Buna Vestire - dezlegare la peste

Buna Vestire - dezlegare la peste Mareste imaginea.

In fiecare an, la 25 martie, praznuim prima sarbatoare inchinata Maicii Domnului, Buna Vestire  sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Bunavestire). Este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare ca va naste pe Mesia (Luca I,  26-38). Ea a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie.

Data acestei sarbatori a variat la inceput: unii o praznuiau pe 5 ianuarie, in ajunul Bobotezei, iar altii pe 18 decembrie. In Rasarit, data de 25 martie a fost acceptata, dupa stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nasterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). Aceasta sarbatoare a fost introdusa la Roma de papa Leon al II-lea. Incepand cu secolul al IX-lea, sarbatoarea a inceput sa fie praznuita pe 25 martie in toata lumea catolica.

 

La armeni, Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu sarbatoarea Nasterii Domnului,  pe care ei o celebreaza la 6 ianuarie.

 

Intruparea Domnului nu se petrece fara acordul Fecioarei Maria. Dupa cuvintele rostite de Fecioara Maria - Fie mie dupa cuvantul tau! - Lc. 1, 38, Fiul lui Dumnezeu se pogoara in pantecele ei prin Duhul Sfant pentru a Se inomeni. Astfel, Buna Vestire devine temeiul tuturor praznicelor, intrucat toate celelalte momente importante ale iconomiei mantuirii serbate in cadrul anului bisericesc deriva din ea.

 

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel marturisea intr-o predica inchinata acestei sarbatori, ca Buna Vestire este si o sarbatoare imparateasca a Mantuitorului Iisus Hristos: Troparul sarbatorii Bunei Vestiri ne spune ca "astazi este inceputul mantuirii noastre […]. Fiul lui Dumnezeu (Cel vesnic) Fiu Fecioarei Se face […]". Aceasta inseamna ca Cel ce Se naste vesnic din Tatal, fara mama, in ceruri, Se zamisleste si Se naste din mama, fara tata, pe pamant. Deci, aceasta ne arata ca sarbatoarea de astazi, desi se numeste Buna Vestire a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, este si o sarbatoare imparateasca a Mantuitorului Iisus Hristos, pentru ca este sarbatoarea Intruparii sau zamislirii Lui ca om, din Fecioara Maria. Acest adevar il arata si otpustul sau apolisul slujbei sarbatorii de astazi: "Cel ce a binevoit a Se intrupa pentru mantuirea noastra, Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale si ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor".

 

Deci, Cel ce a binevoit a Se intrupa pentru a noastra mantuire, Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, este sarbatorit in primul rand. Dar intrucat Intruparea Lui se face din Fecioara Maria, cinstim deodata cu Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu si Fiul Fecioarei, si pe Maica Sa, Pururea Fecioara Maria.

Mai multe informatii despre sarbatoarea Buna Vestire.

 

Troparul Bunei Vestiri
 

Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face si Gavriil harul il binevesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i cantam: Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine!

 

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Senufie;
- Sfintelor Mucenite Pelaghia si Teodosia.

Maine, facem pomenirea Soborului Arhanghelului Gavriil.

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

25 Martie 2019

Vizualizari: 86791

Voteaza:

5.00 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (4)

  • simona turkPostat la 2015-03-25 11:17

    Bucura-te Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu,Domnul este cu Tine!Imparateasca cerului si a pamantului,iarta pacatele pacatoasei roabei Tale si coboara de la Milostivul Domn Iisus Hristos mare mila asupra noastra.Amin!

  • petrea ionelPostat la 2014-03-25 15:48

    Sa slavim pe Domnul Dumnezeu pentru aceasta minunata vestire.Mantuitorul Hristos este vestit de arhanghelul Gavriil, si daruieste speranta si bucurie in Duhul Sfant la toata lumea.

  • barladeanu luciaPostat la 2011-03-27 17:47

    Buna ziua! Iertati-ma, va rog. Am si eu o remarca. la armeni, ca dealtfel, si la toti crestinii de rit vechi, Nasterea Domnului se praznieste la 7 ianuarie

  • Laurenta CroitoruPostat la 2011-03-02 11:23

    Pe 30 martie se implineste 1 an de la decesul mamei mele.Stiu ca pe 26 martie trebuie sa facem parastas, dar intrebarea mea ar fi urmatoarea:pe 25 cand e si dezlegare la peste se poate face sau numai sambata?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox

Foto

Audio