinodul al patrulea ecumenic. Tinand seama de acest lucru, putem spune ca sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului s-a statornicit intre Sinodul III ecumenic (431) si Sinodul IV ecumenic (451).

La multi ani celor ce poarta numele Sfintei Fecioare Maria.

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

07 Septembrie 2023

Vizualizari: 24130

Voteaza:

Nasterea Maicii Domnului 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE