Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul Mareste imaginea.

Sfantul Ioan Botezatorul a fost binecuvantat de Dumnezeu sa fie Inaintemergatorul Domnului. A fost profetit din Vechiul Testament ca fiind ingerul care este inainte mergator al Domnului si care striga Pregatiti caile Domnului, drepte faceti cararile Lui. Intr-adevar nasterea Sa a fost in chip minunat binevestita de Arhanghelul Gavriil pe cand tatal sau, preotul Zaharia, se afla in templul (...) Evangheliile ne spun ca era imbracat in haina aspra de par de camila, era incins cu o curea de piele, purta sandale in picioare si era un ascet care nu a mancat paine si nici nu a baut vin si se hranea doar cu lacuste salbatice si cu miere salbatica, ducand o viata aspra de rugaciune, incat el a devenit, ca si Sfantul Ilie din Vechiul Testament, un prototip al monahilor, al vietuitorilor in pustie, a celor care postesc mult si se roaga mult si se hranesc mai ales prin rugaciune din prezenta iubirii milostive a lui Dumnezeu.

Sfantul Ioan Botezatorul are ca misiune de Inaintemergator sa arate ca Mantuitorul lumii sau Mesia pe care il astepta poporul evreu este Iisus din Nazaret

Lucrarea Sfantului Ioan Botezatorul ca si Inaintemergator al Domnului este de a marturisi dumnezeirea lui Iisus Hristos: Sfantul Ioan Botezatorul are misiunea de a pregati Calea Domnului, botezul sau nu este botezul crestin, el insusi spunea: Eu va botez cu apa spre pocainta, ca pregatire, dar Cel ce vine dupa mine va va boteza cu Duh Sfant si cu foc. Prin aceasta el arata ca adevaratul botez este botezul in numele lui Iisus Hristos, este botezul crestin, iar botezul lui Ioan era doar inceputul sau pregatirea pentru botezul in apa si in Duh Sfant. Sfantul Ioan Botezatorul are ca misiune de Inaintemergator sa arate ca Mantuitorul lumii sau Mesia pe care il astepta poporul evreu este Iisus din Nazaret. El il prezinta lumii la Iordan cand Iisus vine sa se boteze desi era fara de pacat si Ioan ezita sa il boteze pe Iisus, totusi Iisus ii spuneTrebuie sa implinim toata dreptatea, adica planul lui Dumnezeu de mantuire a lumii. Atunci vede ca un porumbel a venit si a stat deasupra capului lui Iisus, cerurile s-au deschis si un glas din ceruri a spus Acesta este Fiul meu cel iubit intru care am binevoit. Sfantul Ioan Botezatorul spune ca a primit prin descoperire de la Dumnezeu aceasta misiune sa binevesteasca lumii ca Iisus din Nazaret este Mesia, este Hristosul, Cel care va fi Mantuitorul lumii. Deci, el il prezinta multimilor pe Iisus si marturiseste dumnezeirea Lui zicand Cu adevarat acesta este Fiul Lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu i-a spus Cel peste care vei vedea ca va veni Duhul Sfant in chip de porumbel Acela este Cel ce va mantui lumea. Deci, avem in lucrarea Sfantului Ioan Botezatorul ca Inaintemergator aceasta marturisire a dumnezeirii lui Iisus Hristos.

Rolul de mijlocitor al Sfantului Ioan Botezatorul pentru oameni inaintea lui Dumnezeu

Sfantul Ioan Botezatorul este considerat de Mantuitorul Iisus Hristos ca fiind cel mai mare om nascut din femeie si ca atare Biserica il pomeneste in slujbele ei imediat dupa Maica Domnului. In general, pe catapetesmele bisericilor noastre, in dreapta lui Iisus Hristos este Maica Domnului si apoi Sfantul Ioan Botezatorul. In icoana Deisis, adica a Judecatii de Apoi, Hristos Domnul sta in mijloc, pe tronul de judecata, Maica Domnului in dreapta si Sfantul Ioan Botezatorul in stanga ca fiind mijlocitor pentru oamenii care s-au pocait, dar care nu au mai trait sa faca si faptele vrednice de pocainta. Deci, prin rugaciunile Maicii Domnului si ale Sfantului Ioan Botezatorul, Dascalul pocaintei, Dumnezeu se milostiveste de cei care au murit in stare de pocainta chiar daca nu au mai putut arata pocainta lor prin fapte. Asadar, in ceasul judecatii se ia in seama starea in care ne-a gasit moartea. Daca ne-a gasit in stare de credinta sau necredinta, de pocainta sau nepocainta.

Sfantul Ioan Botezatorul este cinstit de Biserica prin sase zile de pomenire, aratand ca dintre acestea trei zile de pomenire sunt insemnate cu rosu in calendar: 7 ianuarie - Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, 24 iunie - Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si 29 august - Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Mai avem: 23 septembrie - Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul, 24 februarie - Intaia si a doua aflare a cinstitului cap al Sfantului Ioan Botezatorul si 25 mai - A treia aflare a cinstitului cap al Sfantului Ioan Botezatorul. Acestea trei din urma sunt insemnate cu negru in calendar. Deci, dupa Maica Domnului care are noua zile de pomenire in calendar, din care cinci sunt insemnate cu rosu, Sfantul Ioan Botezatorul are sase zile de pomenire.

Sfantul Ioan Botezatorul este prototipul vietuitorilor din pustie, prototipul sau icoana spirituala a celor care postesc mult si se roaga mult, a celor care se lupta cu pacatul, cu patimile, cu lucrarile duhurilor rele in lume, de aceea el este mare ocrotitor al familiei, al monahilor si al tuturor credinciosilor care se lupta in lumea aceasta sa traiasca cinstit si curat.

Sfantul Ioan Botezatorul este dascal al pocaintei, dar este si dascal al infranarii

Sfantul Ioan Botezatorul este dascal al pocaintei, dar este si dascal al infranarii. El ne arata cat de pagubitoare si de ucigatoare sunt patimile betiei si ale desfranarii. O multime de familii care sunt cuprinse de patimile acestea dau nastere la copii care sufera apoi din cauza parintilor violenti, a certurilor din familie sau din cauza dezbinarii. De aceea, adesea copiii nevinovati ca si Sfantul Ioan Botezatorul sunt primele victime ale acestor patimi. Deci, Sfantul Ioan Botezatorul este mare rugator pentru cei care sufera ca victime ale betiei, desfranarii, puterii in societate folosita nu spre binele poporului, ci spre raul lui. Asadar, adresam lui rugaciuni mai ales in aceste zile de pomenire ale Sfantului Ioan sa ne ajute sa luptam cu toate patimile si in acelasi timp sa inmultim iubirea curata si sfanta, sa cultivam bucuria intr-o masura a sanatatii, a infranarii. Cei care nu postesc de bunavoie cu timpul vor posti de nevoie, iar cine nu tine posturile fixate de Biserica in curand va tine posturile sau dieta fixata de doctori. De aceea infranarea este deodata o lucrare duhovniceasca, dar si una de sanatate.

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei

Pe aceeaşi temă

08 Ianuarie 2014

Vizualizari: 2061

Voteaza:

Sfantul Ioan Botezatorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE