Calugarii romani din Athos cer masuri ferme impotriva "ierarhului apostat"
Vestea impartasirii Mitropolitului ortodox al Banatului, Nicolae Corneanu, din acelasi potir cu catolicii, cu prilejul sfintirii unei bisericii greco-catolice din Timisoara, a stupefiat lumea ortodoxa. Calugarii romani de la Muntele Athos si Patriarhia Moscovei au luat atitudine si cer Sfntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa ia masuri impotriva a ceea ce calugarii athoniti spun ca este "un act de cea mai mare gravitate, asemanat adesea de Sfintii Parinti cu vanzarea lui Hristos". Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane, intrunit vineri 6 iunie a.c. la Manastirea Neamt, a hotarat ca problema sa fie inscrisa pe ordinea de zi a proximei sedinte a Sfntului Sinod, spre dezbatere si decizie.
Ceea ce pare pentru unii un gest firesc, iar pentru Mitropolitul Nicolae "un act de fratietate", impartasirea laolalta cu catolicii a unui inalt ierarh ortodox roman este pentru calugarii romani din Sfantul Munte Athos de neimaginat si de neacceptat. Peste 50 dintre acesti parinti monahi au adresat un memoriu Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in care isi exprima mahnirea fata de gestul Mitropolitului Nicolae.
Parintii din Sfantul Munte il acuza pe Mitropolit de vanzarea lui Hristos
"Nu gasim nici o explicatie rationala gesturilor Mitropolitului Banatului. Oare acesta a uitat ca este mai inainte de toate pazitorul Dreptei Credinte in cadrul Mitropoliei pe care i-a incredintat-o Biserica spre pastorire ? Impartasirea cu cei care L-au rastiginit pe Hristos in urma cu 300 de ani si continua sa-L rastigneasca, punand la grea incercare sufletele si vietile romanilor ortodocsi din Ardeal, reprezinta un fapt fara precedent in istoria Bisericii Ortodoxe Romane.Se pare ca acela care trebuie sa fie pastorul ortodocsilor din Banat a uitat de zecile de mii de ortodocsi ardeleni care au fost nevoiti sa-si paraseasca locurile natale, casele si bruma de agoniseala pentru a trece muntii in Moldova si Tara Romaneasca, unde-si puteau pastra Credinta Ortodoxa. A uitat de multimea celor care cu sfasietoare durere priveau neputinciosi bisericutele din lemn arzand, si manastirile daramate cu tunul (mai mult de 240 la numar) de cei care astazi se lauda ca au adus Ardealul la "dreapta credinta" catolica. A dat uitarii sfintii care au mucenicit pentru apararea Credintei Ortodoxe, pe cei care au ales mai bine a patimi pentru Hristos, decat sa se cuminece "cu impartasania eretica ce desparte de Hristos", se spune in scrisoarea monahilor athoniti." Ei se intreaba in ce masura "ierarhul apostat" mai poate fi pomenit la slujbe si cum se mai pot impartasi mirenii "de la preotii care raman in comuniune cu Mitropoltul care s-a lepadat mai mult decat simbolic de propria turma, de Trupul lui Hristos." In finalul memoriului lor, parintii romani din Athos cer membrilor Sfantului Sinod sa indeparteze "cat se poate de curand confuzia si pericolul pe care actul Mitropolitului Corneanu le face sa planeze asupra credinciosilor Bisericii Ortodoxe de pretutindeni".
Rusii cer explicatii si pozitie ferma din partea Sinodului BOR
"Totul este de necrezut. Se poate cu adevarat intampla ca un ierarh ortodox de un rang asa de inalt sa incalce in mod public normele canonice si disciplina Bisericii ?", se intreba si protoiereul Nicolae Balasov, secretarul pentru relatii dintre Bisericile Ortodoxe al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei. La randul sau, Mitropolitul Kiril, seful Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, a cerut explicatii Episcopului Vicar Patriarhal Ciprian, seful Sectorului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Romane, in legatura cu cazul in discutie. De asemenea, a cerut Patriarhului Daniel si Sfantului Sinod sa isi exprime clar pozitia in legatura cu acest eveniment.
Cazul "Nicolae" va fi rezolvat in luna iulie
Vineri, la Manastirea Neamt, Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane l-a audiat pe Mitropolitul Nicolae in legatura cu cele intamplate pe 25 mai la Timisoara, luand act cu regret de cele relatate, dar, neavand competenta decizionala, a hotarat ca problema sa fie inscrisa pe ordinea de zi a proximei sedinte a Sfantului Sinod, spre dezbatere si decizie, care va avea loc in luna iulie. In sensul luarii unei hotarari in legatura cu aceasta grava incalcare a canonului, s-au exprimat si marii nostri duhovnici, parintele Arsenie Papacioc si Iustin Parvu. Pentru noi, care am relatat acest caz inca de saptamana trecuta, atitudinea IPS Nicolae reprezinta o mare dezamagire. La intrebara noastra daca s-a impartasit laolalta cu greco-catolicii, acesta a negat, raspunzandu-ne: "Nu, nu m-am impartasit. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre". Dupa numai cateva zile, Mitropolitul Banatului avea sa recunoasca, nonsalant, ca s-a impartasit, mai mult, ca a considerat firesc gestul sau si ca nu-l regreta. Prin hotararea pe care o va lua, Sfantul Sinod isi va asuma o mare responsabilitate nu numai in fata fiilor Bisericii Ortodoxe Romane, care asteapta o hotarare ferma si demna, pe masura gravitatii faptei, ci si in fata Ortodoxiei in general care, dupa cum am vazut, nu este dispusa la nici un fel de concesii fata de abaterile de la Sfintele Canoane.
Dumitru Manolache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.