Vaticanul acuza Biserica Anglicana de contramarturie crestina


Vaticanul acuza Biserica Anglicana de contramarturie crestina

 

Conferinta Lambeth din acest an, cea mai importanta intrunire a Bisericii Anglicane, a generat, cum era de asteptat, reactii dintre cele mai diverse si nu este exclus ca in cele din urma sa se incheie cu o schisma. Foarte vehementi au fost catolicii, care au amenintat ca anumite masuri statuate de catre aceasta Biserica ar putea duce la racirea relatiilor dintre cele entitati religioase.

Intr-un discurs adresat la 22 iulie in fata prelatilor anglicani participanti la Conferinta Lambeth, Cardinalul Ivan Dias a avertizat asupra riscului ca liderii crestini, ignorand traditia crestina, sa sufere de "Alzheimer spiritual" si de "Parkinson eclezial". "Se vorbeste mult astazi despre boli precum Alzheimer si Parkinson", a spus prefectul Congregatiei pentru Evanghelizarea popoarelor. "Prin analogie, simptomele lor pot, uneori, sa se regaseasca si in comunitatile noastre crestine.

De exemplu, cand traim intr-un mod miopic in prezentul trecator, uitand de mostenirea si de traditiile noastre apostolice, se poate sa suferim de fapt de un Alzheimer spiritual. Iar cand ne comportam in mod dezordonat, mergand aiurea pe drumul nostru fara nici o coordonare cu capul si ceilalti membri ai comunitatilor noastre, se poate sa suferim de fapt de Parkinson eclezial." Dupa unii comentatori catolici, Cardinalul Ivan Dias s-a referit indirect la hirotonirea intru episcopat a femeilor si a homosexualilor declarati. El a continuat vorbind despre datoria de a evangheliza. "Pentru un discipol al lui Isus Cristos", a spus prelatul indian, "predicarea Evangheliei nu este o optiune, ci o porunca a Domnului". Evanghelizarea presupune intotdeauna o lupta spirituala. In contextul de astazi, a continuat el, misiunea Bisericii cere lupta impotriva secularismului, indiferentismului si relativismului. Aceasta batalie devine mai dificila atunci cand unii lideri morali propun solutii care isi au originea in mentalitati seculare, si nu in invataturile Evangheliei. Evitand sa se refere direct la dezbaterile actuale anglicane, prelatul a observat ca in discutiile din prezent "multe dintre raspunsurile oferite lumii noastre sunt deconectate de la izvoarele de autoritate morala". Toti crestinii trebuie sa conlucreze la promovarea Evangheliei si incurajarea unitatii, a mai sustinut el, admitand ca lucrarea ecumenica isi are totusi limitele ei si ca "atunci cand diversitatea degenereaza in diviziune ea devine o contra-marturie". Cardinalul Dias a participat la lucrarile Conferintei Lambeth ca reprezentant al Sfantului Scaun alaturi de inca doi alti prelati catolici: Cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor, si Cardinalul Cormac Murphy-O'Connor, Arhiepiscop de Westminster.

Dumitru Manolache

.

02 August 2008

Vizualizari: 1090

Voteaza:

Vaticanul acuza Biserica Anglicana de contramarturie crestina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE