Mantuitorul meu...!

Mantuitorul meu...!

Mărturia părintelui I.N. (Atena)

Trei refuzuri

La biserica la care slujeam venea în mod obişnuit Vasile Dv student la Facultatea de Medicină din Atena, şi, pentru că remarcasem la el o evlavie aparte faţă de Dumnezeu; într-o zi l-am întrebat:

- Mă confrunt cu două încercări, una de sănătate şi alta de natură duhovnicească. Nu cunoşti cumva vreun părinte sporit, în care să mă încred şi căruia să-i cer un sfat pe măsură?

- Cunosc un asemenea părinte sfânt la Miiesi, pe nume Porfirie. O să te ajute neîndoielnic, căci este sfânt.

Când am ajuns la Miiesi, am găsit destulă lume afară, în faţa unei rulote, aşteptând să-l vadă pe cuvios. M-am bucurat fiindcă eram singurul cleric de acolo. Şi, cu toate că primea lume, pe mine a refuzat să mă vadă, şi am plecat mâhnit.

La îndemnul studentului, am mai făcut o încercare, dar, spre marea mea surprindere, a refuzat din nou să mă primească. Am plecat amărât şi hotărât să nu mă mai întorc niciodată la el.

După câţiva ani, când mânia mea s-a potolit, m-am hotărât să încerc din nou să trec pe la el. Sfântul se mutase într-o chilie nouă a mănăstirii ale cărei lucrări de construcţie încă nu se încheiaseră.

Monahia Fevronia, la îndrumările sfântului, rânduia cine intra în chilia sa. Fiind singurul preot, am încercat să mă apropii de ea şi s-o rog, dar am rămas fără grai... când, întorcându-se spre mine, mă refuză din nou! Am plecat furios şi revoltat! Mă întrebam ironic în sinea-mi: „Măi, aşa or fi stareţii ăştia... mari? "

Câteva zile mai târziu, l-am întâlnit pe student, care a început iarăşi să stăruie să nu mă dau bătut:

- Să te duci, să stărui... şi te va primi.

- Am fost de trei ori şi de fiecare dată am fost singurul cleric, singurul purtător de rasă de acolo, şi totuşi nu m-a primit. Gata, nu mai fac nici o încercare!

- Dar Sfântul Pavel cel Simplu nu a aşteptat flămând în faţa colibei Sfântului Antonie cel Mare trei zile şi trei nopţi până să-i deschidă uşa? Vezi? El n-a obosit defel, deşi era în vârstă, şi Antonie cel Mare îl alunga.

- El era sfânt în simplitatea lui. Eu însă sunt egoist pentru că mă trag din Creta. Să-ţi trăiască părintele duhovnic! Fii pe pace şi tu, şi el... Eu NU mă mai duc!

„Poftiţi, părinte..."
Insă el nu încetă cu stăruinţele şi în cele din urmă mă înduplecă. Se pare că îngerul Domnului îl făcuse să insiste, pentru că în cele din urmă am avut parte de un mare folos de pe urma Sfântului Porfirie. După cât se pare, nu m-a primit întrucât îmi vedea egoismul şi m-a pus la încercare spre a dobândi smerenie.

A patra oară, Fevronia, sora sa, m-a strigat de îndată ce m-a văzut:

- Poftiţi, părinte I., părintele Porfirie vă aşteaptă!

„Măi să fie!", chibzuii eu, „mă aşteaptă deja? Şi de unde-mi ştie numele?" Şi, înainte de a intra, m-am gândit să-i vorbesc doar de încercarea mea duhovnicească, chiar dabă pătimeam mult de pe urma suferinţei fizice, prin dureri atât de mari de cap, că uneori îmi venea să mă izbesc cu capul de pereţi în speranţa că o să-mi găsesc liniştea.

I-am vorbit sfântului despre încercarea mea duhovnicească, şi el m-a povăţuit liniştindu-mă; dar, din pricina egoismului, nu m-am entuziasmat, în pofida sfaturilor sale luminate. N-am simţit că era un părinte aparte, plin de harisme şi am dat să plec. El însă îmi citi gândurile şi, chiar când să ajung la uşă, mă strigă:

- Vino aici, măi, vino-ncoace... Durerea de cap pe care o ai - ştii de unde e?

- Nu, părinte, nu ştiu...

- E de la sinuzita din partea stângă, dar nu trebuia să te operezi. Sinuzita ta a fost de natură alergică, şi acest tip de sinuzită nu se mai operează astăzi.

Mi-am dat seama că ştia totul şi în clipa aceea mi s-au „tăiat" picioarele. Incremenii şi a fost cât pe ce să cad jos grămadă. în clipa aceea am vrut să-mi deschid sufletul, să-i mărturisesc cele mai adânci taine ale inimii mele, să-i spun totul. Am reuşit să îngăim:

- Părinte..., putem vorbi?

- Haide, măi... acum du-te! Te-ai entuziasmat pentru că ţi-am spus acest lucru? Du-te... du-te acum. Vino altă dată să vorbim.

Puţin mai târziu, fiindcă aveam o rinoragie unilaterală la nara stângă, în urma analizelor am fost operat de un ORL-list, cunoscut de-al meu. După ce mi-a extras un polip nazal, o tumoare benignă, la sfârşit mi-a zis:

- Măi, părinţele, nu trebuia să faci prima operaţie! Problema ta a fost de natură alergică, şi acest tip de sinuzită nu se mai operează astăzi.

-Asta mi-a spus şi un „coleg" de-al tău, părintele Porfirie.

- La el trebuia să mergi de la început, bre, binecuvântate, nu la noi, medicii. ORL-istul îl ştia foarte bine pe Sfântul Porfirie, având o evlavie deosebită faţă de el.

* * *
De atunci, nu de puţine ori am trecut pe la sfânt, şi m-a ajutat în nenumărate chestiuni personale, săvârşind multe minuni în viaţa mea. Intotdeauna ştia totul!

Am cunoscut mulţi părinţi îmbunătăţiţi şi sfinţi, precum Sfântul Paisie, Sfântul Iacov Tsalikis, părintele Efrem Katunakiotis, Sfântul Filoteu Zervâkos... şi alţii. Nădejdea, sprijinul şi călăuza însă au fost pentru mine Sfântul Porfirie. N-a fost doar marele binefăcător al vieţii mele, ci cu adevărat mântuitorul meu...!

SFÂNTUL PORFIRIE KAVSOKALYVITUL

Fragment din cartea "VĂ IUBESC ŞI MĂ ROG PENTRU TOŢI", Editura Sophia

Cumpara cartea "VĂ IUBESC ŞI MĂ ROG PENTRU TOŢI"

 

Pe aceeaşi temă

15 Aprilie 2021

Vizualizari: 911

Voteaza:

Mantuitorul meu...! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact