Slujba Sfantului Efrem cel Nou

Slujba Sfantului Efrem cel Nou Mareste imaginea.

Slujba Sfantului Efrem cel Nou
5 mai – adormirea
3 ian – aflarea moastelor

La VECERNIA mare:

Dupa Psalmul 103, se canta Fericit barbatul.La Doamne, strigat-am. Stihirile pe 8, glas2:

Cine a vazut multimea ostenelilor tale? Cine a priceput adancul plansului tau launtric? Cine a cunoscut ravna pocaintei tale? Cine stie in chip lamurit numarul lacrimilor tale? Cine a auzit sfasierea suspinelor tale? Cine a putut sa priveasca ostenelile muceniciei tale? Cine a putut veni sa te intareasca atunci cand erai cuprins de parjolul durerilor? Cine te iubeste cu dragoste nemincinoasa si vesnica? Cu adevarat, nimeni altcineva decat Acela Care ti-a umplut inima de dragostea Sa cea dumnezeiasca.

Ti-ai tainuit Sfintele Moaste vreme de cinci veacuri, Preacuvioase Parinte Efrem, iar cand Mantuitorul Hristos a socotit ca se cuvine sa aduci folos firii omenesti prin minuni aratate, a descoperit maicii Macaria Sfintitele tale Oseminte. Iar de atunci cuvintele minunilor si ale milostivirii tale nu inceteaza a se scrie in inimile tuturor.

Pazindu-ti mintea de toate gandurile trupesti si pamantesti, ai dobandit in inima harul cel dumnezeiesc al rugaciunii necurmate, Preacuvioase Efrem, iar dintru revarsarile lui ti s-au sfintit si sufletul si trupul. Pentru aceea te rugam, lumineaza mintile noastre ca sa pricepem cat de mult iubim lucrurile cele stricacioase.

Intru Rastignirea si Invierea Domnului Hristos ne straluceste Crucea ca si un Pom al Vietii, iar tu, Parinte Efrem, rastignit fiind in pom si biruind intru puterea Crucii, reversi asupra noastra roadele cele minunate ale ostenelilor tale.

Cunoscand multimea patimirilor omenesti, cu ochi milostiv privesti spre cei aflati pe patul suferintei, Parinte Efrem, si radicand bratele tale catre bunatatea Mantuitorului Hristos, ne dobandesti tamaduire deopotriva sufletului si trupului. Cuvioase Mucenice, nu inceta a te ruga lui Dumnezeu pentru noi, cei aflati in multe feluri de boli si de necazuri.

3 stihuri din Minei

Slava …

Intru multe tamaduiri aratandu-ti slava muceniceasca, ungi fetele noastre cu untdelemnul veseliei, iar noi, plecandu-ne capul inaintea lui Dumnezeu, Cel Care te-a proslavit prin minuni, iti strigam plini de nadejde: Sfinte Parinte Efrem, nu inceta a mijloci pentru noi inaintea Mantuitorului Hristos!

Si acum …
Preasfanta Maica a lui Dumnezeu, slava dragostei si a milostivirii tale ne insenineaza pe toti cei care, venind catre tine, dobandim tamaduire prin darul tau. De aceea, cadem inaintea ta si multumindu-ti, te rugam: pazeste-ne pe noi sub acoperamantul tau cel sfant si ne lumineaza cu stralucirea evanghelicestilor porunci.

Vohod

Prochimenul zilei.

Paremii:

De la „Intelepciunea lui Solomon” citire. Capitolul 3.

Sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu si chinul nu se va atinge de ele. In ochii celor fara de minte, dreptii sunt morti cu desavarsire si iesirea lor din lume li se pare mare nenorocire. Si plecarea lor dintre noi un prapad, dar ei sunt in pace. Chiar daca, in fata oamenilor, ei au indurat suferinte, nadejdea lor este plina de nemurire. Si, fiind pedepsiti cu putin, mare rasplata vor primi, caci Dumnezeu i-a pus la incercare si i-a gasit vrednici de El. Ca pe aur in topitoare, asa i-a lamurit, si ca o jertfa de ardere intreaga i-a primit Straluci-vor in ziua rasplatirii si ca niste scantei care se lasa pe miriste, asa vor fi.

Judeca-vor neamurile si stapani vor fi peste popoare si Domnul va imparati intru ei, in veci. Ei vor intelege adevarul, ca unii care si-au pus increderea in Domnul; cei credinciosi vor petrece cu El in iubire, caci harul si indurarea sant partea alesilor Lui.

De la „Intelepciunea lui Solomon” citire. Capitolul 5 si 6:

Cei dreptii vor fi vii in veacul veacului si rasplata lor este la Domnul si Cel Atotputernic are grija de ei. Drept aceea, vor primi din mana Domnului imparatia frumusetii si cununa cea stralucitoare, caci El ii va ocroti cu dreapta Sa si cu bratul Sau; asemenea unui scut, ii va acoperi. El va face arme din mania Sa si cu ele va intari faptura mainilor Sale ca sa rasplateasca vrajmasilor. Din dreptate El isi va face platosa si din judecata cea nefatarnica isi va face coif. Din sfintenia Sa va face pavaza nebiruita; iar din cumplita Sa manie va face sabie ascutita si lumea va porni razboi impreuna cu El impotriva celor fara de minte. Sagetile fulgerului Sau vor porni bine indreptate si vor lovi in tinta, zburand din arcul puternic incordat al norilor. Mania Lui, ca o prastie va azvarli noian de grindina; apele marii se vor intarata asupra lor si raurile ii vor ineca vijelios. Duhul puterii dumnezeiesti se va ridica impotriva lor si ca viscolul ii va vantura. Astfel, faradelegea va aduce pustiire pe pamant si rautatea va rasturna scaunele celor puternici. Ascultati deci, regilor, si intelegeti, luati invatatura, voi care judecati marginile pamantului. Bagati in urechi voi, cei ce stapaniti peste multimi si care va mandriti cu multimea popoarelor voastre. Pricepeti ca stapanirea vi s-a dat de la Domnul si puterea de la Cel Preainalt , Care va cerceta faptele voastre si va pune la incercare gandurile voastre.

De la „Intelepciunea lui Solomon” citire. Capitolul 4:

Dreptul de va ajunge sa se sfarseasca, intru odihna va fi. Ca batranetile cinstite nu sunt cele aduse de o viata lunga, nici cele de le masori cu numarul anilor. Intelepciunea este la om adevarata caruntete si varsta batranetelor inseamna o viata neintinata. Placut fiind lui Dumnezeu, Domnul L-a iubit si, fiindca traia intre pacatosi, l-a mutat de pe pamant. A fost rapit, ca rautatea sa nu-i schimbe mintea lui, sau inselaciunea sa nu-i amageasca sufletul lui. Caci vraja viciului intuneca cele bune si neinfranarea poftei schimba gandul cel fara de rautate. Ajungand curand la desavarsire, dreptul a apucat ani indelungati. Sufletul lui era placut lui Dumnezeu, pentru aceasta Domnul S-a grabit sa-l scoata din mijlocul rautatii. Neamurile vad, dar nu pricep nimic si nu-si bat capul cu asa ceva, ca adica harul lui Dumnezeu si mila Lui sunt cu alesii Sai si ca poarta grija de sfintii Sai.

La litie:
Sfinte Parinte Efrem, dintru multimea nevointelor tale pustnicesti si mucenicesti ai dobandit chipul barbatului desavarsit si de aceea te rugam ca, privind cu multa mila la pruncia noastra duhovniceasca, sa ne iconomisesti ca hrana mangaierea si ocrotirea ta, intru care mereu sa ne veghezi.

Intru toate nevoile ni te faci ajutator, dumnezeiescule Parinte Efrem, iar noi ne smerim si ne plecam inaintea ta, nestiind ce se mai cuvine sa graim spre lauda ta. Pentru aceea, ca unul care esti ocrotitor al fiecarui om in parte, al familiilor si al semintiilor, al crestinatatii si al intregii firi omenesti, tu insuti suspina pentru noi toti inaintea Dumnezeului Celui Care S-a facut Om.

Cu florile cele neprihanite ale virtutilor si ale nevointelor tale mucenicesti ai inmultit podoaba Raiului, Sfinte Efrem, iar noua, celor de pe pamant, ne picuri din mireasma cea dumnezeiasca a harului lui Hristos, intru a Carui putere ai biruit lumea si toata cugetarea cea trupeasca.

Slava

Cei care s-au invrednicit sa se inchine Sfintelor tale Moaste, Cuvioase Parinte Efrem, marturisesc despre darul lor cel mare, despre care auzind si noi, cei de departe, ii aducem inchinare Mantuitorului Hristos, Cel Care are putere sa sfinteasca sufletele si trupurile celor care cred intru Dumnezeirea Lui.

si acum …

Pe tine, cea care ai mijlocit mantuirea neamului omenesc, te laudam, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara, caci cu trupul pe care l-a luat din tine, Fiul tau si Dumnezeul nostru prin Cruce a biruit moartea si ne-a izbavit pe noi dintru puterea stricaciunii si a intunericului celui vesnic.

La stihoavna

Pilda de smerenie te-ai facut noua tuturor, Preacuvioase Efrem, caci pentru intarirea noastra in credinta, ai iconomisit multe feluri de minuni si pana astazi nu te-ai scarbit de noi, cei ce suntem atat de zabavnici intru fapta cea buna.

Ajuta-ne, Sfinte Parinte Efrem, ca prin credinta si nadejde buna sa dobandim ajutorul cel de Sus si intru acest chip sa biruim multimea asupririlor si a cumplitelor involburari ale acestei lumi.

Invatandu-ne sa fim cu luare-aminte si recunoscatori, ne izbavesti de nesimtirea sufleteasca si de impietrirea cea invartosata a mandriei, Preacuvioase Mucenice Efrem. Pentru aceasta, te rugam sa veghezi in toata vremea asupra noastra si, luminandu-ne cugetele cu raza smereniei, ridica-ne intru lucrarea evanghelicestilor porunci.

Slava…

Invatandu-ne pe toti dragostea cea adevarata a lui Hristos, esti deopotriva de aproape de cei din Grecia, din America ori din alte colturi ale lumii si pe nimeni nu treci cu vederea atunci cand esti chemat cu credinta, Parinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, inchinandu-ne sfinteniei tale, ne rugam graind asa: Preacuvioase Parinte, nu trece cu vederea sufletele noastre, ci mijlocind pentru noi inaintea Mantuitorului, lumineaza-ne cu raza cea fierbinte a nadejdii nemincinoase.

Si acum.

Hristos Dumnezeu, facatorul si Izbavitorul meu, Preacurata, din pantecele tau iesind, pentru mine intrupandu-Se, din blestemul cel dintai pe Adam l-a slobozit: pentru aceasta Tie, Preacurata, ca Maicii lui Dumnezeu si pururea Fecioarei, cu adevarat strigam neincetat ca ingerul: Bucura-te, bucura-te, Stapana mult folositoare, acoperamanul si mantuirea sufletelor noastre!


TROPARUL Sfantului Efrem cel Nou, glasul al 3-lea

Ai stralucit ca soarele pe Colina Neprihanitilor si ai urcat la Domnul pe calea martiriului, dandu-ti sufletul sub loviturile necredinciosilor, Sfinte Parinte Efrem, Mare Mucenic al lui Hristos. Pentru aceasta, ai facut ca dumnezeiescul har sa se reverse neincetat spre cei ce cu evlavie iti striga tie:
Slava Celui Ce ti-a daruit putere!
Slava Celui Ce ti-a daruit harul tamaduirilor!
Slava Celui Care da tuturor tamaduiri prin tine!


La Utrenie

La Dumnezeu este Domnul. se canta troparul Sfantului Efrem(de 2 ori), Slava. al Sfantului din Minei, Si acum. al Nascatoarei.

dupa catisma intai, Sedealna

Putred si gaunos s-a facut omul prin gustarea din pomul cunostintei binelui si raului, iar tu, Sfinte Parinte Efrem, intru sangiuirile muceniciei te-ai facut urmator al Stapanului Hristos, daruind tainica imbratisare firii omenesti. Prin dumnezeiasca iconomie, trupul tau a fost ascuns in scorbura copacului ca noua, celor orbiti de moarte, sa ne fie samanta si seva a Pomului Vietii Vesnice cel pururea infloritor si roditor.

Slava… si acum…

Smerenia cea adevarata, carea o ai avut, Fecioara, intru cele dinlauntru daruieste celor ce te roaga, spre a se face toti prin har Preadulcelui tai Fiu lacasuri.

dupa catisma a doua, Sedealna

Biruind focul patimilor trupesti si izbandind intru parjolul muceniciei, ne daruiesti roua rugaciunilor tale, Preacuvioase Parinte Efrem, si ne scoti din aprinderea poftelor si a multor primejdii.

Slava… si acum…

Langa Cruce stand, noian de intristare, curata, ai rabdat; ci umplutu-te-ai de bucurie pre Fiul tau inviat vazand, de carea bucurie invredniceste pre poporul ce te canta.

Polieleul. Robii Domnului

Marimu-te pe tine, Sfinte Mare Mucenice Efrem, si cinstim sfanta pomenirea ta, ca tu te rogi lui Hristos Dumnezeu pentru sufletele noastre.

Veniti toti pamantenii sa lau dam pe PreaCuviosul Mucenic Efrem zicand: pe lauda calugarilor si a mucenicilor.

Stihuri:

Stih 2: Gura mea va grai intelepciune si cugetul inimii mele pricepere (Ps.48, 3).
Stih 3: Doamne, iubit-am buna-cuviinta a casei Tale si locul salasluirii slavei Tale (Ps.25, 8).
Stih 4: Gura dreptului graieste intelepciune, si limba lui rosteste dreptate (Ps. 36, 30).
Stih 5: Intru pomenire vesnica va fi dreptul, de auzul rau nu se va teme (Ps.111, 6).
Stih 6: Fericiti sunt cei ce locuiesc in casa Ta, Doamne; in vecii vecilor Te vor lauda (Ps.83, 5).

Slava…, Slava Tie, Treime Sfanta… si celelalte.

dupa polieleu, Sedealna

Este cu neputinta sa moara cel care Ii urmeaza intru adevar Stapanului Hristos, si intru aceasta putere venind tu in mijlocul nostru, Parinte Efrem, cu indrazneala marturisim tuturor, graind: Sfantul este intru totul viu!

Slava…

Sfinte Mucenice al lui Hristos, sfasierile mele sufletesti si amaraciunile agonisite din necunoasterea lui Dumnezeu ma coplesesc cu bezna lor, dar daca moartea a biruit sufletul si trupul meu, prin rugaciunile tale sfinte primeste acest intuneric si arunca in el semintele cele de lumina ale evanghelicestilor porunci. Ridica-ma si intareste-ma, Sfinte Efrem, intru fapta buna cea lucratoare ca sa ma invrednicesc de Sfintele Taine ale lui Hristos si astfel sa dobandesc tamaduire deplina si putere duhovniceasca pentru a pune inceput bun

Si acum…

Cerand a ta lumina eu intunecatul, Nascatoare de Lumina, o raza trimite, si imparatiei Luminii partas ma arata.

Antifon 1, glasul 4

Prochimenul, glas 4:
Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosilor Lui.

Stih: Ce voi rasplati Domnului pentru toate, cate mi-a dat mie?

EVANGHELIA
(Luca 6,17-23)
In vremea aceea, a stat Iisus in loc ses si multime multa de ucenici ai Sai si multime mare de popor din toata Iudeea, din Ierusalim si de pe tarmul Tirului si al Sidonului, care venisera ca sa-L asculte si sa se vindece de bolile lor. Si cei chinuiti de duhuri necurate se vindecau. Si toata multimea cauta sa se atinga de El, ca putere iesea din El si-i vindeca pe toti. Si El, ridicandu-Si ochii spre ucenicii Sai, zicea: Fericiti voi, cei saraci, ca a voastra este Imparatia lui Dumnezeu. Fericiti voi, care flamanziti acum, ca va veti satura. Fericiti cei ce plangeti acum, ca veti rade. Fericiti veti fi cand oamenii va vor uri pe voi si va vor izgoni dintre ei si va vor batjocori si vor lepada numele vostru ca rau din pricina Fiului Omului. Bucurati-va in ziua aceea si va veseliti, ca, iata, plata voastra multa este in Cer.

Ps 50

Slava.
Pentru rugaciunile Preacuviosului Tau Efrem, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum.
Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, curateste faradelegile noastre.
Stihire, glasul al 6-lea:

Calauza fa-te noua, Parinte Efrem, ca prin rugaciunile si ajutorul tau sa biruim toate involburarile lumesti si ispitirile vrajmasului si sa dobandim incredintarea cea smerita a necuprinsei milostiviri a lui Dumnezeu.

CANONUL Sfantului Efrem cel Nou

Cantarea I, glasul al 8-lea

Apa trecandu-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand israeliteanul, striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Din varsta tinereasca ai iubit frumusetea cereasca si rugaciunea cea de taina si indreptandu-ti pasii spre Manastirea Buneivestiri, prin indelungata nevointa calugareasca si apriga osteneala a muceniciei ne-ai luminat pe noi cu vestea cea buna a vietuirii si a minunilor tale, dumnezeiescule Efrem.

Ca si un neclatit pom al vietii ti-ai tintuit privirea spre cele de Sus, rabdand cu blandete si marinimie chinurile cele cumplite ale martiriului. Iar cei care te cazneau, fiind robi ai mortii launtrice, navaleau si azvarleau in tine cu rodurile beznei si ale cruzimii, ramanand orbiti intru impietrirea lor si nepricepand ca aceeasi dragoste care iti dadea tie putere le-a daruit si lor fiinta.

Slava.
Cunoscand prin dar si faptuire smerenia Domnului Hristos, ti-ai tainuit Sfintele Oseminte in sanurile pamantului, Sfinte Parinte Efrem, iar prin rugaciunile tale cele fierbinti, in taina ai indreptat umbletele multora care porneau spre taramul nelegiuitei mandrii si spre adancul pacatului.

Si acum.
Cu umilinta cadem inaintea ta, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, caci suntem cuprinsi deopotriva de neputinta sufletului si a trupului, dar tu, ca una care esti Maica si Fecioara, prin marea ta milostivire, daruieste-ne izbavire din asuprirea necazurilor si a bolilor celor de multe feluri.

Cantarea a III-a
Doamne, Cela Ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, Iubitorule de oameni.

Privind Preabunul Dumnezeu la veacul nostru si vazand cat de mult ne-am inrait si cat s-a slabanogit firea omeneasca, a descoperit lumii Sfintele tale Moaste, Cuvioase Mucenice Efrem. Trimis ai fost de Sus sa ne fii mangaietor prin faptele tale minunate, iar prin tamaduiri sa ne vindeci si sa cureti fetele noastre manjite de pacat si deznadajduire.

Sfinte Mare Mucenice Efrem, nu inceta sa te rogi pentru noi inaintea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Cel pe Care atunci cand vietuiai pe pamant L-ai vazut ascuns intru evanghelicestile porunci, iar acum Il vezi fata catre fata intru stralucirea smereniei si a dragostei Sale dumnezeiesti.

Slava.
La praznicul Sfintei Cruci te-ai nascut in lume dintru dureri de maica, iar prin durerile cele multe ale rastignirii tale mucenicesti, ai inceput a praznui nasterea ta pentru Viata cea Vesnica. Intru acestea fiind preamarit de Dumnezeu, te rugam sa ne binecuvintezi si pe noi, pecetluindu-ne cu semnul Sfintei Cruci, intru care sa biruim cu biruinta nemincinoasa.

Si acum.
Preacurata Fecioara, in cuptorul patimirilor celor de multe feluri aflandu-ne, catre tine ridicam glasul nostru si strigam: Preasfanta Maica a lui Dumnezeu, miluieste-ne cu darul Aceluia pe Care L-ai nascut in chip feciorelnic.

Sedealna,glasul al 4-lea:
Prin puterea dragostei lui Hristos, pacatele, betesugurile, neputintele si sfasierile noastre launtrice le iei asupra ta, preablandule Parinte Efrem, si intru acest chip stai inaintea Tronului Dumnezeirii, invesmantat cu preaslavita haina a smereniei. Pentru aceea te rugam sa ne tamaduiesti pe noi, indulcindu-ne cu o picatura din dumnezeiescul tau har, ca sa nu fim biruiti de mahnirea cea amara care ne intampina in multe feluri.

Cantarea a IV-a
Tu esti intarirea celor ce alearga la Tine , Doamne, Tu esti lumina celor intunecati si pe Tine Te lauda duhul meu.

Inalta cugetul meu cel pamantesc si daruieste-mi tamaduire trupului, dumnezeiescule Efrem, invrednicindu-ma si pe mine de indulcirea milostivirii si a ocrotirii tale parintesti. Pazeste-ma intru acoperamantul trezviei tale si fii pogorator prunciei mele sufletesti, caci tu insuti cunosti ca nu pot bea decat laptele duhovnicesc al minunilor tale, iar pentru painea cea coapta in focul nevointei si al muceniciei tale inca nu am dinti.

Preacuvioase Efrem, in valtoarea acestei lumi te afli in chip tainic si le iesi in intampinare celor care iti pun inainte neputintele si bolile cele de multe feluri. Grabnic este ajutorul tau, Parinte, si pe nimeni nu treci cu vederea dintre cei ce ti se roaga cu credinta, ci cu buna mireasma a tamaduirilor ii indrepti catre Imparatia Cerurilor.

Slava.
Cunoscand slabiciunea firii omenesti si stiind dintru pustniceasca nevointa cat poate fi de adanca si de cumplita mahnirea deznadajduirii, dai grabnica ajutorare celor doborati de intristare, biruindu-l inca o data pe cel care arunca samanta mortii si este potrivnicul neamului omenesc.

Si acum.
Preasfanta Maica a lui Dumnezeu, fii noua milostiva si starpeste deznadejdea sufletelor noastre, picurandu-ne in inimi dar si pricepere pentru a vedea cat de mare este taina prin care Dumnezeu Fiul S-a facut om pentru mantuirea neamului omenesc.

Cantarea a V-a
Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel preainalt; pacea Ta da-o noua, Iubitorule de oameni.
Vindecandu-ne de multe suferinte si de nenumarate boli, toate durerile noastre le iei asupra ta, Parinte Efrem, inmultind in acest chip durerile tale mucenicesti, dar biruindu-le prin dumnezeiasca putere a Invierii. Nu inceta sa ne incredintezi pe noi de mila ta cea mare, ca sa nu fim covarsiti si biruiti de deznadejdea noastra cea de toate zilele.

Ti-ai plecat cugetul inaintea Voii lui Dumnezeu cand chinuitorii tai s-au apropiat de tine cu taciunele cel aprins, iar atunci cand ei, fiind turbati de cruzime, ti l-au infipt in pantece, intru potirul durerilor tale, Preadulcele Iisus a revarsat din vinul cel nou care se da tuturor celor care ravnesc a se adapa din taina cea mare a dragostei si a smereniei dumnezeiesti.

Slava.
Preacuvioase Mucenice Efrem, primind in pantecele tau taciunele cel aprins al necredinciosilor, ai plinit porunca iubirii vrajmasilor, si lacrimand pentru chinuitorii tai, ai cerut pentru ei iertare de la Dumnezeu , ca unii care sunt fii ai Evei celei care s-a supus mortii. Pentru acestea, indraznim a-ti striga: Miluieste-ne in dar pe noi, neputinciosii!

Si acum.
Stramoasa s-a atins de lemnul cunostintei binelui si raului, iar mana ei nu s-a mai aprins de focul cel duhovnicesc, ci doar a capatat in dar fagaduinta Intruparii lui Dumnezeu. Izbavire am dobandit prin Maica-Fecioara, cea care neprihanit L-a purtat in pantece si L-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu, intru a Carui mana sunt focul si jitnitele Invierii.

Cantarea a VI-a
Doamne, Cela Ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, Iubitorule de oameni.

Multimea metehnelor noastre sufletesti si a bolilor trupesti, o vindeci, Cuvioase Parinte, prin multimea ranilor si a suferintelor tale sfintite, si picurand samanta sangelui si a sudorilor tale mucenicesti in ogorul cel secetos si sterp al inimilor noastre, ne indulcim, multumindu-ti pentru revarsarea binefacerilor tale.

Bucurie si incredintare ai adus celui inchis in temnita, si cu puterea harului dumnezeiesc si a smereniei ai luat asupra ta orisice invinuire, aratandu-ne ca esti cu adevarat urmator al Blandului Hristos, Cel Care a luat asupra Sa toate pacatele noastre si Care, din nemarginita dragoste pentru om, a intins bratele pe Cruce.

Slava.
Trecand peste valul cel involburat al acestei vieti, ai ajuns la tarmul cel pururea fiitor al Imparatiei Preasfintei Treimi, dumnezeiescule Efrem. Insa auzind suspinurile si rugaciunile noastre, vii degrab sa ne slujesti pe noi, cei care nu suntem vrednici sa sarutam nici urma picioarelor tale.

Si acum.
De negura cea intunecata a pacatelor mele sunt cuprins, iar mahnirea cea amara imi otraveste sufletul. De aceea, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, cad inaintea ta si te rog: ridica-ma si pe mine intru nadejdea cea buna a milostivirii tale.

Condac, glasul al 3-lea:
Multimea nevointelor calugaresti si a patimirilor mucenicesti le-ai purtat pe umerii tai, precum o cruce, Sfinte Parinte Efrem, si ai urmat Stapanului Hristos, Cel Care a luat asupra Sa toata neputinta, patimirea si toata osanda pacatelor noastre.

Sinaxar
In aceasta luna, in ziua a cincia, pomenirea sfantului noului marelui cuviosului mucenic Efrem care a fost prins si torturat de turci in anul 1426.

Sau:
In aceasta luna, in ziua a treia, pomenirea aflarii moastelor sfantului noului marelui cuviosului mucenic Efrem care s-a facut in anul 1950, dupa 500 de ani de la patimirea sa.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Cantarea a VII-a
Tinerii cei ce au mers din Iudeea in Babilon oarecand, cu credinta Treimii, vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Dumnezeul Parintilor nostri, bine esti cuvantat!

Mireasma cea duhovniceasca a Moastelor tale se revarsa in toate madularele firii omenesti, ca o seva datatoare de viata, alungand din inimile noastre stricaciunea necredintei si daruindu-ne tamaduire trupurilor. Intareste-ne pe noi, Preacuvioase, ca prin harul lui Hristos sa rodim macar mugurul gandului smerit si al chipului de pocainta.

Purtand haina cea monahiceasca, te-ai invesmantat si cu harul smereniei lui Hristos, Parinte Efrem, si intru acest chip lucrand multe nevointe pustnicesti, l-ai biruit pe vrajmasul cel mandru si pizmataret al firii omenesti. Iar Cel a Carui viata este smerenia, cunoscandu-te intru plecarea cugetelor tale, ti-a daruit si ostenelile mucenicesti si te-a invrednicit sa bei un strop din amarul pe care El l-a baut intreg in Gradina Ghetsimani.

Slava.
Purtator al Crucii si al florilor neprihanirii te-ai aratat a fi, dumnezeiescule Efrem, iar ostenelile tale monahicesti ti s-au facut inaintemergatoare ale caznelor mucenicesti. De aceea, ne inchinam inaintea ta ca unuia care esti vestitor al Vesniciei si rod preaminunat al Invierii Domnului Hristos.

Si acum.
Jugul betesugurilor celor de multe feluri il purtam asupra noastra, Preasfanta Fecioara, de aceea, cu lacrimi cazand inaintea ta, te rugam sa ne intaresti, sa ne daruiesti rabdare, iar la vremea cuvenita sa ne mijlocesti si deplina vindecare prin darul Fiului tau si Dumnezeului nostru.

Cantarea a VIII-a
Pe Imparatul Ceresc, pe Care Il lauda ostile ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.

Nu incetezi sa imbratisezi suferinta intregii lumi, Preacuvioase, iar ranile tale mucenicesti se innoiesc prin caderile si neputintele noastre. Intru dragostea cea nemincinoasa a Evangheliei iei asupra ta slutenia pacatelor si a bolilor noastre si te arati stalcit si fara de frumusete, tu, cela care te-ai facut preafrumos prin harul cel indumneizeitor al Preasfintei Treimi.

Multe lacrimi se indreapta spre tine, Parinte Efrem, si pe niciuna nu o treci cu vederea, ci in chip tainic ori adeverit daruiesti tuturor tamaduire, mangaiere ori indreptare. Ridica-ne, Cuvioase Mucenice, si ne intareste spre lucrarea dumnezeiestilor porunci.

Binecuvantam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul!

Pom incarcat de roadele sfintelor rugaciuni ne esti, Parinte Efrem, si toti cei care ne-am intins mainile spre ramurile sfinteniei tale, am gustat dupa a noastra masura din rodul Vesniciei, iar dorul poftelor lumesti ni s-a imputinat si vestejit.

Si acum.
Nadejde am dobandit, Preacurata Fecioara, caci milostivirea ta de Maica ne invaluie in chip tainic pe toti cei care ne inchinam Celui Care S-a nascut cu trup dintru tine, Domnul si Mantuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul.

Stih: Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-I si preaslavindu-L pe Dansul intru toti vecii.

Irmosul:
Pe Imparatul Ceresc, pe Care Il lauda ostile ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.

Cantarea a IX-a
Spaimantatu-s-au cerurile si marginile pamantului s-au cutremurat, ca Dumnezeu S-a aratat oamenilor in trup.

Ai sfintit locurile prin care ai trecut, Preacuvioase, si toata firea cea necuvantatoare s-a umplut de buna mireasma a harului Duhului Sfant, care se odihneste intru tine. Ridica-ne si pe noi din nesimtirea sufleteasca si din stricaciunea bolilor trupesti, impartasindu-ne cu darurile cele bogate care se fac lucratoare prin sfintitele tale rugaciuni.

Putere preastralucita ne vesteste Lemnul Crucii, caci toata minciuna se surpa prin razele lucrarii ei si toti cei care bolim cu mandria cea dintru inceput a stramosilor suntem vaditi de lumina adevarului, cea care patrunde pana la incheietura sufletelor. Preacuvioase Parinte Efrem, roaga-te pentru noi intru puterea si smerenia Adevarului, Care este Insusi Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Slava.
Prin mandrie dobandim partasie cu vrajmasul firii omenesti, insa Preabunul Stapan a imbratisat pentru noi moartea si ridicandu-Se prin Inviere, ne-a ridicat si pe noi catre vesnicele locasuri, daruindu-ne slobozenie intru dragostea Sa cea nepieritoare si nemarginita. Sfinte Mucenice Efrem, lumineaza-ne pe noi cu slava nevointelor tale ca sa ne facem vrednici sa gustam macar putin din rodurile smereniei tale.

Si acum.
Prin amagire a voit stramoasa sa guste indumnezeirea, insa a dobandit numai amarul cunostintei binelui si raului dintru care buzele ei s-au vestejit. Dar prin Intruparea Fiului lui Dumnezeu din tine, Preasfanta Fecioara si Maica, am dobandit Focul cel Viu, Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos.

Luminanda
Cu darul tau cel minunat vino si in casa sufletelor noastre si, aratandu-ti puterea si slava, trezeste-ne din somnul netrezviei si ne ridica spre lucrarea dumnezeiestilor porunci ale Domnului si Mantuitorului nostru Hristos.

Slava…
Prin primirea Sfintelor Taine mijloceste, Sfinte al lui Dumnezeu, sa biruim toata nesimtirea si sa se izvodeasca in noi chip de pocainta si de nemincinoasa innoire

si acum…
Preasfanta Stapana, Tu esti asteptarea si nadejdea noastra, mantuieste stapanirea cea dreptcredincioasa si pe poporul Tau, care se roaga si cheama numele Tau.

La laude:
Ne-am aprins in focul feluritelor patimiri trupesti si sufletesti, insa inchinandu-ne la icoana ta si luand aminte la minunile pe care le savarsesti, ne racorim prin lacrimile mijlocirilor tale, Sfinte Efrem, Tamaduitor si Mare Mucenic al lui Hristos.

Sarmani suntem noi, caci nu putem pricepe prietenia Sfintilor lui Dumnezeu din pricina ca suntem invaluiti de negura cea deasa a poftelor pamantesti. Apropie-te si de noi, Sfinte Efrem, si imprastiindu-ne toata pacla sufleteasca, arata-ne stralucirile Soarelui Dreptatii, intru care Toti Sfintii marturisesc ca ei una sunt intru Hristos Domnul.
Sfinte Parinte Efrem, iti multumim pentru toate minunile pe care tu le faci pentru noi, neputinciosii, insa este cu cuviinta a ne pleca inaintea ta si a-ti fi recunoscatori si pentru toate cele pe care smerenia ta nu vrea sa le scoata la aratare.

Prin dumnezeiestile tale rugaciuni ne esti intampinare intru toate caile acestei vieti si de aceea, Sfinte Parinte Efrem, cadem inaintea ta si iti cerem cu umilinta: nu inceta a ne intari pasii pe cararile cele sfinte ale poruncilor lui Hristos-Dumnezeu.

Cu florile cele neprihanite ale virtutilor si ale nevointelor tale mucenicesti ai inmultit podoaba Raiului, Sfinte Efrem, iar noua, celor de pe pamant, ne picuri din mireasma cea dumnezeiasca a harului lui Hristos, intru a Carui putere ai biruit lumea si toata cugetarea cea trupeasca.

Dumnezeiescule Parinte Efrem, suferintele nestiute ale sufletului si durerile cele multe ale trupului ma imping in involburarea mahnirii si de aceea, stiindu-te grabnic ajutator, imi indrept spre tine putina mea nadejde si credinta. Tu insuti cunosti ce este adancul singuratatii si al pustiirii, de aceea te rog sa imi vii intru intampinare si sa-mi mijlocesti tamaduire sufletului si trupului.

Slava…
Bucura-te, Sfinte Efrem, ca siroaiele sangiuirilor tale au curs pana in Cer; bucura-te, cel care te-ai socotit mai prejos decat toata faptura; bucura-te, nevointa de taina ce nu poate fi priceputa decat prin smerenia lui Hristos; bucura-te, imbratisare sfanta harazita firii omenesti; bucura-te, ca ai daruit lumii revarsarile lacrimilor si ale sangiuirilor tale; bucura-te, pentru ca te rogi fierbinte si pentru cei care nu te cunosc; bucura-te, ca multora le faci bine si ramai nestiut; bucura-te, ca savarsesti minuni aratate, veselind Biserica lui Hristos; bucura-te, ca focul muceniciei tale ne curateste de zgura pacatului; bucura-te, Sfinte Efrem, caci cu mucenicia ta ai sporit biruinta Fiului lui Dumnezeu!

Si acum…
Cand voi sta inaintea Ziditorului meu, in ziua Judecatii Celui Atotdrept, atunci, Stapana, ramai de fata si ma izbaveste de chinurile de veci, ca sa nu ma pogor in iad, ci sa ma mantuiesc cu apararea Ta, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.
Doxologia mare, ecteniile si otpustul.


LA LITURGHIE
La Fericiri se pun Fericirile Invierii glas 1, pe patru,

iar din Canonul Sfantului Stihirile Cantarii a 4-a, pe patru

APOSTOLUL
Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosilor Lui.

Stih: Ce vom rasplati Domnului pentru toate cate ne-a dat noua?

Din Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel citire (8,28-39):

Stim ca Dumnezeu toate le lucreaza spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemati dupa voia Lui; caci pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, mai inainte i-a si hotarat sa fie asemenea chipului Fiului Sau, ca El sa fie intai nascut intre multi frati. Iar pe care i-a hotarat mai inainte, pe acestia i-a si chemat; si pe care i-a chemat, pe acestia i-a si indreptat; iar pe care i-a indreptat, pe acestia i-a si marit. Ce vom zice deci la acestea? Daca Dumnezeu e pentru noi, cine este impotriva noastra? El, Care pe Insusi Fiul Sau nu L-a crutat, ci L-a dat mortii pentru noi toti, cum nu ne va da, oare, toate impreuna cu El? Cine va ridica para impotriva alesilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Cel Care indrepteaza; Cine este Cel Care osandeste? Hristos, Cel Care a murit si mai ales Cel Care a inviat, Care si este de-a dreapta lui Dumnezeu, Care mijloceste pentru noi! Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau stramtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de imbracaminte, sau primejdia, sau sabia? Precum este scris: "Pentru Tine suntem omorati toata ziua, socotiti am fost ca niste oi de junghiere". Dar in toate acestea suntem mai mult decat biruitori, prin Acela Care ne-a iubit. Caci sunt incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici inaltimea, nici adancul si nici o alta faptura nu va putea sa ne desparta pe noi de dragostea lui Dumnezeu cea intru Hristos Iisus, Domnul nostru.

Evanghelia de la Ioan (10, 9-16): Zis-a Domnul: Eu sunt usa… (cauta la Duminica a II-a din Marele Post, a II-a Evanghelie de la Liturghie ).

Chinonicul: Laudati pe Domnul din Ceruri, si: Bucurati-va, dreptilor, intru Domnul, dreptilor se cuvine lauda.

.

08 Mai 2014

Vizualizari: 5069

Voteaza:

Slujba Sfantului Efrem cel Nou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE