Tot omul cauta crucea lui Hristos !

Tot omul cauta crucea lui Hristos ! Mareste imaginea.

Dorul de nemurire arde in sufletul fiecarui om, caci fiecare cauta odihna, bucuria si fericirea care nu pier, ci raman vesnic. De-ar cunoaste fiecare om, in inima lui, ca acestea toate izvorasc din Jertfa lui Hristos, din crucea Lui datatoare de Viata!

Toti oamenii din lume cauta crucea lui Hristos, chiar daca cei mai multi dintre ei nu isi dau seama de acest lucru decat dupa zeci de ani si dupa multa suferinta. Cautam Crucea lui Hristos in mod inconstient, chiar daca fugim in mod constient de toate caile prin care Dumnezeu cauta sa ne descopere lucrul mult dorit.

Omul a fost creat spre fericirea lui vesnica

Parintele Petroniu Tanase spune: "Omul are niste puteri sufletesti, cum foarte frumos spune Sfantul Vasile cel Mare. Dumnezeu i-a dat omului toate darurile. L-a facut ca sa fie fericit. Sentimentul fericirii e innascut, ca si cel al dragostei de Dumnezeu. Vrea cineva necazuri si nefericire? Oricum ar fi omul si oricum ar fi intelegerea lui, el vrea sa fie fericit. Iar Dumnezeu ne-a pregatit Imparatia pe care sa o mostenim.

Aici, pe pamant, noi ne gasim in stadiul de dupa Cadere. Stadiu provizoriu si menit pregatirii. Noi trebuie sa incercam a ne apropia de Dumnezeu, care e Duh. Iar noi trebuie sa ne induhovnicim. Avem trup, dar trebuie sa ne "subtiem", prin fapte bune, prin curatire de rele si de pacate."

Dorul de nemurire arde in sufletul fiecarui om

Arhiepiscopul Iustinian Chira spune: "Dorul de nemurire arde in sufletul fiecarui om. Fiecare tanar, mai ales, doreste sa realizeze in viata lucruri mari, lucruri bune, care sa infrunte timpul si sa cucereasca eternitatea.

Nefericita ar fi viata noastra de fiinte cugetatoare, care aspira, care gandesc, care iubesc, daca viata s-ar reduce doar la atat cat ne da pamantul, daca nu ne-ar astepta cerul, infinitul, nesfarsitul, stralucitul locas plin de lumina, de slava si de frumusete negraita.

Privesc uimit in adancul eternitatii, in adancul vietii vesnice care-mi sta in fata. Acest adanc m-ar infiora, m-ar inspaimanta daca nu as cunoaste ca Dumnezeu este Stapanul, ca Iisus Hristos este Domn peste Cer si pamant, peste timp si eternitate."

Omul cauta crucea lui Hristos !

Parintele Rafail Noica spune: "Crucea este culminarea dragostei, o dragoste care nu se opreste nici de la chin, nici de la insasi moartea, pentru ca se da celui iubit deplin, fara nici o rezerva.

Adevarata viata culmineaza cu crucea, paradoxal. Dar, oare, Biserica nu spune: "Bucura-te cruce, de viata facatoare!" Cum "de viata facatoare", cand Datatorul de viata a murit pe ea? Trupul nu e totul, trupul a fost obiect de jertfa, si ni l-a dat ca impartasanie, si sangele varsat, la fel. Pentru ca si noi, mancand trup si sange, sub forma de paine si vin - ca stie ca nu suntem canibali -, mancam trup si sange care au cunoscut inviere si, de aceea, mancam viata vesnica, cum zice Hristos.

Marea erezie este felul in care intelegem noi crucea, si zicem: "Ah, imi port crucea!", adica am multe de suferit. Echivalam crucea cu suferinta. Erezie! Crucea este dragostea, dragostea dusa – sa citam – "prea departe", dragostea dusa "pana la capat", dragostea adevarata, jertfa care nu are nevoie de acea implinire trupeasca, buna foarte, pe care o poate trai in legea ei si in limitele ei. Dar trebuie sa mearga dincolo de aceasta.

Crucea este acel lucru pe care omul il doreste. Si atunci cand omul ajunge in pacat, pana la acel capat unde se "dez - amageste" – si o, doara de s-ar dez-amagi! – dar, dezamagit fiind, crede ca n-a fost destul, si cauta alta experienta, cauta alta persoana. Incearca din ce in ce mai mult, si risca sa se impotmoleasca in ale pacatului, in ale minciunii, in ale intunericului, pana la capat.

Ma veti crede daca va voi spune ca omul cauta crucea lui Hristos? Si nimic altceva. Domnul sa ne lumineze, si atunci vom putea canta: "O, cruce de viata facatoare!"

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2451

Voteaza:

Tot omul cauta crucea lui Hristos ! 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE