Maica Domnului, sprijin si mijlocitoare pentru mantuirea noastra

Maica Domnului, sprijin si mijlocitoare pentru mantuirea noastra Mareste imaginea.

Si mai este un fel, iubite, de a cugeta si de a te ruga. Prin mijlocirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Du-te cu mintea intai la cerescul Parinte, apoi la prea dulcele Iisus, si al treilea, la insasi prea slavita Lui Maica. Cugetand la Dumnezeu, mediteaza la marea bucurie, ce din veac o lua Dumnezeu socotind fata Nascatoarei de Dumnezeu, Maria; al doilea virtutile si faptele ei, de la nastere pana la adormirea ei. Intai sa cugeti astfel.

Inalta-ti gandul deasupra vremii si anilor, deasupra oricarei faptuiri zidita ce cugeta si intrand in vesnicia insasi si in Mintea lui Dumnezeu, ia in seama desfatarile si negraitele bucurii, ce le avea Dumnezeu pentru pururea Fecioara Maria.

Descoperind pe Dumnezeu in aceste bucurii, cere sa-ti dea daruri si putere a alunga si a distruge pe vrajmasii tai si mai ales pe cel ce te ataca in acel moment.

Apoi avand in vedere atatea virtuti si lucrari alese ale Nascatoarei de Dumnezeu pune-le, cand pe toate, cand pe fiecare dintr-insele, inaintea lui Dumnezeu si pentru puterea lor cere de la nemarginita Lui bunatate tot ce trebuie si tot ce doresti.

Dupa aceasta, intoarce-ti mintea la Domnul nostru, Fiul Ei, adu-I aminte de prea sfantul pantece ce L-a purtat noua luni, de evlavia cu care i s-a inchinat cand L-a nascut si L-a cunoscut Dumnezeu adevarat si om desavarsit, Fiu si facator al ei, de ochii ei cei iubitori de Fiu, care L-au vazut atat de sarac, de bratele care L-au primit, de laptele ce L-a hranit, de ostenelile si chinurile suferite pentru el, in viata si la moartea Lui; - si te incredintez ca prin acestea vei face dumnezeescului ei Fiu prea dulce mila sa te asculte.

In al treilea rand intoarce-ti gandirea la Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, aminteste-i ca a fost aleasa de Providenta si de bunatatea lui Dumnezeu ca o maica a darului si a milostivirii, ca, dupa Fiul ei nu avem alta izbavire mai temeinica si mai puternica decat pe dansa.

Aminteste-i ca noi toti crestinii nu numim pe nimeni tata pe pamant, cum ne-a poruncit insusi Fiul ei, caci nu avem decat un tata cel din ceruri: "Si sa nu numiti tatal vostru pe pamant pe nimeni, ca tatal vostru unul este, cel din ceruri" (Mt 23,9). Tot astfel, nu numim maica pe pamant pe altcineva decat pe cea care o avem in ceruri. Toti ne laudam a fi fii ei. De aceea cerem mila numai de la dansa, ca pruncul intarcat la maica lui, cum este scris: "N-am avut eu oare sufletul bland si smerit, ca un prunc intarcat de la sanul mamei sale? Asa a fost sufletul meu in launtrul meu, ca un prunc intarcat de la sanul mamei sale" (Ps. 130,2).

Pe langa acestea, amintesie-i de adevarurile scrise in caiti despre dansa, ca toti credinciosii nadajduiesc si cred in atat de inaltele si marele daruri aduse de ea neamului omenesc. Caci stand intre Dumnezeu si oameni, pe Dumnezeu L-a facut Fiu al omului iar pe oameni fii ai lui Dumnezeu. Fara mijlocirea ei, nimeni, nici inger nici om nu se poate apropia de Dumnezeu. Ea e hotar intre firea nezidita si cea zidita. Ea este nu numai pazitoarea comorii dumnezeesti, ci si impartitoarea la toti, oameni si ingeri, a tuturor stralucirilor suprafiresti, a darurilor dumnezeesti si duhovnicesti harazite de Dumnezeu zidirii. Nu-i nimeni care sa o roage cu credinta si sa nu fie ascultat cu milostivire.

In sfarsit, infatiseaza-i patimile si suferintele Fiului ei, suferite pentru mantuirea noatra.

Roaga pe dansa sa ceara har de la Fiul sau.

Cand, cu indrazneala si credinta, vrei sa alergi la Nascatoarea de Dumnezeu pentru orice trebuinta a ta, poti obtine acest har daca vei cugeta acestea:

1) Orice vas in care se pune un mir pretios, miroase chiar dupa ce nu mai este mirul intr-insul. Cu atat mai puternic cu cat mirul a stat mai mult in el si cu atat mai mult cu cat mirosul mirului a fost mai puternic.

Iar daca mirul ramane in vase, el miroase covarsitor mai mult decat cele golite.

Dar daca s-ar zice ca acel miros este o insusire a unui anumit element, inchipuie-ti ca ceva sta langa o mare ardere si multa vreme tine fierbinteala desi s-ar departa de foc.

Cu aceste observatii adevarate, te intreb: ce mireasma a iubirii de oameni, ce vapaie a dragostei, ce ganduri ale indurarii si milei nu se gasesc cu indestulare in launtrul Nascatoarei de Dumnezeu, care noua luni a purtat in feciorescu-i pantece pe Hristos, mirul cel nedesertat? Ea, care tine totdeauna la piept si in iubire pe Fiul lui Dumnezeu!

De aceea, dupa cum un lucru oarecare apropiat de un vas de mir prinde miros, ori ceva apropiat de foc se incalzeste, tot astfel, ba poate mai mult, orice lipsit, care se apropie cu smerenie si cu credinta de Mirul ceresc si de focul milei si indurarii ce de-a pururi arde in pieptul Nascatoarei de Dumnezeu, lucru hotarat va lua sprijin, binefaceri si daruri cu atat mai multe cu cat are credinta si curaj mai mare.

2) Nicio faptura n-a iubit vreodata atat pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ca Prea sfanta lui Maica. Aceasta din doua pricini: intai fiindca L-a nascut fara de barbat si al doilea pentru ca a fost unicul si singurul ei Fiu. De aceea dragostea ei a ramas neimpartita. Daca acest Fiu al lui Dumnezeu si iubit fiu al Fecioarei si-a dat toata viata si pe Sine tot, pentru trebuintele noastre, a celor pacatosi, iar pe Maica Sa a dat-o noua Maica, sprijin, si mijlocitoare pentru mantuirea noastra, cum si de ce sa nu ne ajute si sa nu influenteze vointa Fiului ei, Cel atat de iubit. De aceea alearga iubite, in orice nevoie, alearga la Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu.

Nadejdea si curajul ce arati catre dansa sunt bogatie, fericire si scapare temeinica. Ele totdeauna iti aduc daruri si indurari.

Sfantul Nicodim Aghioritul

.
Pe aceeaşi temă

12 August 2013

Vizualizari: 2989

Voteaza:

Maica Domnului, sprijin si mijlocitoare pentru mantuirea noastra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE