Cine este parintele duhovnicesc si care este rolul lui in viata crestinului?

Cine este parintele duhovnicesc si care este rolul lui in viata crestinului?

Creştinul trebuie să-şi încredinţeze călăuzirea duhovnicească unui preot pregătit în materie de credinţă, cu practică duhovnicească.

La mănăstiri, un asemenea îndrumător poate fi stareţul sau un duhovnic binecuvântat de către stareţ în acest scop.

Pentru mireni, un asemenea om poate fi atât preotul paroh de la cea mai apropiată biserică, cât şi orice alt preot cu care mireanul leagă relaţii de încredere reciprocă şi „colaborare” duhovnicească.

Pentru monahi este mai bine să aibă în calitate de duhovnic un preot monah, căci experienţa specifică vieţii călugăreşti o poate transmite doar cel care o dobândeşte prin propria nevoinţă monahală.

Mirenii ar fi mai bine să-şi caute un îndrumător duhovnicesc dintre preoţii de mir, deoarece un preot care are la rândul lui familie se pricepe în majoritatea cazurilor mai bine la peripeţiile vieţii decât un călugăr care ştie despre problemele familiale doar din cuvintele celorlalţi.

De ce este nevoie ca un creştin să fie călăuzit de sfaturile unui duhovnic? Avem Sfânta Evanghelie, care este cuvântul lui Dumnezeu, avem o mulţime de cărţi scrise de părinţi iscusiţi în cele duhovniceşti, avem biserica, unde putem învăţa din predicile preoţilor, există multă informaţie religioasă de tot felul, care se vinde la pangare. Putem citi, asculta, învăţa şi aplica totul în practica vieţii religioase... Dar! Cunoaştem oare mulţi şoferi care să fi învăţat să conducă de unii singuri, fără un instructor?

Sau oare am putea învăţa singuri să coborâm sub apă cu un scafandru? Dar să pilotăm un avion sau să conducem un vapor? Oare viaţa duhovnicească autentică e mai uşor de învăţat decât toate cele enumerate mai sus?

De ce atât de multă lume cade pradă învăţăturilor eretice şi sectare sau, suferind eşec în drumul "nevoinţei", părăsesc cu totul viaţa religioasă?

De ce există atâtea denominaţiuni religioase, care se autointitulează "creştine"?

De ce până şi campionii mondiali sau cei olimpici au antrenori şi îşi pleacă urechea la îndrumările şi sfaturile lor?

De ce Apostolul Pavel scrie în epistola sa: ^Ascultaţi pe mai-marii voştri şi vă supuneţi lor, fiind că ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea de ele seamă...” (Evrei 13, 17)?

Doar pentru că în orice domeniu, fie el duhovnicesc sau laic, procesul de învăţare şi dezvoltare se derulează sub îndrumarea unei persoane mai experimentate, care „a parcurs deja aceeaşi cale”.

Problema zilelor noastre este aceea că, în urma deceniilor de luptă a puterii comuniste cu "religia", tradiţia continuităţii duhovniceşti, adică a transmiterii experienţei duhovniceşti de la un părinte iscusit la ucenic, s-a cam întrerupt.

In prezent, nu e uşor să găseşti un preot care, pe lângă cunoştinţele teologice acumulate la seminar, să le poată transmite fiilor duhovniceşti experienţa moştenită de la propriul lui duhovnic, îmbogăţită cu practica personală de vieţuire după poruncile Evangheliei.

Iată câteva cugetări ale Sfinţilor Părinţi despre rolul duhovnicului în viaţa omului.

"Indrumarea duhovnicească a oricărui creştin trebuie să se înfăptuiască neapărat de un preot-duhovnic, la care trebuie să alergăm nu doar pentru spovedanie, ci şi pentru învăţătură."

"Străduieşte-te să ai toată viaţa un părinte duhovnicesc, să-i descoperi păcatele şi gândurile, neputinţele şi ispitele, foloseşte-te de sfaturile lui ca să dobândeşti lesne împărăţia cerurilor."

"Fără duhovnici nu ne putem sfinţi viaţa pe pământ. îi vei găsi în Biserică, unde Duhul Sfânt îi pune să îndrume turma lui Hristos. Roagă-L pe Domnul să-ţi dăruiască un duhovnic bun la vreme potrivită, care-ţi va spune un cuvânt mângâietor chiar şi fără să-i ceri. Duhul lui Dumnezeu îl va învăţa ce se cuvine să-ţi spună şi vei auzi de la el ceea ce este plăcut lui Dumnezeu."

"Incredinţează-ţi inima spre ascultare părintelui duhovnicesc, şi harul lui Dumnezeu va sălăşlui în tine."

Iată doar câteva cugetări ale Sfinţilor Părinţi care vizează relaţia dintre om şi părintele lui duhovnicesc.

Este o mare fericire pentru un creştin să întâlnească un duhovnic vrednic, care să-şi asume în faţa lui Dumnezeu răspunderea pentru viaţa duhovnicească a „ucenicului” său, să se roage pentru el, să-i urmărească sporirea duhovnicească, să-l călăuzească în toate întâmplările vieţii, îndru- mându-1 pe calea virtuţii, care să-l ducă spre viaţa veşnică.

Un creştin care are duhovnic se bucură de un mod de a rezolva problemele cotidiene cu totul diferit de oamenii „lumii acesteia”, care trăiesc fără credinţă, în afara Bisericii, orbecăind prin întunericul ignoranţei în ceea ce priveşte sensul duhovnicesc al lucrurilor şi fenomenelor vieţii.

Atunci când aceşti oameni întâmpină probleme, care sunt consecinţa propriilor păcate, sunt nevoiţi să le rezolve, bazându-se pe propria raţiune, experienţă de viaţă şi sfatul unor persoane străine de cele duhovniceşti, asemenea lor. De regulă, în asemenea situaţii, problemele fie rămân fără soluţie, fie rezolvarea lor atrage alte nenorociri.

Aşa se întâmplă, pentru că pricina tuturor nenorocirilor omului se află în depărtarea sufletului de Dumnezeu, în nesocotirea poruncilor Lui, în lipsa armoniei sufleteşti, ca urmare a păcatelor acumulate de-a lungul vieţii.

Nerespectarea poruncilor dumnezeieşti nu poate rămâne fără urmări păgubitoare pentru suflet!

Dacă turnăm în motorul maşinii ulei pentru gătit, în loc de ulei lubrifiant, aceasta se strică. Dacă băgăm o ghirlandă prevăzută pentru 127 de volţi într-o priză de 220 de volţi - va arde.

Producătorii dezvoltă pentru produsele lor un anumit regim de exploatare, a cărui nerespectare implică defectarea.

La fel şi Dumnezeu, Care l-a făcut pe om, „a aşezat” în el un anumit „regim de exploatare”, dându-i poruncile Sale ca nişte reguli, a căror respectare poate menţine sufletul în stare "normală", de armonie.

Atunci când ni se strică televizorul, apelăm la un profesionist, la un om pregătit special în acest sens, care ştie cum să-l repare.

Un om mai puţin chibzuit va cotrobăi cu şurubelniţa sau va chema un vecin, care, nefiind nici el meseriaş, nu va face altceva decât să strice televizorul definitiv.

La fel şi oamenii "lumii acesteia", care întâmpină probleme de viaţă, încearcă să le rezolve de unii singuri sau, şi mai rău, aleargă la "vecini" - vrăjitori şi vraci.

Rezultatul este inevitabil unul trist.

Un creştin trăitor, care caută să păzească poruncile Domnului, năzuieşte să aibă conştiinţa curată şi pace în suflet. Iată de ce evenimentele vieţii exterioare nu-i distrug armonia interioară, ci contribuie la o desăvârşire şi mai mare a duhului; la fel precum focul şi apa călesc fierul, transformându-l în oţel trainic.

Atunci când întâmpină vreo problemă de viaţă, creştinul ortodox merge după sfat la duhovnic, ştiind că nu cere răspuns unui om, oricât de drept şi iscusit ar fi acesta, ci lui Dumnezeu, Care vede credinţa lui şi-i trimite sfatul şi binecuvântarea necesare prin intermediul duhovnicului.

Având binecuvântarea duhovnicului pentru un anumit demers, creştinul trece cu încredere la înfăptuirea lui. El primeşte binecuvântarea ca pe o ascultare, iar Domnul îi dă negreşit ajutorul Său.

Prin gura Sfinţilor Părinţi, Biserica ne învaţă: "Incredinţează-ţi inima spre ascultare părintelui duhovnicesc, şi harul lui Dumnezeu va sălăşlui în tine."

PR. ALEXANDRU TORIK

Fragment din cartea "MIC GHID PENTRU CREŞTINUL ÎNCEPĂTOR", Editura Sophia

Cumpara cartea "MIC GHID PENTRU CREŞTINUL ÎNCEPĂTOR"

 

Pe aceeaşi temă

25 Februarie 2021

Vizualizari: 2559

Voteaza:

Cine este parintele duhovnicesc si care este rolul lui in viata crestinului? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact