Sfantul Mucenic Ciprian, Arhiepiscopul Ciprului

Sfantul Mucenic Ciprian, Arhiepiscopul Ciprului Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Ciprian, Arhiepiscopul Ciprului, este cinstit pe 9 iulie. S-a nascut in anul 1756, in Strovolos. De tanar ajunge la manastirea Mahera, locul in care se nevoia unchiul sau. Este hirotonit preot si randuit sa slujeasca la biserica domneasca din Iasi, unde va ramane vreme de 19 ani. Dupa mai multe studii, revine la Strovolos. Din cauza taxelor foarte mari impuse de turci, la Nicosia a avut loc o mare revolta. Sfantul Ciprian a avut un rol important in a pune capat acestei revolte. Desi a reusit sa aduca pacea, totusi au fost ucisi multi turci in timpul acelei revolte.

Mentionam ca in vremea Sfantului Ciprian, Biserica Cipriului nu mai era condusa cum trebuie. Arhiepiscopul era inaintat in varsta, iar doi mitropoliti care erau rude cu Arhiepiscopul locului intretineau o stare de anarhie in Biserica. Inalta Poarta, la cererea crestinilor, il va inaltura din scaun pe Arhiepiscop si decide ca locul acestuia sa fie ocupat de Ciprian. Astfel, pe 30 octombrie 1810, Ciprian devine Arhiepiscop. Arhiepiscopia Ciprului in vremea aceea se gasea intr-o situatie foarte dificila si din punct de vedere economic. Cu toate aceste reuseste sa ridice o scoala, se ingrijeste de turma sa aparand-o de erezii si boli precum ciuma, trimitand la toate bisericile icoane cu Sfantul Haralambie si Sfantul Trifon ca mijlocitori catre Dumnezeu.

In anul 1820 este numit guvernator al Ciprului Mehmet Küçük, o persoana care dorea sa-i supuna la grele suferinte pe crestini. A fost de ajuns ca un arhimnadrit sa distribuie manifeste care indemnau la lupta impotriva turcilor, ca Inalta Poarta sa creada ca in Cipru se pregateste o mare revolta.

Ciprian a emis o circulara prin care ii indemna pe crestini la pace. Din pacate, pe 9 iulie 1821, Mehmet Küçük a ucis 486 de persoane care ocupau pozitii importante in tara, pe toti mitropolitii, un numar insemnat de ieromonahi, diaconi si invațatori. Astfel, pe 9 iulie 1821, a fost spanzurat si Arhiepiscopul Ciprian. Din relatarea vietii sale, aflam ca Ciprian a mers spre locul unde urma sa fie spanzurat, si odata ajuns acolo, si-a ridicat mana si a binecuvantat funia asa dupa cum clericii binecuvanteaza vesmintele inainte de a le purta, s-a intors cu demnitate si noblețe catre calau si i-a spus: "Implineste porunca stapanului tau".

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2019

Vizualizari: 233

Voteaza:

Sfantul Mucenic Ciprian, Arhiepiscopul Ciprului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul mucenic ciprian

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE