Buna Vestire - dezlegare la peste

Buna Vestire - dezlegare la peste Mareste imaginea.

In fiecare an, la 25 martie, praznuim prima sarbatoare inchinata Maicii Domnului, Buna Vestire  sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Bunavestire). Este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare ca va naste pe Mesia (Luca I,  26-38). Ea a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie.

Data acestei sarbatori a variat la inceput: unii o praznuiau pe 5 ianuarie, in ajunul Bobotezei, iar altii pe 18 decembrie. In Rasarit, data de 25 martie a fost acceptata, dupa stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nasterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). Aceasta sarbatoare a fost introdusa la Roma de papa Leon al II-lea. Incepand cu secolul al IX-lea, sarbatoarea a inceput sa fie praznuita pe 25 martie in toata lumea catolica.

 

La armeni, Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu sarbatoarea Nasterii Domnului,  pe care ei o celebreaza la 6 ianuarie.

Mai multe informatii despre sarbatoarea Buna Vestire.

 

Troparul Bunei Vestiri
 

Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face si Gavriil harul il binevesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i cantam: Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine!

 

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Senufie;
- Sfintelor Mucenite Pelaghia si Teodosia.

Maine, facem pomenirea Soborului Arhanghelului Gavriil.

Troparul Bunei Vestiri AUDIO

Axionul Bunei Vestiri VIDEO

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

24 Martie 2015

Vizualizari: 63297

Voteaza:

5.00 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (4)

 • simona turkPostat la 2015-03-25 11:17

  Bucura-te Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu,Domnul este cu Tine!Imparateasca cerului si a pamantului,iarta pacatele pacatoasei roabei Tale si coboara de la Milostivul Domn Iisus Hristos mare mila asupra noastra.Amin!

 • petrea ionelPostat la 2014-03-25 15:48

  Sa slavim pe Domnul Dumnezeu pentru aceasta minunata vestire.Mantuitorul Hristos este vestit de arhanghelul Gavriil, si daruieste speranta si bucurie in Duhul Sfant la toata lumea.

 • barladeanu luciaPostat la 2011-03-27 17:47

  Buna ziua! Iertati-ma, va rog. Am si eu o remarca. la armeni, ca dealtfel, si la toti crestinii de rit vechi, Nasterea Domnului se praznieste la 7 ianuarie

 • Laurenta CroitoruPostat la 2011-03-02 11:23

  Pe 30 martie se implineste 1 an de la decesul mamei mele.Stiu ca pe 26 martie trebuie sa facem parastas, dar intrebarea mea ar fi urmatoarea:pe 25 cand e si dezlegare la peste se poate face sau numai sambata?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox

Foto

Audio