Litia

Litia Mareste imaginea.


LITIA

Cand se face slujba cu priveghere de noapte, si deci dupa Vecernie urmeaza indata Utrenia, atunci stihoavna Vecerniei mari se uneste cu serviciul Litiei. El incepe indata dupa ecfonisul "Fie stapanirea imparatiei Tale binecuvantata." ; in timp ce la strane se canta imnele Litiei, serviciul acesteia se desfasoara mai intai sub forma unei procesiuni cu cadelnita, intocmai ca la vohodul Vecerniei, cu deosebirea ca sfintele usi sunt inchise, iar procesiunea nu se opreste in naos, ci inainteaza pana  in  pronaos, liturghisitorii avand capetele acoperite.



Litia consta din procesiunea in nartica si din rugaciunile prin care se implora aici mila si indurarea divina (".pentru ca milostiv, bland si lesne iertator sa ne fie bunul si iubitorul de oameni Dumnezeul nostru si sa intoarca toata mania care se porneste asupra noastra, sa ne izbaveasca de mustrarea Lui cea dreapta care este asupra noastra si sa ne miluiasca pe noi." Aceste litanii constituie nota caracteristica a serviciului Litiei si de la ele ii si vine denumirea. Partea aceasta reprezinta, in cadrul serviciului divin din biserica, nu numai o datina indepartata, ci si o forma comprimata a litaniilor ce se organizau in Biserica veche inca de prin veacurile al IV-lea si al V-lea, cu ocazia calamitatilor publice (epidemii, cutremure, ploi excesive etc.), cand clerul si poporul ieseau din sfantul locas mergand in procesiune solemna in mijlocul orasului sau chiar in afara lui, unde faceau rugaciuni de implorare a milei divine. De aceasta idee este inspirata procsiunea Litiei pana la mijlocul narticei, adica locul destinat odinioara catehumenilor si penitentilor, insemnandu-se prin aceasta ca prin smerenie, pocainta si rugaciuni staruitoare se poate nadajdui dobandirea indurarii lui Dumnezeu.

Initial Litia s-a adresat manastirilor, treptat a trecut din manastiri si in practica bisericilor din parohii, savarsindu-se uneori chiar fara a fi priveghere. Aici insa Litia a primit usoare acomodari la cerintele pietatii din mediul vietii civile.
Astfel, in primul rand, bisericile din enorii nu practica procesiunea Litiei pana in nartica, aceasta procesiune oprindu-se in naos, ca la vohodul Vecerniei, in fata mesei cu materiale destinate binecuvantarii.

.

14 Iunie 2012

Vizualizari: 7843

Voteaza:

Litia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE