Sfintii Imparati Constantin si Elena

Sfintii Imparati Constantin si Elena Mareste imaginea.

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. Potrivit marturiilor lui Eusebiu si Lactantiu, in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui).

Noaptea, in timpul somnului, i se descopera Hristos, cerandu-i sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor. Dand ascultare poruncii primite in vis, iese biruitor in lupta cu Maxentiu. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se pastreaza la Roma, se afla inscriptia: "instinctu divinitatis" = "prin inspiratie divina", ce descopera cum a fost castigata victoria asupra lui Maxentiu.

Cea mai insemnata realizare a imparatului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care crestinismul ajunge sa fie recunoscut de stat. Insa, el va deveni religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

Dupa edictul din 313, imparatul scuteste Biserica de impozite, ii acorda dreptul de a primi donatii si le da episcopilor dreptul sa judece pe cei ce nu doreau sa fie judecati dupa legile statului. Va inlatura din legile penale pedepsele contrare spiritului crestinismului, precum: rastignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul rosu).

Imparatul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), a fost fixata data Pastilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca.

Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Nicomidia. A murit la scurt timp (337) in Nicomidia si a fost inmormantat in biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitorita de el.

Imparateasa Elena

Flavia Iulia Helena s-a nascut in provincia Bitinia. In anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la indemnul imparatului Diocletian, divorteaza de imparateasa Elena. Aceasta nu se recasatoreste, ci traieste departe de atentia publica, dar aproape de fiul sau.  A reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea si a inaltat-o in fata multimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci in calendarul crestin.

Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Semnificatia numelor Constantin si Elena

Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis ("constant", "ferm").

Elena - Stravechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane ("torta", "faclie", dar si "foc sacru", la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele ("lumina arzatoare a soarelui").

La multi ani tuturor celor care poarta aceste nume!

Adrian Cocosila

Sfintii Imparati Constantin si Elena - Predica PF Daniel - AUDIO

Pe aceeaşi temă

19 Mai 2021

Vizualizari: 182166

Voteaza:

Sfintii Imparati Constantin si Elena 4.76 / 5 din 17 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

 • Constantin Bogdan Petrescu Postat la 2016-05-19 10:32

  Sunt deosebit de onorat să port acest nume sfânt, Constantin, iar mama mea pe cel al Sfintei Elena. Nu întâmplător acești sfinți sunt numiți „întocmai cu Apostolii“, deoarece au schimbat cursul umanității pentru totdeauna. Nu există cuvinte să exprime însemnătatea acestor minunați sfinți. Un istoric modern spunea ceva de genul: „...dacă n-ar fi fost eforturile unui anume Pavel (Sf. Apostol), și unei anume Elena, creștinismul cel mai probabil s-ar fi stins de timpuriu...“

 • costel popescu Postat la 2014-05-21 09:09

  "In iconografia ortodoxa, Sfintii Imparati Constantin si Elena au intre ei asezata Sfanta Cruce, pentru ca Sfantul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfanta Elena in pamant. Icoana lor transmite astfel un sens duhovnicesc, intelegand ca Sfanta Cruce, semnul iubirii jertfelnice a Fiului lui Dumnezeu intrupat, uneste tainic cerul si pamantul, lumea nevazuta si cea vazuta, cele inteligibile si cele sensibile, in iubirea infinita si eterna a Preasfintei Treimi. In lumina acestui tip de intelepciune divina, Sfintii Imparati Constantin si Elena au inteles ca, dupa modelul si cu puterea lui Hristos, iubirea jertfelnica pentru binele celor multi este flacara si puterea misiunii crestine in lume". (PF Daniel)

 • SEVASTIAN-ILIE DOROGAPostat la 2014-05-20 21:20

  La Mulți Ani tuturor sărbătoriților de mâine 21 Mai 2014 Sfinții Împărați Constantin și Elena.

 • elena verdesiPostat la 2013-05-21 14:17

  La multi ani Elenelor si Constantinilor,multa sanatate!

 • adriana gheorghePostat la 2013-05-21 11:54

  LA MULTI ANI TUTUROR ACELORA CARE POARTA NUMELE DE CONSTANTIN SI ELENA.HRISTOS A INVIAT!

 • costel popescu Postat la 2012-05-21 12:51

  Cei care doresc sa se inchine moastelor Sfintilor Imparati Constantin si Elena o pot face la Catedrala patriarhala din Bucuresti. Am aflat ca in tara noastra particele din moastele acestor sfinti sunt si la Spitalul de Recuperare din Iasi si la Manastirea Dumbraveni din Arhiepiscopia Tomisului. La multi ani purtatorilor numelor sfintilor imparati Constantin si Elena.

 • Luminita-Mirela MireaPostat la 2012-05-21 11:28

  LA MULTI ANI, TUTUROR ACELORA CARE POARTA ACEST NUME! DOAMNE AJUTA-NE!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE