
Frati crestini,
Daca pe buna dreptate s-a spus ca adanc pe adanc cheama, noi putem marturisi ca tot atat de firesc e ca inaltime pe inaltime sa cheme. Iata, in sfanta nazuinta de apropiere de Dumnezeu, vedem o intreaga gama a inaltimilor, care una pe alta se cheama de a fi cat mai aproape de tronul Dumnezeirii. Pe unii ii vedem porniti in zborul de desprindere de cele pamantesti, pe altii urcandu-se deasupra puterilor firesti, iar pe altii in vulturesc avant plutind in zarile cele mai inalte. Si asa pe toti sfintii, dupa masura stralucirii lor, ii vezi potrivit dorintei lor, cat mai departati de cele pamantesti si mai apropiati de Dumnezeu. Si pe cat ei au intrupat in viata lor si mai mult idealul credintei, pe atata sclipesc intr-o eterna investmantare a luminii celei Dumnezeiesti...
De aceea pe buna dreptate, slavindu-se sfintii printr-o cantare bisericeasca, alcatuitorul se intreaba: "Ce va vom numi pre voi, sfintilor? Heruvimi, ca intru voi s-a odihnit Hristos? Serafimi, ca neincetat L-ati preamarit pe El? Ingeri, ca de trup v-ati lepadat? Puteri, ca lucrati cu minunile? Multe sunt numirile voastre! Si mai multe darurile! Rugati-va sa se mantuiasca sufletele noastre." (Podobia, glas 8).
Frati crestini,
De ne-am invrednici sa avem vedenia a insusi tronului Celui Preainalt de care s-a bucurat proorocul cel de demult, am vedea ceea ce ochiul nostru niciodata n-a vazut. Caci ne spune profetul: "Vazut-am cum S-a asezat Cel vechi de zile; imbracamintea Lui alba ca zapada, iar parul capului Sau alb ca lana; jiltul Sau: flacari de foc; rotile Lui: foc arzator. Un torent de foc se varsa si iesea din el; mii de mii Ii slujeau si miriade de miriade stateau inaintea Lui..." (Daniil VII, 9-10).
Aceste "mii de mii si miriade de miriade", ce stau in imediata apropiere a tronului celui Dumnezeiesc, sunt sfintii ingeri, caci ei fiind fiinte numai spirituale, pot sta in fata lui Dumnezeu care e foc si lumina. De aceea si pe sfintii ingeri ii avem infatisati sub reprezentarea figurata a focului. "Pentru ca imaginea focului reprezinta cea mai mare asemanare a duhurilor ceresti cu Dumnezeu. Caci Sfintii teologi descriu fiinta cea mai presus de fiinta in chipul focului". (Dionisie Areopagitul, Ierarhia cereasca, Cap. 15, 2). Intr-adevar Sfintii Ingeri apar in lume ca si flacara Dumnezeirii cea in veci stralucitoare, caci si ei cu buze de vapaie neincetat canta: "Sfant, Sfant, Sfant este Domnul Savaot, plin este tot pamantul de marirea Lui!" (Isaia 6, 3).
Un Sfant Parinte al Bisericii noastre, scriind un stralucit studiu despre Sfintii Ingeri, imparte lumea aceasta a duhurilor in trei coruri, iar la randul lor, fiecare cor e alcatuit din trei cete. Si astfel avem cele noua cete ingeresti.
I. – Serafimii, Heruvimii si Tronurile, care sunt numai in slujba lui Dumnezeu;
II. – Domniile, Puterile si Stapaniile, care slujesc intreaga creatiune,
III. – Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii care slujesc pe oameni in chipul urmator: Incepatoriile slujesc pentru binele intregii omeniri, Arhanghelii binele unui popor iar
Ingerii slujesc binelui indivizilor, ca ingeri pazitori.
Dar, fratilor, pentru ca astazi praznuim soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, voi cauta sa arat ceva mai pe larg despre acesti voievozi ai cetelor ingeresti.
Mai inainte de a crea lumea aceasta vazuta, Dumnezeu a creat lumea cea nevazuta a Sfintilor Ingeri, a acelor fiinte ceresti ce sunt numai duhuri. Si precum am aratat, ele vietuiesc in imparatia de lumina a Dumnezeirii si slava Lui ii acopera cu stralucire si pe ei. Iata insa ca Lucifer, cel ce era ca si o stea stralucitoare intre ingeri printr-o deosebita frumusete, dar si chemare, caci era seful unei mari cete ingeresti - a ravnit o si mai mare slava decat aceea pe care o avea. Si ceva mai mult, a zis in cugetul lui: "Ridica-ma-voi in ceruri, si mai presus de stelele Dumnezeului celui puternic voi aseza jiltul meu! In muntele cel sfant voi pune salasul meu, in fundurile laturei celei de miazanoapte. Sui-ma-voi deasupra norilor, si asemenea cu Cel Preainalt voi fi"... (Isaia 14, 13-14). Dar iata ca, pe cand aceasta mandrie se urzea in el, si pe cand ceata lui se pregatea de razboi contra slavei lui Dumnezeu, in aceeasi clipa a aparut Voievodul cel prea stralucit al Arhanghelilor, care, tragandu-si sabia de foc, a grait cu glas de flacari si cu buze de vapai: "Sa luam aminte! Cine e ca El?" Si deodata, Lucifer cu intreaga lui ceata s-a prabusit din inaltimile cerului in vaile pamantului, in haurile prapastiilor, in adancul adancurilor pline de intunecimi...
Acest Voievod al Arhanghelilor care a spus: "Cine e ca El?", adica cine poate sa fie ca Dumnezeu de mare, de slavit si atotoputernic, e insusi Arhanghelul Mihail. Caci de la acest cuvant de credincioasa marturisire si-a luat si numele, pentru ca Mihail, in vechea limba biblica, aceasta insemneaza: Cine e ca El. De aceea si Voievodul cetelor ingeresti, vazand cum cel ce a gresit a cazut ca fulgerul din cer, a grait catre toti ingerii ce au ramas credinciosi Domnului: Sa luam aminte, noi cei ce suntem creatura lui Dumnezeu, la pedeapsa pe care au primit-o cei ce s-au lasat ispititi de mandrie! Ei au fost pana acuma lumina iar de acuma sunt intuneric! Iata pentru ce am adunat toate cetele ingeresti, ca luand aminte la cele intamplate, noi sa marturisim credinta si dragoste netarmurita fata de Parintele luminii. Si aceasta adunare in sobor de slava a tuturor cetelor ingeresti, o si praznuim noi astazi odata cu Sfintii Mihail si Gavriil, spunand sarbatorii de la 8 Noiemvrie, Soborul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil.
Sfantul Arhanghel Gavriil e cunoscut noua ca cel ce a adus din cer pe pamant vestea lui Ioachim si Anei, ca va naste pe Fecioara Maria, iar la plinirea vremii, tot el a vestit pe aceasta Fecioara ca de la Duhul Sfant ea va naste pe Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu. Si tot despre Sf. Arhanghel Gavriil se spune ca, infatisandu-se in vestmant alb, a rasturnat piatra la Mormantul Domnului si a vestit Invierea Domnului Femeilor Mironosite... Si asa in multe randuri in trecut, si noi nadajduim ca si in mai multe chipuri in viitor, Dumnezeu il va trimite cu vesti mantuitoare oamenilor pe pamant, el fiind si numit inger al darului.
Frati crestini,
Precum ingerii in ceruri sunt chemati de a sluji si a preamari pe Dumnezeu, Parintele fericirii lor, tot asa si omenirea pe pamant e chemata ca sa cinsteasca si sa slujeasca pe Ziditorul a toate. Caci va asigur ca daca toate popoarele pamantului ar fi numai in slujba lui Dumnezeu, apoi ar fi raiul pe pamant. Pe cand in aceasta imparatie pamantesca, ca si in cea cereasca, aparand mindria la anumite cete omenesti, iata ca de aceea s-a urzit aceasta panza de razvratire, de razboire si distrugere a omenirii...
De aceea si noi acuma suntem chemati de glasul ceresc al Bisericii lui Hristos ca "Sa luam aminte!" Sa luam aminte la ce patesc dusmanii lui Dumnezeu! Sa luam aminte ce caderi grozave aduce mandria lui Lucifer!... Sa luam aminte la calea mantuirii noastre! Iata glasul Arhanghelului Mihail striga din ceruri catre toate popoarele pamantului, ca si catre fiecare om in parte, ca toti cei ce cinstim cu adevarat pe Dumnezeu sa ne strangem in soborul sfintelor marturisiri si convingeri, de a face parte din ceata celor ce cu credinta slujesc lui Dumnezeu. Si asa cu soborul cetelor ingeresti, unindu-se si soborul cetelor crestine, sa fie in cer si pe pamant, slava si pacea lui Dumnezeu.
"Caci unde umbreaza darul Tau, Arhanghele, de acolo se goneste puterea diavolului. Ca nu sufere sa vada lumina ta luceafarul cel ce a cazut. Pentru aceasta te rugam, sagetile lui cele de foc purtatoare, cele pornite asupra noastra" stinge-le cu mijlocirea ta, aparandu-ne" (Slava de la Laude), ca si noi sa putem grai cantarea cetelor ingeresti: "Sfant, Sfant, Sfant este Domnul Ostirilor, plin este tot pamantul de marirea Lui". Amin.
Protosinghel Vasile Vasilache
Predicatorul Sfintei Patriarhii (1940-1944)
(Predica rostita la Radio Romania in 7 noiembrie 1943)
Troparul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Mai-marilor Voievozi ai oștirilor cerești, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: Izbăviți-ne din nevoi, ca niște Mai-mari peste cetele Puterilor celor de sus.
-
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil in iconografie
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil -
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitori si modele de urmat
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil -
Biserica Casin - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.