Proteste fata de Biserica Catolica la Cluj

 

Mai multe familii care locuiesc intr-un imobil situat in centrul Clujului acuza Arhiepiscopia Romana-Catolica pentru faptul ca vrea sa intre cu orice pret in posesia imobilului in care locuiesc, desi aceasta nu are niciun drept asupra cladirii. Oamenii au iesit ieri in strada pentru a atrage atentia opiniei publice cu privire la nedreptatea pe care vrea s-o faca biserica romano-catolica.

Locatarii imobilului cu numarul 1-3 de pe strada Iuliu Maniu spun ca aceasta cladire a fost donata statului roman in anul 1952, fapt confirmat prin doua decizii definitive si irevocabile ale instantelor judecatoresti din Cluj si Oradea. Tot ei mai spun ca Arhiepiscopia nu a tinut cont de sentinte si a redeschis proces de retrocedare in luna iulie 2007, cerand anularea actului de donatie din 1952. "In anul 1952 parohia romano-catolica a donat imobilul de pe strada Iuliu Maniu nr.

1-3 in favoarea statului roman, iar Sfatul Popular Cluj de la acea data a acceptat donatia. Incepand cu 1997, parohia a revendicat imobilul, dar a pierdut, deoarece instanta a apreciat ca nu li se poate retroceda cata vreme a fost donat", a declarat, ieri Ala Spranceana, locatara a imobilului. Oamenii spun ca nu inteleg de ce nicio autoritate nu s-a sesizat pana acum cu privire la faptul ca se incearca deschiderea unui proces care s-a mai judecat o data si pentru care exista solutie irevocabila. Cercetatorul Vasile Lechintan, din cadrul Arhivelor Nationale Cluj, sustine ca solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba este nefondata deoarece cladirea a fost construita in 1892 din bani proveniti dintr-un fond public, instituit in 1775 de Maria Tereza. "Astfel ca imobilele de acest gen, ca si fondurile, apartin tuturor celor care locuiau in Transilvania, indiferent de etnie si religie", a subliniat Lechintan. El a mai spus ca, dupa 1867, in perioada dualista, Statusul romano-catolic a cerut si primit dreptul de administrare a acestor fonduri publice, respectiv asupra cladirilor construite cu acesti bani, iar la sfarsitul secolului XIX, au falsificat inscrisurile din cartea funciara pentru a deveni proprietari.



George Nicula

.

02 Octombrie 2007

Vizualizari: 1041

Voteaza:

Proteste fata de Biserica Catolica la Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE