Sfantul Corbinian

Sfantul Corbinian Mareste imaginea.

Sfantul Corbinian se numara intre sfintii "Ortodoxiei latine", care s-au nevoit si au intreprins activitati misionare in Europa apuseana intr-o vreme in care Biserica Romano Catolica si Biserica Ortodoxa marturiseau acelasi adevar de credinta. In Biserica Ortodoxa, Sfantul Corbinian este praznuit pe 20 noiembrie, in timp ce in Biserica Romano-Catolica, ziua sa de praznuire este 8 septembrie. Desi, in mod oficial, episcopia de Freising in Bavaria a luat nastere perin activitatea misionara a Sfantului Bonifatie, in prezent, Sfantul Corbinian este considerat a fi fost primul episcop misionar al acestei eparhii. Pe parcursul activitatii sale misionare, Sfantul Corbinian, a propovaduit invatatura crestina in teritorii ce apartin astazi Frantei, Elvetiei, Germaniei (Bavaria) si nordului Italiei (Tirolul de Sud).

Singura sursa in care sunt relatate informatii cu privire la Sfantul Corbinian, este biografia sa (Vita) scrisa de catre episcopul Arbeo de Freising in jurul anului 770.

Sfantul Corbinian s-a nascut intre anii 670 si 680, in localitatea Saint Germain de Chatres, in episcopia de Paris. Deoarece parintii sai dupa trup s-au mutat de timpuriu la Domnul (tatal sau inainte de nasterea sa iar mama, la numai cativa ani dupa nastere), Sfantul Corbinian inca din copilarie s-a incredintat purtarii de grija a Parintelui Ceresc. Astfel, foarte devreme s-a retras din lume, traind ca pustnic intr-o chilie aflata in apropierea locului sau natal. Se pare ca viata sa curata avea sa atraga mai mult tineri din regiune care sa i s-au alturat in nevointele ascetice.

Tot din biografia Sfantului Corbiniam aflam ca intre anii 709 - 716, insotit de mai multi ucenici, Corbinian s-a indreptat spre Roma, pentru a se inchina la mormantul Sfantului Apostol Petru, dar si pentru a-l intalni pe papa cu gandul de a-i cere acestuia povatuire si binecuvantare spre a se retrage intr-un alt loc, mai prielnic, linistirii si rugaciunii.

Nu se cunoaste cu certitudine daca Sfantul Corbinian s-a intalnit cu Papa Constantin I. (708-715) sau cu papa Grigorie al II-lea (715-731). Cert este ca papa incredintindu-se de masura duhovniceasca inalta a tanarului monah, l-a hirotonit preot, iar apoi episcop. In calitate de ierarh Sfantului Corbinian i-a fost incredintata activitatea misionare in regatul franc pe care a desfasurat-o vreme de sapte ani.

Dupa aceasta perioada Sfantul Corbinian a cerut binecuvantarea papei pentru a se putea dedica deplin vietii pustnicesti.

Traditia a consemnata o intamplare minunata petrecuta pe parcursul acestei calatorii a sa catre Roma. La trecerea Alpilor, Sfantul Corbinian si insotitorii sai au fost atacati de un urs, care le-a omorat calul care le transporta bagajele. Corbinian l-a prins atunci si l-a inhamat pe urs, obligandu-l sa le poarte bagajele pana la portile orasului Roma, unde apoi l-a eliberat.

Dorinta Sfantului Corbinian de a se retrage in pustie nu a fost indeplinita de catre papa, care l-a rugat sa continue activitatea misionara in Bavaria.

Stabilindu-si resedinta la Freising, acest oras va deveni prin misiunea sfantului, cel mai important centru religios din sudul Germaniei. Tot in acest loc a ctitorit o capela din lemn, pe locul caruia a fost stabilita ulterior manastirea benedictina Weihestephan.

In urma unor neintelegeri cu un duce din partea locului pe care Sfantul Corbinian l-a mustrat pentru ca se casatorise cu propria lui cumnata, sfantul hotaraste sa paraseasca acest teritoriu de misiune, retragandu-se la manastirea Kuens, o ctitorie a sa, situata in Tirolul de Sud (Italia de astazi). Nu se cunoaste cu exactitate daca Corbinian a infiintat acest asezamant monahal, in timpul celei de-a doua calatorii spre Roma, sau la intoarcere, dupa ce papa i-a incredintat misiunea in teritoriul bavarez. Se pare ca Sfantul Corbinian a vietuit in acest loc pentru o perioada de 2-3 ani.

A fost chemat inapoi pentru a continua activitatea inceputa la Freising, loc unde a si trecut la cele vesnice, in ziua de 8 septembrie. Anul mortii Sfantului Corbinian nu se cunoaste cu exactitate, cel mai probabil avand loc intre anii 724 - 730. Trupul sfantului fost purtat la Mais, langa Meran (Tirolul de Sud) si inmormantat in biserica inchinata Sfantului Zeno, langa mormantul Sfantului Valentin.

Mutarea la Freising a moastelor Sfantului Corbinian a avut loc pe 20 noiembrie 768, cand au fost asezate in cripta bisericii de aici. In prezent, Sfantul Corbinian este considerat sfantul ocrotitor al acestui oras german si adevaratul intemeietor al episcopiei de Freising.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 1180

Voteaza:

Sfantul Corbinian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE