A revenit Dumnezeu cu adevarat in spatiul public occidental?
Occidentul va spune, inevitabil, adio Crestinismului? Iata o intrebare care preocupa din ce in ce mai mult lumea catolica. In acest sens, cu cateva zile in urma, s-a desfasurat la Roma o intalnire pe aceasta tema, in cadrul careia presedintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, cardinalul Jean-Louis Tauran, a facut o analiza foarte interesanta a situatiei Crestinismului in aceasta parte a lumii moderne, prezentata de Revista Catholica in numarul sau din luna februarie, la care vom face si noi referire.
In prima parte a lunii februarie a.c, un alt inalt prelat catolic, Tomas Spidlik, care lucreaza la centrul Aletti, unde se studiaza traditia Orientului crestin in relatia sa cu lumea contemporana, facea o constatare amara, dar adevarata, intr-un interviu pentru "L'Observatore Romano". El spunea ca "societatea noastra devine tot mai mult o imparatie a mortii.
Semne ale indepartarii de Dumnezeu
Mai poate face Crestinismul fata unor asemenea provocari? E drept ca in decursul vremurilor au "propovaduit" moartea lui mai multi analisti, filozofi etc. De pilda, Rene Remond sustinea ca tot Crestinismul sufera de un fel de discreditare. Nietzsche vorbea despre moartea lui Dumnezeu, Jules Ferry spunea ca doreste sa organizeze omenirea fara Dumnezeu, iar un functionar din Valence era convins ca Pius al VI-lea era ultimul pontif din istorie. La randul lor, previziunile pentru anul 2025 nu arata o crestere spectaculoasa a convertirilor la crestinism, iar cele pentru 2050 arata ca o cincime din cele trei miliarde de crestini va fi constituita de persoane de culoare, nehispanice. Faptul ca tot mai putini tineri frecventeaza bisericile, nu cunosc si nu deschid niciodata Biblia, nu cunosc riturile crestine, numarul preotilor este in scadere, credinta nu poate fi transmisa intr-un limbaj accesibil etc. sunt toate semne care ar putea duce la concluzia ca in Occident Crestinismul este in regres.
Crestinismul stie "sa treaca la barbari"
Cu toate acestea, cardinalul Jean-Louis Tauran este optimist si crede ca fenomenul religios este departe de a fi disparut in Occident. El sustine ca "Dumnezeu a revenit in spatiul public", prin numeroasele carti, publicatii, dezbateri televizate etc., iar crestinii sunt constienti de comoara pe care o reprezinta credinta lor. Inaltul prelat crede ca "Liturghia pregatita si celebrata este fara nici o indoiala manifestarea cea mai vizibila a prezentei lui Dumnezeu in centrul societatii.
Biserica - edificiu deja de la sine - aminteste ca omul nu traieste numai cu paine. Crestinismul are un viitor frumos in Occident si in alta parte, deoarece va sti, ca si ieri, "sa treaca la barbari", sa gaseasca drumul reinnoirii in fidelitate fata de traditie, asa cum a facut mereu. Modernitatea nu trebuie sa ne provoace frica. Noi apartinem acestei lumi ca si crestini si vrem sa fim recunoscuti ca atare: suntem cetateni ai acestei lumi si nu din aceia care cer azil, cum spune cardinalul G.
Dumitru Manolache .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.