Sfantul Romil din Vidin

Sfantul Romil din Vidin

Sfantul Romil din Vidin este praznuit in Biserica Ortodoxa pe 16 ianuarie. Sfantul Romil a fost ucenicul Sfantului Grigorie Sinaitul, avand un rol important in raspandirea spiritualitatii isihaste in Serbia. Viata Sfantului Romil a fost scrisa de ucenicul sau, Grigorie al Constantinopolului.

Spre sfarsitul secolului al XIV-lea si prima jumatate a secolului al XV-lea, in timpul domniei Printului Lazar si a fiului sau Despotul Stefan Lazarevic, un mare numar de isihasti si-au gasit refugiu in Serbia. Numeroase manastiri si chilii sihatresti au fost intemeiate in regiunea de nord-est a Serbiei, in zona muntoasa Valea Raului Vrnica si inspre nord, in Gornjak. Cei care au intemeiat aceste chilii se numaru intre ucenicii Sfantului Grigorie Sinaitul. Ei veneau din Bulgaria, din cadrul Manastirii Paroria, si din Muntele Athos.

Sfantul Romil din Vidin se numara, alaturi de Sfantul Teodosie din Tarnovo, Patriarhul Calist (biograful Sfantului Grigorie), intre ucenicii Sfantului Grigorie Sinaitul care au dus mai departe traditia isihasta si lucrarea misionara inceputa de acesta.

Sfantul Romil s-a nascut in 1300 in orasul sud-dunarean Vidin din parinti evlaviosi. Tatal sau era grec iar mama sa era de origine bulgara. La Taina Botezului a primit numele Rajko („Omul raiului”). Inca din copilarie acesta a aratat o mare deschidere spre invatatura, uimindu-i pe cei din jur cu intelepciunea sa. In tinerete, din dorinta de a evita casatoria hotarata de parintii sai, se stabileste intr-o manastire din Regiunea Tarnovo. Aici, dupa incercarile canonice, a primit schima mica si numele Roman. Multa vreme a slujit in locasul de cult ca eclesiarh.

In acea perioada, Sfantul Grigorie Sinaitul s-a stabilit impreuna cu ucenicii sai in Paroria, in apropere de granita bizantino-bulgara. Cand Romanos a auzit de acest mare dascal al rugaciunii neincetate si al vietii isihaste, a cerut binecuvantare de la staret pentru a se randui sub ascultarea Sfantului Grigorie Sinaitul. L-a luat cu sine si pe un alt frate din manastire, Ilarion.

Sfantul Grigorie i-a primit cu mare bucurie si, deoarece Romanos avea o constitutie fizica robusta, i-a dat ascultarile ce necesitau o mai mare forta fizica. Cara piatra si lemne din munte, apa din raul care curgea in apropiere si prepara mortarul pentru chilii. In acelasi timp, slujea in bucatarie, avea grija de fratii bolnavi. Roman era sub ascultarea unui monah batran, foarte bolnav. Acesta din cauza bolii trebuia sa manance mai des peste, iar Roman pescuia cu daruire in orice anotimp peste pentru parintele sau. In acest fel, Roman a devenit un mucenic prin vointa, alegand sa isi jertfeasca in orice clipa viata din dragoste pentru aproapele.

Odata cu moartea batranului bolnav si a Sfantului Grigorie Sinaitul, Roman, pe care toti il numeau „Kaloromanos” (bunul Romanos), a trecut impreuna cu Ilarion sub ascultarea unui altui batran.
Atacurile dese ale talharilor i-a obligat pe monahi sa se mute la Stara Zagora in Bulgaria, unde batranul lor a si adormit intru Domnul.

Din acel moment Roman s-a supus lui Ilarion, deoarece acesta era mai mare in varsta decat el. Cand Tarul bulgar Ioan Alexandru (1331-1371) i-a pedepsit pe banditii care controlau regiunea, parintii s-au intors in pustia Paroria pentru nevointa si rugaciunea mintii.

Parintele Roman a primit de la Dumnezeu numeroase daruri duhovnicesti, printre care si darul lacrimilor neincetate. Ulterior, cu binecuvantarea lui Ilarion s-a retras in singuratate deplina, inchinandu-si viata contemplatiei. Nu dupa multa vreme a primit schima mare si numele Romil.

Deoarece turcii in raidurile lor au distrus manastirea Paroria, Sfantul Romil impreuna cu ucenicul sau Grigorie au hotarat sa mearga in Sfantul Munte, stabilindu-se la Melana, langa Marea Lavra. Monahii athoniti au recunoscut viata sa imbunatatita vizitandu-l adesea pentru a cere sfat. Cautand un loc mai linistit Sfantul Romil a fost nevoit sa se retraga intr-o chilie mai izolata de la baza muntelui.

In acel timp, dupa infrangerea generalului sarbo-bulgar Ioan Uglesha de catre otomani si moartea acestuia in Batalia de la Hebrus (Batalia de la Maritsa, 1371) au urmat invazii ale trupelor otomane in Tracia si Macedonia. Atunci multi monahi, ingrijorati de vremurile tulburi, au parasit Sfantul Munte. Tot atunci Sfantul Romil a mers in Avlona (Valona) in Albania. In timpul cat a trait in acest loc a desfasurat o importanta activitate misionara in randul localnicilor, care se indepartasera de adevaratul duh crestin inmultind pacatele.

Insa nazuind dupa isihie Sfantul Romil a plecat impreuna cu ucenicii sai la Manastirea Ravanica din Serbia. Anul mutarii nu este mentionat in Viata. Este cunoscut ca acestia au parasit Muntele Athos dupa infrangerea Serbiei de la Marica in 1371, s-au mutat la Valona iar de aici au sosit la Manastirea Inaltarii Domnului din Ravanica, cel mai probabil dupa 1376/77.

Sfantul Romil s-a stabilit in apropierea manastirii. Locatia exacta a chiliilor este necunoscuta in prezent. Exista o pestera in apropierea manastirii ce se crede a fi "pestera lui Romil”. Din Viata Sfantului Romil aflam ca in acest loc a trait pana la mutarea sa la cele vesnice, in jurul anului 1381.

Sfantul Romil a petrecut mai bine de 20 de ani ca ucenic al Sfantului Grigorie Sinaitul si, prin intermediul sau, au patruns invataturile Sfantului Grigorie in Serbia. Fiind unul dintre ucenicii de seama ai Sfantului Grigorie Sinaitul si unul dintre intemeietorii bincunoscutului centru monahal din Paroria, in Tracia rasariteana, Sfantul Romil a fost unul dintre cei mai eminenti si ferventi sustinatori ai doctrinei teologice isihaste, asa cum a fost dezvoltata in secolul al XIV-lea.

Ucenicul Sfantului Romil, Grigorie, s-a stabilit la Manastirea Gornjak din Serbia, pe care Tarul -Mucenic Lazar i-a oferit-o acestuia. Aici Grigorie a zidit un centru monahal pe temelia traditiei Sfantului Grigorie Sinaitul, iar acesti monahi au devenit cunoscuti in istoria bisericeasca sarba drept „sinaiti”.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2012

Vizualizari: 2081

Voteaza:

Sfantul Romil din Vidin 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact