Si cine este aproapele meu?

Si cine este aproapele meu?

Dar el, voind să se îndrepteze pe sine, a zis către Iisus: Şi cine este aproapele meu? Iar Iisus, răspunzând, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, şi a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort.  Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea şi, văzându-l, a trecut pe alături. De asemenea şi un levit, ajungând în acel loc şi văzând, a trecut pe alături.  Iar un samarinean, mergând pe cale a venit la el şi văzându-l i s-a făcut milă, şi, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin, şi, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a purtat grijă de el.  Iar a doua zi, scoţând doi dinari i-a dat gazdei şi i-a zis: Ai grijă de el şi, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce îţi voi da.  Care dintre aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari? Iar el a zis: Cel care a făcut milă cu el. Şi Iisus i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea.

Lăudându-l Mântuitorul pe învăţătorul de Lege, acesta a scos la arătare trufia sa, căci a zis: „Şi cine este aproapele meu?" Căci socotea el, că fiind drept, nu are pe nimeni asemenea cu el, şi „aproape" cu fapta bună. Pentru că el cugeta cum că numai dreptul îi este „aproape" dreptului. Deci „voind să se îndrepteze pe sine" [să se îndreptăţească] şi să se înalţe mai presus ce toţi oamenii, trufindu-se zice: „Şi cine este aproapele meu?" Iar Mântuitorul - ca şi Cel Care este Ziditorul şi pe toţi îi cunoaşte ca pe o zidire [a Lui] -, nu după lucruri, nici după vrednicii, ci după fire îl hotărăşte pe „aproapele".

Căci zice [Domnul]: „Să nu socoteşti cum că, de vreme ce eşti drept, nimenea nu-ţi este ţie asemenea, pentru că toţi cei care sunt împărtăşiţi de această fire, «aproape» ţie îţi sunt. Deci, fă-te şi tu «aproape» al lor, nu cu locul, ci cu dragostea şi cu purtarea de grijă cea către dânşii. Drept aceea şi pe samarineanul ţi-l aduc ţie spre pildă, că să-ţi arăt că, precum acesta, măcar ca avea deosebire cu viaţa, însă s-a făcut «aproape» celui căruia îi era cu cuviinţă a se milui. Aşa şi tu, cu milostivirea arată-te pe sine a fi «aproape», mergi spre ajutor".

Deci, prin pilda aceasta ne învăţăm şi asta, adică a fi gata spre milă şi a ne sili a ne face „aproape" al celor care au trebuinţă de ajutorul cel de la noi. Dar ne învăţăm [de aici] şi bunătatea lui Dumnezeu cea către om. „Se pogora" firea omenească de la „Ierusalim", adică de la vieţuirea cea fără de turburare şi paşnică, căci „Ierusalimul" se tâlcuieşte „vedere a păcii". Şi unde „se pogora"? In „Ierihon", cel ce este în vale şi jos, şi necăcios cu zăduful, adică în viaţa cea pătimaşă. Şi vezi că nu a zis că „s-a
porogorât", ci „se pogora", căci pururea firea omenească la cele de jos se pleca, şi nu o dată, ci în toată vremea, la viaţa cea pătimaşă se îndeletnicea.

„Şi a căzut între tâlhari", adică între draci. Căci de nu se va pogorî cineva de la înălţimea minţii, nu „cade" între draci, care, după ce „l-au dezbrăcat" pe om şi l-au lipsit pe el de hainele faptei celei bune, atuncea l-au rănit" cu rănile păcatului. Căci mai întâi ne goleşte pe noi de tot gândul bun şi de acoperământul lui Dumnezeu, apoi aşa, aduc asupră rănile" păcatului.

Şi „abia vie", adică pe jumătate moartă, „au lăsat" firea omenească,  pentru că sufletul este nemuritor, iar trupul muritor. Intrucât [firea omenească] nu era moartă cu totul, ci precum pentru căderea lui Adam moartea în lume a intrat, pentru îndreptarea lui Hristos, moartea avea să se strice (Romani 5,12-19).

Iar [prin] „preot" şi „levit", Legea şi Proorocii să îi înţelegi, căci Legea si proorocii voiau să îndrepteze firea cea omenească, dar nu au putut. Căci aice Pavel: „Cu neputinţă este sânge de viţei şi de ţapi a curăţi păcatele" (Evrei 10,4). Deci, acestora [Legii şi Proorocilor] li s-a făcut milă de om şi au socotit să-l tămăduiască; mai apoi, de tăria rănilor biruindu-se, îndărăt iarăşi s-au întors, că aceasta însemnează ceea ce zice: „au trecut pe alături"; căci cu adevărat a venit Legea, şi a stătut deasupra celui care zăcea, iar apoi, neputând a-l tămădui, „s-a întors", lucru care este însemnat de cuvântul acesta: „a trecut pe alături". Şi vezi aceasta ce zice: „după întâmplare", ce
înţelegere are, căci cu adevărat Legea nu într-adins s-a dat, ci pentru neputinţa omenească, fiindcă nu putea dintru început să primească taina lui Hristos, pentru aceasta zice că „preotul", adică Legea, „după întâmplare", iar nu într-adins, a venit ca să-l tămăduiască pe om.

Iar Domnul şi Dumnezeul nostru, Cel Care pentru noi „blestem" S-a făcut (Galateni 3,13) şi „samarinean" S-a numit (loan 8, 48), „mergând" adică însăşi aceasta făcându-o pricină a căii, şi ţel punând să ne vindece pe noi -, şi nu trecând „pe alături" şi în treacăt cercetându-ne pe noi, a venit la noi, şi a petrecut împreună cu noi şi a vorbit fără de nălucire.

Deci, îndată El „a legat rănile", nelăsând răutatea a fi mai mult slobodă, ci legându-o pe dânsa. Şi „a turnat untdelemn şi vin". „Untdelemn" fiind adică cuvântul învăţăturii, care prin cele bune îndeamnă, iar „vin" cuvântul cel care prin cele mai înfricoşate aduce spre fapta cea bună. Adică atunci când îl vei auzi pe Domnul grăind: „Veniţi către Mine şi Eu vă voi odihni pe voi" (Matei 11, 28), aceasta este „untdelemnul", căci blândeţe şi odihnă arată; şi iarăşi când zice: „veniţi de moşteniţi împărăţia cea care s-a gătit vouă" (Matei 25,34). Iar când zice: „Duceţi-vă în întuneric", acesta este „vinul", învăţătura cea strepezitoare. Incă ai fi putut înţelege şi în alt chip. „Untdelemn" este petrecerea cea omenească, iar „vin" cea dumnezeiască, ca şi cum aş zice: „Domnul unele le lucra omeneşte, iar altele dumnezeieşte. Căci a mânca şi a bea şi viaţă slobodă a vieţui, iar nu petrecere aspră a arăta precum loan [Botezătorul], aceasta este „untdelemnul". Iar postul cel neobişnuit (Matei 4, 2) şi umbletul cel pe mare (Matei 14, 25-26), şi altele câte sunt ale puterii celei dumnezeieşti, acestea sunt „vinul". Căci cu „vinul" se cuvine a însemna Dumnezeirea [firea dumnezeiască a lui Hristos], pe care, neamestecată, nimenea nu ar fi putut-o suferi de nu ar fi fost şi „untdelemnul", adică petrecerea cea după firea omenească. Deci de vreme ce prin acestea amândouă pe noi ne-a mântuit, zic adică prin Dumnezeire [firea dumnezeiască] şi prin omenire firea omenească], pentru aceasta se zice cum că „a turnat untdelemn şi vin". Incă şi în fiecare zi cei care se botează de rănile sufletului se izbăvesc, cu „untdelemnul" Mirului ungându-se, şi îndată împărtăşindu-se, şi cu Dumnezeiescul Sânge [„vinul"] cuminecându-se.

Şi „a pus" Domnul firea noastră cea rănită „pe dobitocul său", adică pe trupul Său, căci mădulare ale sale pe noi ne-a făcut, şi părtaşi trupului Sau; şi jos zăcând noi, ne-a înălţat la vrednicia aceea, încât a fi un trup împreună cu El.

Iar „casă de oaspeţi" este Biserica, care îi primeşte pe toţi. Pentru că legea nu pe toţi îi primea, căci zice: „Moabitean şi amonitean nu va intra în biserica lui Dumnezeu" (Deuteronom 23, 3). Insă acum tot neamul cel care se teme de Dumnezeu primit este înaintea Lui (Faptele Apostolilor 10, 28), de va voi să creadă şi parte [mădular] a Bisericii să se facă, că pe toţi îi primeşte Dumnezeu - şi pe păcătoşi şi pe vameşi.

Mai înainte de a-l duce la aceasta [„casa de oaspeţi"], numai „i-a legat rănile", aşadar, ce este ceea ce zic? Anume că, după ce s-a urzit Biserica şi s-a facut „casa de oaspeţi", adică după ce a crescut credinţa din mai toate neamurile, atunci au venit şi darurile Sfântului Duh şi darul lui Dumnezeu se întindea; iar aceasta o vei cunoaşte din Faptele Apostolilor.

 „Doi dinari", Legea cea Veche şi cea Nouă, deoarece chipul unui împărat îl poartă amândouă, fiindcă sunt cuvinte ale aceluiaşi Dumnezeu. Deci, Domnul, când S-a înălţat la Ceruri, pe aceşti „dinari" i-a lăsat Apostolilor şi celor peste vremi episcopi şi dascăli. Şi le-a zis [Domnul]: „Orice vei mai cheltui de la tine, Eu îţi voi da ţie", căci cu adevărat au mai cheltuit de la sine Apostolii, mult ostenindu-se şi în tot locul învăţătură semănând. Dar şi cei de peste vremi dascăli, tâlcuind Legea cea Veche şi cea Nouă, multe au mai cheltuit de la dânşii, pentru care plata îşi vor lua când Se va „întoarce" Domnul, adică la a Doua Venire. Pentru că atunci, fiecare din ei îi va zice Lui:
„Doamne, doi dinari mi-ai dat, iată alţi doi am mai cheltuit", către care va zice şi El: „Bine slugă bună" (Matei 25, 21, 23).

SFÂNTUL TEOFILACT ARHIEPISCOPUL BULGARIEI

Fragment din cartea "TALCUIREA SFINTEI EVANGHELII DE LA LUCA", Editura Sophia

Cumpara cartea "TALCUIREA SFINTEI EVANGHELII DE LA LUCA"
 

Pe aceeaşi temă

06 Octombrie 2022

Vizualizari: 901

Voteaza:

Si cine este aproapele meu? 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

aproapele

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact