Sarbatoarea Schimbarii la Fata

Sarbatoarea Schimbarii la Fata Mareste imaginea.

Interviu cu Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei despre Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului

“«Schimbarea la fata» ne arata ca Domnul cuprinde deodata si legea veche si legea noua”!

- Inaltpreasfintite Parinte Mitropolit, sa urmam cu sfiala pasii pelerinului care ne poarta la Manastirea Lainici, la sarbatoarea «Schimbarea la Fata a Domnului»!

-La Sarbatoarea «Schimbarii la Fata», noi il vedem pe Mantuitorul transfigurat. Noi ii spunem «Schimbarea la Fata», dar este vorba mai mult decat o schimbare la fata in stralucire, fiind vorba de o transpunere in alta ipostaza, in alta forma decat aceea pe care ucenicii o stiau si toata lumea o vedea. El se arata pe Muntele Taborului cu adevarat Dumnezeu!

- Este si o dovada certa ca ne aflam “in fata” Dumnezeului-Lumina si a Dumnezeului-Cuvant?

-Daca mai inainte Sfintii Apostoli il considerau un prooroc sau Invatatorul, de data aceasta ei Il vad ca Dumnezeu, pentru ca arata ca este intr-adevar stapanul cerului si al pamantului, al celor vii si al celor morti, ca este de-o Fiinta cu Tatal Cel Ceresc si cu Duhul Sfant, si mai arata ca este venit in lume ca sa mantuiasca neamul omenesc!

- Aceasta este si o “fata” a bucuriei care lumineaza sufletele noastre?

-Acest lucru este foarte important, intrucat ne arata si pe noi a fi mostenitori ai Imparatiei Cerurilor, fii ai Lui Dumnezeu! Mantuitorul Iisus Hristos, in viata Sa pamanteasca, S-a bucurat cu Duhul, deci, a avut “fata” vesela! S-a intristat atunci cand a plans pentru Lazar, iar uneori S-a maniat atunci, in templu, cand oamenii transformasera Casa Lui Dumnezeu intr-o casa de comert! Dar, toate aceste schimbari ale fetei Mantuitorului Iisus Hristos, nu sunt asemenea cu «Schimbarea la Fata», caci Fata Lui stralucea ca soarele si hainele se aratau albe ca lumina.

Asadar, Mantuitorul Iisus Hristos ne arata fata Lui de Dumnezeu, iar Sfintii Apostoli care L-au vazut sunt cu totii cuprinsi in lucrarea Harului Duhului Sfant, asa cum ne spun Sfintii Evanghelisti, ca Moise si Ilie, cand s-au aratat, au fost cuprinsi de-un nor luminos, iar din acest nor s-a auzit glasul Tatalui Ceresc: “Acesta este Fiul meu Cel iubit, pe Acesta sa-L ascultati”! Deci, Sfintii Apostoli aveau nevoie de aceasta imbarbatare sau certitudine, dar si de aceasta desoperire dumnezeiasca, chiar si atunci cand Dumnezeu, ca sa ne izbaveasca pe noi de robia mortii si a intunericului, de stricaciune, a indurat moartea de ocara si rastignire pe cruce, pentru a Se arata El Insusi purtator al neputintelor noastre.

Pornim de la premisa ca Dumnezeu nu numai ca ne arata Fata Sa stralucitoare, dar ne daruieste si bucuria de a trai pentru cateva clipe fericirea vesnica! Asa se face ca sfintii Apostoli, Petru si ceilalti, au petrecut langa Mantuitorul momente deosebite, de bucurie concretizata in trairi duhovnicesti, dar niciunul dintre momente nu se aseamana cu acela de pe Muntele Taborului, pentru ca este chintesenta vietii vesnice, cand sufletul cuprins de puterea dumnezeiasca ne face sa spunem asemeni Sf. Pavel care spune ca “nu eu mai traiesc, ci, Hristos traieste in mine”!

- Sa fie aceasta revelatia descoperirii vietii vesnice, chiar aici, pe pamant?

-Asa cum spune Sf. Petru, in aceste momente Dumnezeu S-a descoperit pe Sine oamenilor, iar Slava Lui a fost vazuta, deoarece Sf. Ioan Evanghelistul spune ca “si de-oi marturisi aceasta slava dumnezeiasca, aceasta lumina divina, o fac pentru ca marturia este un imbold al sufletului care descopera tainele inimii”! Asadar, Sfintii Apostoli ies din spatiul acesta pamantesc si intra intr-o lume cereasca! De aceea , ei au posibilitatea sa vada si pe Moise si pe Ilie, cand stau de vorba cu Dumnezeu! Apoi, Moise, cu mult inainte de “Schimbarea la fata” a Domnului Iisus Hristos, asa cum si Sf. Ilie a fost rapit la cer intr-o caruta de foc, toate acestea sunt exemple graitoare!

-Prin Lumina divina, prin Mantuitorul nostru Iisus Hristos, prin comuniunea cu Dumnezeu, pare ca noi descoperim tainele ceresti?

-Domnul nostru Iisus Hristos a venit ca sa mantuiasca neamul omenesc, ca sa ne scoata din intuneric si din robia mortii! Prezenta lui Moise si a lui Ilie la “Schimbarea la fata” ne arata ca Domnul cuprinde deodata si legea veche si legea noua, ca Noul si Vechiul Testament sunt cuprinse in El, ca descoperitor al tainelor ceresti, caci toate ratiunile sunt cuprinse in El, toti oamenii sunt cuprinsi in El, cand El este Capul trupului si noi suntem doar madularele. Iisus Hristos este Cuvantul Creator, pentru cei care au fost, cei care sunt sau cei care vor urma, toti suntem cuprinsi in Mantuitorul Hristos, pentru ca in planul Lui Dumnezeu noi suntem in proiectul divin, in taina divina a Preasfintei Treimi, si venim in lume cand Dumnezeu randuieste ca sa ne nastem, si ne intoarcem iarasi la El, cand hotaraste sa intram in Imparatia lui Dumnezeu.

- Aceasta «Schimbare la Fata» poate fi socotita si o filosofie ortodoxa a Luminii?

-Lumina este atributul cel mai apropiat al Lui Dumnezeu, alaturi de iubire si bunatate. In Lumina se vede Iubirea, Bunatatea si Intelepciunea Lui Dumnezeu! In Lumina se vede Frumusetea Lui Dumnezeu, toata Creatia Sa, pentru ca Lumina aceasta, de la inceputuri si pana la sfarsitul veacurilor, coordoneaza lumea prin puterea Lui Dumnezeu! Lumina are capacitatea de randuire a materiei, ceea ce astazi descopera fizica moderna, cand se arata ca lumina ordoneaza moleculele din viata noastra! Pentru faptul ca avem lumina in noi, avem posibilitatea sa ne vedem unii pe altii, iar materia fara Lumina Lui Dumnezeu este intunecata, este oarba, este opaca! Numai atunci cand Dumnezeu spune sa fie Lumina, deodata toate se vad, sunt perceptibile si cognoscibile, pentru ca lumina le pune in evidenta! De aceea, Dumnezeu ne-a dat in ochii nostri Lumina, ca sa putem vedea lucrarea Lui Dumnezeu! Nimeni nu stie in ce parte a ochilor sta lumina, pentru ca acest dar al vederii este dincolo de materie, impulsioneaza materia, o face transparenta, si in acelasi timp o pune in evidenta! Spunea un mare parinte, Macarie cel Mare, cand a intrebat o capatana uscata din pustie, care este bucuria voastra, in iad, ea a raspuns cu tremur in cuvant: “Atunci cand te rogi pentru noi, abia ne vedem ceafa”! Si a plans atunci Sfantul Macarie de aceasta nefericire a celor care nu au lumina!

- IPS Voastra, unii oameni se refera cu predilectie la lumina cosmica si vorbesc despre lumina care vine din spatiu, ce ne puteti spune in acest sens?

-Mantuitorul straluceste de lumina mult mai puternic decat soarele, pentru ca Soarele este un astru creat, Luna si stelele sunt creatia Lui Dumnezeu, si ele primesc lumina! Nu reactiile chimice care se produc in Soare sunt producatoare de lumina, ci, puterea Lui Dumnezeu, caci nu orice reactie poate sa produca lumina de la sine, mai ales daca nu are pe cineva care sa dirijeze si sa randuiasca procesul acesta reactiv. Deci, lumina Soarelui e darul Lui Dumnezeu, pentru ca stim ca Soarele nu lumineaza pentru el insusi, ci, pentru ca Dumnezeu i-a poruncit ca sa straluceasca si sa lumineze, nu pe altcineva, ci, pe noi, oamenii!

- Cu speranta ca vom continua dialogul acesta si vom analiza si alte aspecte ale temei Luminii indumnezeite, in incheierea discutiei de azi, ce credeti despre modul in care fiecare dintre noi se regaseste in aceasta Lumina necreata?

-Si mai puternic de cat soarele stralucesc ingerii si sfintii, iar daca ingerii si sfintii sunt mai luminati decat Soarele, cu atat mai mult, Mantuitorul Iisus Hristos este Creatorul si al Soarelui, si al Lunii, a tot ceea ce este lumina galactica, cerurile cerurilor, toate sunt luminate de Mantuitorul Iisus Hristos. Si in toate acestea, n-a stralucit Fiul Lui Dumnezeu, decat in om! Iata cum Creatorul Luminii se face om, si nu straluceste in ceva superior noua, ca dimensiune, ca putere sau ca intensitate, cum este cazul Soarelui, ci straluceste in lumea aceasta, chiar cea mai de jos!

Profesor, Vasile GOGONEA
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 August 2013

Vizualizari: 3300

Voteaza:

Sarbatoarea Schimbarii la Fata 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE