Despre Maica Domnului

Despre Maica Domnului

Multă vreme mi-a luat pentru a scrie ceva despre pururea Fecioară Maria. „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, ajută-mă pe mine să scriu despre măreţia ta, căci tu eşti aleasă dintre toate neamurile şi în pântecele tău S-a sălăşluit Ziditorul a toată făptura şi vrednică eşti tu a te numi Născătoare de Dumnezeu."

In Biserica Ortodoxă, pe parcursul întregului an, Maica Domnului este slăvită la toate slujbele şi mai ales în cele opt glasuri dogmatice unde se vorbeşte despre chipul vechi-testamentar al Maicii Domnului şi despre

Intruparea Cuvântului lui Dumnezeu. In timp ce ne rugăm, să ascultăm cu atenţie ce se cântă în aceste cântări dogmatice.

Biserica Ortodoxă cinsteşte, de asemenea, icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. In icoane, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este zugrăvită cu trei stele: una pe cap şi două pe umeri, care semnifică pururea-fecioria Maicii Domnului: înainte de naştere, întru naştere şi după naştere. Cei necredincioşi susţin că Fecioara Maria a avut copii. Câtă neînţelepciune demnă de luat în râs! Dacă ne-am gândi la vasul cel fecioresc al lui Dumnezeu! Nu voi descrie aici neamul Mântuitorului nostru după trup, mă voi referi doar pe scurt la tâlcuirea Sfintei Scripturi şi la predaniile care vorbesc pe larg despre genealogia Mântuitorului. Sfântul şi dreptul Iosif a trăit în văduvie curată mulţi ani.

Dreptul Iosif avea deja optzeci de ani când i-a fost încredinţată Preasfânta Fecioară Maria, fiindu-i dată lui spre păzirea fecioriei. Sfântul Iosif nu cunoştea taina întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, nu ştia că ce s-a zămislit în pântecele Măriei era de la Duhul Sfânt. Când a băgat de seamă că Fecioara Maria era însărcinată nu a mustrat-o, ci a vrut să o lase pe ascuns. Pe când el se gândea la aceasta, sfântul înger i-a descoperit taina zămislirii de la Duhul Sfânt. Atunci Sfântul Iosif, cu o teamă plină de evlavie, a slujit Măriei ca Maică a lui Dumnezeu, ca Doamnă şi Stăpână a întregii lumi. Şi împreună cu aceasta I-a slujit şi Pruncului-Dumnezeu. Sfântul Iosif nu a trăit în vremea propovăduirii lui Hristos, săvârşindu-şi viaţa la vârsta de o sută de ani. Şi poate crede cineva că Preacurata Fecioară Maria a avut copii? Unde se spune în Evanghelie că Maria a avut copii?

Protestanţii, în neîncrederea lor faţă de tradiţia Bisericii, au nesocotit adevărurile evanghelice, născând o înfricoşătoare erezie.

Eu, un călugăr nevrednic de la mănăstirea Valaam, vă prezint trei minuni legate de Maica Domnului, petrecute în timpul vieţuirii mele în mănăstire.

Cunoscutul ieromonah-zugrav Alipie a pictat o icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în mărime naturală, cu Pruncul în braţe. A pictat-o în vremea în care se citea acatistul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Ii spuneam atunci: „Se citeşte acatistul", şi el începea să picteze. Apoi îi spuneam: „S-a încheiat acatistul". Şi atunci el înceta lucrul. Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost aşezată în biserica Adormirii Maicii Domnului, pe stâlpul din dreapta. Nu ştiu însă pentru ce au luat această icoană în mica biserică Sfântul Nicolae, unde nu se săvârşesc slujbe. Au aşezat-o pe peretele dinspre răsărit şi au acoperit-o cu alte icoane vechi de pe iconostas, sfeşnice şi lucruri bisericeşti. Monahii au uitat astfel de sfânta icoană. Si iată că unei bătrâne evlavioase din Petrograd i-a apărut în vis Maica Domnului şi i-a grăit: „Mergi la Valaam şi spune egumenului Pafnutie să aducă în biserică icoana mea. Egumenul, la început, n-o să te creadă. Insă tu să-i spui din nou şi din nou, iar până la urmă te va crede. Arată-i locul unde se află sfânta icoană. Atunci egumenul va lua doi monahi şi va merge cu tine. Când vor lua icoana mea, schimonahul cu haine albe o va săruta şi se va închina ei." Toate acestea s-au petrecut aşa cum Maica Domnului i-a spus bătrânei în vis.

Prorocul Ioil spune: „Voi turna din Duhul Meu peste tot trupul şi fiii voştri şi fiicele voastre vor proroci şi cei mai tineri ai voştri vor vedea vedenii şi bătrânii voştri vise vor visa" (v. Fapte 2, 17). Când am plecat de la Valaam, am luat această icoană şi am aşezat-o la Noul Valaam. Acel loc unde a fost întemeiat Noul Valaam a fost cumpărat de la finlandezi. In chip minunat, într-o frumoasă cameră a casei finlandeze cumpărate, atârna pe perete icoana preacuvioşilor Serghie şi Gherman, făcătorii de minuni de la Valaam. Locul era pregătit pentru noi, călugării în vârstă; aceasta însemna că gazdele noastre ne-au purtat de grijă nouă, păcătoşilor.

Luteranii nu cred în sfinţii plăcuţi lui Dumnezeu, căci ei nu au nici o viaţă duhovnicească lăuntrică şi nu-l pot înţelege pe omul duhovnicesc. Omul lumesc nu acceptă ceea ce este de la Duhul lui Dumnezeu pentru că el nu pricepe, în nebunia lui, cum pot fi judecate lucrurile în chip duhovnicesc. Valoarea sufletului omenesc este nespus de înaltă. „L-ai micşorat pe el cu puţin faţă de îngeri", spune Sfânta Scriptură despre om (Evrei 2, 7). Insă mulţime de patimi l-au cuprins pe el. Sfinţii nevoitori, cu ajutorul lui Dumnezeu, şi-au curăţit inima de patimi şi au ajuns la starea dintru început a făpturii, aşa cum a fost creat Adam. Oamenii, atingând această stare, văd sufletul aproapelui, văd starea în care se află, dispoziţia şi sentimentele acestuia. Această treaptă înaltă oamenii o numesc înainte-vedere. Cei care izbândesc în viaţa duhovnicească judecă însă după suflet faptele omului.

Să revenim la minunile Maicii Domnului de la mănăstirea Valaam... La schimonahul Meletie se afla icoana Maicii Domnului din Kozelsk. Era aşezată într-un colţ, pe o poliţă. Odată, în timp ce stareţul lipsea din chilie, un frate începător în mănăstire a venit la el pentru a fura bani. Aflând că Meletie a locuit la oraş, s-a gândit că fără doar şi poate el avea bani. Şi de îndată ce a intrat în chilie, de la icoană, pe neaşteptate, s-a făcut un semn de foc, venind spre fratele începător. Fratele s-a înspăimântat atunci şi a ieşit din chilie cu mare frică; iar apoi a povestit chiar el despre păcatul său şi minunea săvârşită la icoana Maicii Domnului.

Iată încă o întâmplare. Am avut icoana Maicii Domnului cu Pruncul pe care a zugrăvit-o acelaşi părinte Alipie. Timp de douăzeci de ani m-am rugat înaintea acestei icoane, iar apoi am trimis-o în Estonia, la mănăstirea Piuhtiţki, unei monahii suferinde. Ea mi-a scris: „Când am primit această icoană şi am dus-o în chilie, atunci de la icoană a izvorât mireasmă bineplăcută vreme de trei zile. Monahiile ce au venit să o vadă au simţit şi ele din plin această minunată mireasmă."

Preacuviosul Maxim Kavsokalivitul avea credinţă adâncă către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Intr-o zi, el a venit la biserică cu nespusă căldură în inimă şi cu dragoste, sărutând sfânta icoană a Maicii Domnului. Dintr-odată, a simţit în piept şi în inimă o căldură deosebită ce se revărsa din sfânta icoană şi în sufletul său s-a născut o umilinţă fără seamăn. O astfel de căldură nu se datorează sângelui, ci este duhovnicească, iar lacrimile curg ca dintr-un izvor, ca şi când tot trupul nostru ar plânge. Intr-un astfel de moment, toţi oamenii devin mai buni. Astfel, uităm de gândurile cele din afară, adunându-ne înlăuntrul nostru. Uneori, se întâmplă astfel: toate mădularele slăbesc şi nu putem sta în picioare. Şi atunci trebuie să ne aşezăm până ce se termină slujba. Aceasta nu este înşelare, ci cercetare a dumnezeiescului har. Mi s-a spus despre un om care a trăit o astfel de stare harică. Desigur, un om neduhovnicesc nu poate înţelege o astfel de stare. Unii, bătându-şi joc de apostoli, când s-a revărast asupra lor în chip de limbi de foc harul cel dumnezeiesc, spuneau că au băut băuturi îmbătătoare (v. Fapte 2,13).

„O, Preaminunată şi Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, îţi mulţumesc că tu, prin bunătatea ta, mi-ai ajutat mie, păcătosului şi ticălosului, să scriu câteva dintre minunile icoanei tale!" Amin.

SCHIEGUMENUL IOAN ALEKSEEV

Fragment din cartea "Părinţii de la Valaam despre rugăciune", Editura Sophia

Cumpara cartea "Părinţii de la Valaam despre rugăciune"

 

Pe aceeaşi temă

08 Septembrie 2021

Vizualizari: 1111

Voteaza:

Despre Maica Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact