Sfantul Arsenie si Canonul Sfantului Maslu

Sfantul Arsenie si Canonul Sfantului Maslu Mareste imaginea.

Sfantul Arsenie, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 19 ianuarie, apare numit in calendar ca "arhiepiscop de Kerkyra". Acest sfant ierarh, care a trait in secolul al X-lea, in insula Corfu, a alcatuit canonul care se citeste la slujba Sfantului Maslu.

Insula Corfu, avand o suprafata de sase sute de kilometri patrati, o lungime de 63 de kilometri si cu o latime de 28 de kilometri, este asezata pe coasta vestica a Greciei, in nordul Marii Ionice. Capitala insulei este orasul Corfu, numele antic al acesteia fiind Kerkyra. Grecii, romanii, venetienii si francezii au ocupat pe rand insula, fiecare punanadu-si amprenta asupra locului. Din anul 2007, capitala insulei este inclusa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sfantul Arsenie, arhiepiscopul din Corfu

Sfantul Arsenie a fost arhiepiscop al insulei Corfu, in secolul al X-lea. Acest barbat cuvios s-a nascut in secolul al IX-lea, in vremea domniei imparatului Vasile Macedoneanul (867-886), în cetatea Ierusalim, din Palestina. Tatăl său era din Ierusalim, iar mama sa era din Betania.

Sfantul Arsenie de Kerkyra - Corfu

Nu dupa multi ani, luand binecuvantare de la parintii sai, tanarul a intrat intr-o manastire din apropiere, unde, fiind tuns in monahism, s-a nevoit vreme de doisprezece ani. Nevointele sale pustnicesti l-au ajutat pe Sfantul Arsenie sa poata lupta cu usurinta impotriva uneltirilor celui viclean.

Din incredintarea lui Dumnezeu, sfantul a mers in Seleucia, unde a fost hirotonit preot, iar mai apoi a mers in Constantinopol, unde era patriarh Trifon (928-931), pentru a se desavarsi in cele de folos preotiei. Urmatorul patriarh, anume Teofilact (933-956), cercetand viata curata a Sfantului Arsenie, l-a hirotonit pe acesta ca episcop al insulei Corfu.

Avand mare indrazneala catre Dumnezeu, sfantul a devenit ocrotitorul vaduvelor, parintele orfanilor si mangaietorul tuturor celor necajiți. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a invrednicit cu darul facerii de minuni.

Sfantul Arsenie de Kerkyra - Corfu

In cele din urma, cand imparatul Constantin Porfirogenetul (911-959) a cerut o intrunire a episcopilor, Sfantul Arsenie a pornit si el spre Constantinopol, insa, din pricina varstei inaintate, a trecut la cele vesnice pe drum, in apropiere de localitatea Corint.

Sfantul Ierarh Arsenie a trecut la cele vesnice in anul 959. Cinstitul sau trup a fost adus si asezat in catedrala din Kerkyra, unde se afla si astazi, savarsind neincetate minuni, spre slava lui Dumnezeu. Impreuna cu Sfantul Ierarh Spiridon, ale carui Sfinte Moaste se afla tot in aceasta insula, Sfantul Ierarh Arsenie este socotit ocrotitorul insulei Corfu.

Canonul Sfantului Maslu

Canonul care precede Taina Sfantului Maslu, alcatuit dintr-o serie de tropare, fiecare tropar fiind precedat de stihul "Stapane, Hristoase milostive, miluieste si tamaduieste pe robul Tau!", poarta insemnarea "Facere a lui Arsenie". Desi in cartea bisericeasca nu se mentioneaza mai mult, trebuie sa stim ca autorul acestui canon este Sfantul Ierarh Arsenie, arhiepiscopul insulei Corfu.

Sfantul Arsenie de Kerkyra - Corfu

"Tu insuti, Cel ce esti minunat si milostiv pentru oamenii cei credinciosi, da, Hristoase, acestuia, ce boleste cumplit, harul Tau de sus."

"Cu untdelemnul indurarii Tale, Stapane, mangaind pururea sufletele si trupurile oamenilor si pazind prin untdelemn pe credinciosi, insuti si acum, prin untdelemn, miluieste pe cei ce cauta scapare la Tine."

"Ca Cel ce esti izvor dumnezeiesc al milei si adanc al marii milostiviri, indurate, arata raurile milei Tale celei dumnezeiesti si tamaduieste pe toti; revarsa izvoarele cele bogate ale minunilor si spala pe toti; ca la Tine pururea alergand, cu caldura cerem har."

"Doctorul si ajutatorul celor ce sunt in dureri, Izbavitorul si Mantuitorul celor neputinciosi, Insuti, Stapane al tuturor si Doamne, daruieste tamaduire neputinciosului robului Tau; indura-Te si miluieste pe acesta care mult a gresit si-l izbaveste de pacate, Hristoase, ca sa slaveasca puterea Ta cea dumnezeiasca."

Din scrierile Sfantului Arsenie s-au mai pastrat doua cuvantari, una in cinstea Sfantului Apostol Andrei, iar alta in cinstea Sfintei Mucenite Varvara, si cateva scrisori adresate Sfantului Fotie, patriarhul Constantinopolului.

Teodor Danalache

Cnonul Sfantului Maslu - AUDIO

Sfantul Arsenie de Kerkyra - Corfu

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1895

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE