Sarbatoarea Sfantului Trifon

Sarbatoarea Sfantului Trifon Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Trifon este praznuit pe 1 februarie. Sfantul Triofn a vietuit in secolul al III lea si a trecut la cele vesnice prin moarte martirica in vremea domniei lui Decius. Din pruncie a primit darul facerii de minuni. Tamaduia boli si aducea vindecare celor demonizati. Astfel, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, Sfantul a daruit vindecare fiicei imparatului Gordian al Romei, chinuita de un diavol care o arunca in foc si in apa ca sa o ucida.

Sfantul Trifon este cinstit ca protector al gradinilor si al livezilor impotriva insectelor daunatoare si a altor calamitați naturale. Aceasta cinstire se datoreaza unei minuni savarsita de el, cand prin rugaciunile sale Dumnezeu a salvat localitatea sa natala de la foamete, prin oprirea unei invazii de lacuste.

In unele zone din tara, in aceasta zi se citesc Molitfele Sfantului Trifon, rugaciuni in care sunt cuprinse blesteme impotriva daunatorilor holdelor. La inceputul acestei randuieli din Molitfelnic se precizeaza ca "se cuvine sa se faca Sfanta Liturghie si sa se aprinda candela la icoana Sfantului Trifon". Tot in aceasta zi, preotul stropeste cu Aghiasma holdele si casele crestinilor.

Un fragment din moastele Sfantului Trifon se afla la Biserica Caramidarii de Jos din Bucuresti. Moastele Sfantului Mucenic au fost aduse de la Biserica Sfantul Sava din Iasi.

Iulian Predescu

Rugaciune catre Sfantul Mucenic Trifon

O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutatorule al tuturor celor ce la tine alearga si se roaga inaintea sfintei tale icoane, degrab ascultatorule si mijlocitorule! Auzi-ne si acum in tot ceasul rugaciunea noastra, a nevrednicilor robilor tai, care cinstim sfanta pomenirea ta: ca tu, bineplacutule al lui Hristos, insuti ai fagaduit mai inainte de iesirea ta din viata aceasta stricacioasa ca te vei ruga Domnului pentru noi si ai cerut de la Dansul darul acesta: daca cineva, in oricare nevoie si intristare a sa, va prinde a chema sfant numele tau, acela izbavit va fi de toata navalirea celui rau.

Si precum oarecand pe fiica imparatului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, asijderea si pe noi pazeste-ne de cursele lui cumplite in toate zilele vietii noastre si mai vartos in ziua cea infricosata a suflarii noastre celei de pe urma mijloceste pentru noi, cand intunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor impresura si vor incepe sa ne infricoseze.

Fii noua atunci ajutator si grabnic izgonitor al viclenilor diavoli si la Imparatia Cerurilor calauzitor, unde acum stai cu ceata sfintilor inaintea Scaunului lui Dumnezeu; roaga pe Domnul sa ne invredniceasca si pe noi a fi partasi ai veseliei si bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreuna cu tine sa ne invrednicim a slavi pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Mangaietorul, in veci. Amin.

Citeste si:
Trifon, sfantul care alunga insectele
Obiceiuri de Sfantul Trifon
Molitfele Sfantului Trifon

 

Pe aceeaşi temă

30 Ianuarie 2020

Vizualizari: 1474

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Trifon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE