Sfantul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh

Sfantul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Stefan s-a nascut la inceputul secolului al VIII lea, in Constantinopol. Din copilarie a cunoscut viata si invatatura tuturor sfintilor praznuiti in Biserica. A fost calugarit la varsta de 16 ani. Cuviosul Ioan, vazator cu duhul, a zis la venirea Sfantului Stefan la manastire: "Sa te binecuvinteze pe tine Dumnezeu, fiule, si sa te faca vas de alegere". Iar parintilor lui le-a zis: "Intr-adevar s-a odihnit Duhul lui Dumnezeu peste copilul acesta".

Dupa multe nevointe, Sfantul Stefan cel Nou se retrage la varsta de 42 de ani intr-o chilie atat de mica, incat cei ce au vazut-o au spus ca este mai degraba un mormant, iar nu locuinta de odihna. Din Sinaxar aflam ca „aici petrecea, vara arzandu-se si iarna inghetand; iar sub imbracaminte avea trupul incins cu fiare si de la umeri pana la mijloc era inconjurat cu alta cingatoare de fier pironit de amandoua partile si pe sub brate cu alta cingatoare de fier. Imbracamintea o avea din piele si chiar sfantul culion si analavul cel purtator de cruci, asemenea si sfintita mantie a chipului monahicesc”.

Sfantul Stefan va lupta impotriva celor ce declarau ca icoana este un idol. Este perioada cand imparatul Constantin Copronim (741-775) ii persecuta pe crestinii care cinsteau sfintele icoane. Asa se face ca multe icoane erau arse, ingropate, sfaramate sau lasate in locuri de necinste.

"A voi sa reprezinti pe Hristos - afirmau iconoclastii intruniti la sinodul de la Hiera - (Constantinopol) in anul 753 - nu se poate evita o dilema ; umanitatea este aceea care se exprima prin imagine si se cade in nestorianism ; daca se pretinde el se pune accentul pe o reprezentare neincarnata, asupra divinitatii lui Hristos, se cade in mod fatal in monofizitism. In definitiv - concludeau participantii la sinodul de la Hiera - adevaratul cult datorat lui Hristos si Sfintilor consta in a reproduce imaginile lor in inimile noastre, a ne configura lor, prin imitarea vietii lor. In ce priveste prezenta lui Hristos, pe care icoana, prin natura sa, vrea sa o creeze, ea trebuie cautata in Euharistie". Insa, conoclastii nu cunosteau sau nu vroiau sa inteleaga crezul dogmatic al Calcedonului si al Sinodului al VI-lea ecumenic, care formulasera dogma unirii Ipostatice si a consecintelor acestei uniri.

Pentru ca nu se arata credincios imparatului, este inchis intr-un loc unde se aflau 342 de monahi, din diverse parti. Unii cu nasurile taiate, altii cu ochii scosi, altii avand mainile taiate, ca unii ce nu au iscalit impotriva sfintelor icoane. Potrivit Sinaxarului „unii aratau urmele batailor celor neasemanate pe care le luasera de la chinuitori, rani care nu se tamaduisera inca, iar altii se aratau ca nu au par, fiind tunsi de paganii arzatori de icoane, si cei mai multi aveau cinstita barba unsa cu smoala si arsa”. Dupa multe incercari de a-l face pe Sfantul Stefan sa lepede credinta cea adevarata, imparatul a poruncit uciderea lui.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici care au marturisit impreuna cu Sfantul Stefan pentru sfintele icoane;
- Sfantului Mucenic Irinarh;
- Sfintilor Mucenici Timotei si Teodor, Petru, Ioan, Serghie, Teodor si Nichifor,Vasile si Toma,Ierotei, Daniel, Hariton, Socrat, Comasie, Eusebie si Etimasie.

Maine, 29 noiembrie, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Paramon, Filumen si Valerin.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi praznuim pe:
Sfântul Mc. RUF de la Roma (+304);
Sfânta Mucenită ILUMINATA, fecioară de la Todi (Italia, sec. IV);
Sfinţii Sf. Mc. PAPINIAN şi MANSUET, episcopi din Africa de Nord, care au pătimit sub regele arian, vandalul Genseric (sec. V);
Sfinţii Mărturisitori, episcopi din Africa de Nord (sec. V): VALERIAN,URBAN, CRESCENT, EVSTATIE, CRESCONIE, CRESCENŢIAN, FELIX, HORTULAN, şi FLORENTIAN;
Sfântul Cuv. FIONNCHU, stareţ la Mănăstirea din Bangor (sec. VI);
Sfânta Mucenită JUTHWARA (sau AUDE) din Exeter (Anglia, sec. VI);
Sfântul Ier. TEODOR, episcop în Armenia (sec. VI);
Sfântul Mc. MAURICIU (sau MAVRICHIE), evlaviosul împărat împreună cu cei 6 (şase) fii ai săi, asasinat de împăratul Foca (+602);
Sfânta ODA fecioară din Brabant (Olanda, +726);
Sfântul Ier. GRIGORIE al lll-lea, papă al Romei, mărturisitor al credinţei ortodoxe în faţa iconoclasmului (+743);
Sfântul Ier. IPOLIT, episcop de Saint-Cloud (Franţa, +775);
Sfânta Cuv. TEODORA, stareţă din Rossano (Sicilia, +980);
Sfântul Ier. TEODOR, arhiepiscop de Rostov, nepotul Sf. Serghie de Radonej (Rusia, -+1395);
Sfântul Mc. CRISTOS din Constantinopol (+1748); :
Sfinţii Sf. Noi Mucenici preoţi (Rusia, +1937):
PETRU (Vorona), ALEXIE (Veselovski) şi ALEXSE (Smirnov);
Sfântul Sf. Nou Mc. SERAFIM (Chichagov), mitropolit de Sankt-Petersburg (Rusia, 1937);
Sfântul Sf. Nou Mc. NICOLAE, preot (Rusia, +1941);
Sfântul Cuv. SERGHIE (Srebrianski), arhimandrit mărturisitor din Rusia;
aflarea Sf. moaşte în anul 2000; Un mărturisitor căruia i s-a tăiat nasul, iar mai apoi a ajuns episcop al Hazariei;
Adormirea Cuviosului ARSENIE BOCA, marele duhovnic din Ardeal, care este înmormântat la Mănăstirea Prislop-Haţeg (n. 1910 - +1989)

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

28 Noiembrie 2016

Vizualizari: 35402

Voteaza:

Sfantul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • allexy allexy Postat la 2010-11-27 09:57

    Am doi baieti pe unul il chama Stefan , iar pe celelalt Daniel ma bucur sa gasesc o zi de praznuire a amandorura

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox