Sfantul Ioan Botezatorul - model de sfintenie si demnitate umana

Sfantul Ioan Botezatorul  - model de sfintenie si demnitate umana

In rugaciunea de marti a zilelor saptamanii invocam mijlocirea si ajutorul celui care este cunoscut mai ales ca Inaintemergatorul Domnului, Prietenul Mirelui ori Botezator si ultimul dintre proorocii Vechiului Testament.

Sfantul Ioan Botezatorul este omul de la granita dintre doua lumi, dintre cele doua falii care despica in doua istoria omenirii, istoria mantuirii noastre… inainte de Hristos si dupa Hristos…, inaintea Harului si dupa venirea Harului. Sfantul Ioan este glasul celui ce striga in pustie, din acea pustie in care va rodi, la Cincizecime, Biserica lui Hristos.

Zice Domnul catre multimi: "Ce ati iesit sa priviti in pustie? Oare trestie clatinata de vant? Oare om imbracat in haine moi si scumpe? Oare prooroc?" Si raspunde: "Da, zic voua, si mai mult decat un prooroc. Acesta este cel despre care s-a scris: Iata trimit inaintea fetei Tale pe ingerul Meu care va gati calea Ta, inaintea Ta." Si inca: "Zic voua: Intre cei nascuti din femeie nu este mai mare decat Ioan; dar cel mai mic in Imparatia lui Dumnezeu este mai mare decat el."

El, care atinese statura de inger, cel care a deschis drumul Mantuitorului, era inca mai mic decat orice crestin din imparatia harului care avea sa vina; el s-a micsorat ca sa creasca Hristos, ca sa deschida calea unei noi lumi, in care drumul mantuirii va fi deschis tuturor.

Iata ce spune parintele Nicolae Steinhardt: "Noi cutezam chiar a ne face o calauza …din zguduitoarea, admirabila, senina fraza de la Ioan 3, 30: <<Acela trebuie sa creasca, iar eu sa ma micsorez.>> "

Acest sfant, "cel mai mare om nascut din femeie", dupa cum il prezinta Insusi Mantuitorul, este pentru umanitate un om exemplar; nu a fost un om imbracat in haine moi, nici nu a fost trestie leganata de vant… Cate am avea de invatat din acest comportament! Cata demnitate ar avea poporul roman daca ar urma acest exemplu de verticalitate!

Ce inseamna ca nu a fost "imbracat in haine moi?"

Ca nu a cautat comoditatea, ci afirmarea adevarului! Nu a cautat interesul sau, ci strigarea adevarului! Nu a cautat sa aiba o viata mai usoara, ci a riscat totul pentru binele si trezirea neamului sau!

Ce inseamna ca nu a fost trestie leganata de vant?

Nu a fost om sovaitor, schimbator dupa cum bat vanturile vremurilor, ci a fost, in toate zilele vietii sale, om hotarat, constant in credintele sale, drept pe drumul sau. (Cati oameni mai sunt astazi asa ?!)

A afirmat adevarul cu pretul capului sau (la propriu!), a dus o viata cu lipsuri de buna voie, a fost un ascet desavarsit.

A avut o misiune sfanta, pe care a inteles-o si a trait-o deplin. A pregatit poporul evreu pentru marea cotitura a istoriei, pentru acel moment in care fiecare trebuia sa faca o alegere, in fata evidentei: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel Ce ridica pacatele lumii. Acesta este despre Care eu am zis: Dupa mine vine un barbat Care a fost inainte de mine, fiindca mai inainte de mine era. Si eu nu-L stiam; dar ca sa fie aratat lui Israel, de aceea am venit eu, botezand cu apa (Ioan 1, 29-31)."

Sublima misiune a sfantului era aceea de a despietri inimile, de a-L boteza pe Hristos in Iordan , unde va fi prezenta Treimea mantuitoare vazuta de ochii sai si marturisita tuturor.

"Sfantul Ioan Botezatorul este cel dintai martor de pe pamant al Prea Sfintei Treimi. El a marturisit cel dintai credinta intr-un singur Dumnezeu, dar inchinat in trei persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant.” ( Parintele Nicolae Steinhardt)

O carte a Printelui Dumitru Staniloae are inspiratul titlu Sfanta Treime sau La inceput a fost iubirea ! In aceasta logica, cel care marturiseste Treimea, asa cum a facut-o si Sfantul Ioan marturiseste iubirea! Iubirea lui Dumnezeu pentru om!

Cel care avea o misiune atat de inalta, pe care a constientizat-o deplin, caci Duhul gasise in el teren fertil pentru a lucra, nu putea fi omul jumatatilor de masura, cel care sa menajeze, cel care sa umble cu vorbe mestesugite pentru a nu supara, ci era omul deschis, total, complet, fara duplicitate si „diplomatie”. Adevarul era unul, absolut si evident, omul – pe masura , deci mesajul nu putea fi spus decat cu intrasigenta.

De unde ii vine aceasta tarie apriga, aceasta intransigenta, acea lipsa de frica?

Evident, din credinta; dar si din curatia vietii sale… pentru ca era atat de curat putea sa strige atat de tare! Putea sa arunce cu acele cuvinte ca pietrele ascutite pentru ca nimeni n-ar fi putut "sa arunce cu pietre" asupra lui…era ca un inger in trup, nimeni nu ar fi avut ce sa spuna impotriva lui.

De aceea si Irod avea un respect pentru el, pentru ca il vedea om sfant pe care poporul il pretuia…

Dar patimasul nu are coerenta in gandirea si actiunile sale. De aceea Irod, desi il respecta, va lua o decizie gresita, ca nu cumva sa para fara cuvant in fata oamenilor de la curte. Dar in fata lui Dumnezeu…?

Sfantul nu putea sa taca in fata faradelegii, de aceea il mustra aprig pe Irod, care traia in desfrinare cu Irodiada, sotia fratelui sau. De aici i-a venit sfantului si sfarsitul, prin taierea capului din ordinul lui Irod si din dusmania Irodiadei, care nu mai suporta adevarul strigat de sfant din temnita!

Iata cat de frumos incheia Parintele Sofian Boghiu Predica despre Sfantul Ioan Botezatorul - prooroc si mucenic: "El este fiinta de legatura dintre profeti si apostoli. E marele pustnic si marele celib si totodata, primul martir din lumea crestina: el moare pentru sfintenia vietii de familie. S-a spus despre el ca venea <<in duhul si puterea lui Ilie>> - acel profet temut, care zguduia constiintele, intr-o vreme cand lumea intrase intr-o mare criza duhovniceasca. Si tot asa va veni mai inainte de sfarsitul istoriei Ilie, care a fost ridicat cu trupul la cer".

Si lumea noastra este acum intr-o criza, una profunda, care este clar ca mai inainte de orice este una a departarii omului de Dumnezeu!

De aceea predica Sfantului Ioan Botezatorul este atat de actuala, iar modelul sau uman perfect integrabil in peisajul lumii de azi!

Cum sa nu il admiram ca om, cand vedem atatea virtuti in viata sa, cum sa nu il invocam ca sfant, cand a fost in viata sa pe pamant, - si va ramane mereu in ceruri - ca sfant si prieten al Mirelui? Cum sa nu ii cerem mijlocirea catre Hristos, cand el a fost inca din viata sa pamanteasca mijlocitor al oamenilor ce aveau sa vina la Hristos, pe drumul mantuirii?

Asadar, sa nu incetam a inalta rugaciuni catre acest sfant care este atat de aproape de Mantuitorul sufletelor noastre!

Elvira Artic

Pe aceeaşi temă

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 5402

Voteaza:

Sfantul Ioan Botezatorul - model de sfintenie si demnitate umana 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul ioan botezatorul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact