De hramul Sfintei Parascheva, mana dreapta a Sfantului Nectarie din insula Eghina-Grecia va fi adusa la
Moastele Sfantului Nectarie Taumaturgul vor sosi la Iasi in seara zile de 12 octombrie, fiind insotite de o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Grecia condusa de IPS Mitropolit Efrem, precum si de maica stareta Teodosia, de la manastirea din Eghina, unde se afla depuse moastele sfantului.
Mana dreapta a Sfantului Nectarie va fi depusa mai intai in Catedrala Mitropolitana, alaturi de moastele Sfintei Parascheva, fiind apoi scoasa odata cu acestea pe catafalcul din afara Catedralei, pentru a fi venerata de miile de pelerini sositi aici din intreaga tara si din strainatate.
Mentionam ca si in
Primele minuni, la plecarea spre Constantinopol
Sfantul Nectarie, unul dintre cei mai noi sfinti canonizati de Biserica Ortodoxa a Greciei, s-a nascut la 1 octombrie in 1846, in ziua Acoperamantului Maicii Domnului, in Selivria Traciei, din parinti saraci, dar foarte evlaviosi. La botez a primit numele de Anastasie, care in traducere inseamna "Inviere". La 14 ani, a plecat pentru studii la Constantinopol. Cu acest prilej, s-au petrecut doua minuni. In primul rand, neavand bani pentru calatorie, capitanul vasului nu a vrut sa-l primeasca pe vapor. Insa vasul nu a pornit pana ce tanarul Anastasie nu a fost lasat sa urce pe punte. Apoi, in timpul calatoriei, el a potolit o furtuna, cu ajutorul unei cruciulite primita de la bunica sa, in care se afla un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Pana la varsta de 20 de ani, a muncit din greu la Constantinopol, pentru a se intretine si pentru a studia.
Calugar si mitropolit, retras in smerenie la Eghina
La 20 de ani s-a retras in insula Hios, unde a predat religia ca invatator. La 27 de ani, a intrat in viata monahala in vestita chinovie Nea Moni (Noua Manastire), unde in noiembrie 1876 a fost calugarit, primind numele de Lazar. Ceva mai tarziu, Mitropolitul Gheorghe de Hios l-a hirotonit diacon cu numele de Nectarie.
Cu sprijinul material al lui Ioan Hiotis Horemis, a plecat la Atena, unde si-a continuat studiile, terminand in 1886 Facultatea de Teologie. Dupa absolvirea facultatii, a fost luat de Patriarhul Sofronie ca ucenic la
Dupa 1908, s-a retras in insula Eghina, unde a intemeiat o manastire de maici, indeplinindu-si astfel unul din visele sale. Aici a fost duhovnicul noii obsti de calugarite, ducand o viata de smerenie si slujire, de daruire totala Mantuitorului Hristos, rostind permanent rugaciunea lui Iisus.
Din trupul sau a inceput sa izvorasca mir
Sfantul s-a mutat la Domnul la 8 noiembrie 1920, la varsta de 74 de ani, fiind inmormantat intr-o camera de langa biserica ctitorita de el. Sfantul a cunoscut dinainte ziua mutarii sale, pe care a descris-o ucenicilor in cele mai mici amanunte.
Asezat in sicriu, din trupul sau a inceput sa izvorasca mir, inmiresmand aerul.
Dupa mai bine de douazeci de ani, trupul sfantului a fost dezgropat, fiind descoperit intreg si binemirositor. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din sicriu si asezate in biserica manastirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvantare, iar in 1961, Sinodul Bisericii din Grecia l-a declarat sfant, cu zi de praznuire 9 noiembrie.
Sfantul Nectarie a savarsit minuni inca din viata. Astfel, imblanzea serpi, alunga lacustele, aducea ploaie in vreme de seceta, vindeca bolnavi. Imediat dupa adormirea sa, maicile i-au scos vesta de lana pe care o purta si au asezat-o pe patul vecin, unde zacea un paralitic. Atins din intamplare de vesta, bolnavul s-a ridicat din pat si a inceput sa mearga. Astazi, bolnavi de cancer se roaga la moastele Sfantului Nectarie, multi dintre ei dobandin-du-si vindecarea.
Nu cu multi ani in urma, un arhiereu grec, aflat in vizita in tara noastra, ajuns la Manastirea Radu Voda si afland povestea acestei vindecari, impresionat pana la lacrimi, a daruit sfantului lacas o cutiuta in care se afla un fragment din moastele Sfantului Nectarie. Astfel, Manastirea Radu Voda a devenit casa pentru Sfantul Necatrie care, iata, anul acesta vine la Iasi sa aline suferintele credinciosilor.
Dumitru Manolache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.