Se reaprind flacarile razmeritei la Manastirea Esfigmenu din Muntele Athos


Se reaprind flacarile razmeritei la Manastirea Esfigmenu din Muntele Athos

Doua sute de persoane, inclusiv preoti si mai multi monahi, au demonstrat saptamana trecuta, in fata sediului Parlamentului din Atena, in favoarea monahilor schismatici ai manastirii Esfigmenu din Muntele Athos, situata in partea de nord a peninsulei.

Protestul a fost organizat de membri ai Asociatiei Religioase "Sfantul Ioan", al carei sediu se afla in suburbiile din Atena, intrucat credinciosii au fost impiedicati in aceasta saptamana sa viziteze manastirea amintita, una dintre cele douazeci de manastiri din Muntele Athos. Acest asezamant monahal este considerat de catre autoritati ca fiind ilegal ocupat de 80 de calugari. Din acest motiv s-a dat ordin in mai multe randuri sa fie evacuata, presedintele Asociatiei "Sfantul Ioan", Athanassios Papageorgiou, si avocatul sau depunand in prezent o motiune in favoarea rebelilor monahi catre presedintele Parlamentului grec. Manastirea Esfigmenu se afla de mai multi ani in stare de asediu.

Conflictul dintre manastire, care se afla pe teritoriul republicii autonome de pe Muntele Athos din nordul Greciei, si Patriarhul de la Constantinopol, autoritatea caruia este recunoscuta de Muntele Athos, a inceput in 1965, motivul fiind intalnirea dintre Patriarhul Atenagoras cu Papa Ioan Paul al VI-lea, pe care calugarii au interpretat-o ca o indepartare de Ortodoxie. Monahii de la Esfigmenu au intrerupt comuniunea euharistica cu Fanarul si refuza sa pomeneasca la liturghie pe Patriarhul sub obladuirea caruia se afla Muntele Athos, informeaza site-ul KSL Catalin. Aproximativ 600 de politisti au izolat Manastirea Esfigmenu, cu scopul de a indeparta fratia alcatuita aici din 90 de calugari. In urma cu cateva zile, seful procuror al Tribunalului din Tesalonic a trimis o scrisoare ministrului de externe al Greciei in care informeaza ca Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, si intreaga ierarhie bisericeasca sunt jigniti zilnic de acesti asa-zisi calugari, care profita de faptul ca manastirea lor se afla in Sfantul Munte Athos, care este socotit centrul Ortodoxiei, iar statul sta ca un simplu spectator. De asemenea, procurorul avertizeaza ca acest fenomen se poate extinde si in zone mai sensibile ale Sfantului Munte, dand exemplu Manastirea "Sfantul Panteleimon". "Ce s-ar intampla daca aceasta manastire, care este ruseasca, dintr-odata nu l-ar mai pomeni pe Patriarhul Ecumenic, ci doar pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, sau daca alta parte schismatica a Ortodoxiei ar urma aceeasi modalitate?" Procurorul isi continua scrisoarea, spunand ca statul trebuie sa intervina in forta, rapid si eficient, pentru a rezolva aceasta situatie, expulzandu-i pe cei care stau ilegal. De partea cealalta, calugarii din interiorul manastirii spun ca statul grec a dat unda verde pentru evacuarea lor fortata. Statul raspunde acestor acuzatii, precizand ca nu doreste decat sa urmeze hotararile Sfintei Chinotite a Sfantului Munte, care spune ca trebuie indepartati calugarii schismatici, dar nu cu forta. Patriarhul i-a numit pe calugari, "schismatici", in incercarea de a-i evacua din manastire, care este socotita casa lor. Calugarii, cetateni ai Uniunii Europene, au facut apel la ordinul de evacuare in fata Consiliului de Stat, instanta suprema a statului grec. Acesta a decis ca nu are jurisdictia sa decida daca Esfigmenu este schismatica, asa cum a acuzat Patriarhul. Curtea a hotarat, conform Constitutiei Greciei, ca Patriarhul are "autoritatea spirituala" asupra comunitatii monastice semiautonome de la Muntele Athos si ca aceasta nu este subiect pentru asemenea hotarari judecatoresti. In octombrie 2005, le-au fost taiate calugarilor liniile telefonice, iar vaporul cu care ieseau in larg sa pescuiasca a primit interdictie pe termen nedefinit.
In luna mai, mai multi calugari au fost pusi sub acuzare ca au ocupat manastirea ilegal, informeaza Sectorul Relatii Bisericesti si Interreligioase al Patriarhiei Romane.

Dumitru Manolache

.

14 Iunie 2008

Vizualizari: 1411

Voteaza:

Se reaprind flacarile razmeritei la Manastirea Esfigmenu din Muntele Athos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE