Vaticanul nu confirma "diversiunea Luther"
Mai multe publicatii si agentii straine, dar si din Romania, au preluat o stire din "London Times", care, in cele din urma, s-a dovedit a fi o diversiune.
Mai multe publicatii si agentii straine, dar si din Romania, au preluat o stire din "London Times", care, in cele din urma, s-a dovedit a fi o diversiune" si era semnat de jurnalistul Richard Owen. La scurt timp insa, Vaticanul a luat atitudine printr-un articol semnat de Philip Lawler, directorul agentiei catolice de stiri CWNews, la care face referire site-ul Catholica. Iata ce spunea, printre altele, in articolul sau Philip Lawler: "Din pacate, "Times" are o lunga istorie de informari senzationale si false privind Vaticanul. Aceasta noua stire este doar un alt exemplu.
Iata faptele folosite de Owens: 1. La Ratzinger Schulerkreis, seminarul neoficial pe care Papa Benedict il organizeaza an de an cu fostii sai studenti, tema discutiei din sesiunea din august curent va fi invatatura si influenta lui Luther; 2. Cardinalul Walter Kasper a afirmat odata: "avem multe de invatat de la Luther, incepnd cu importanta pe care o acorda Cuvntului lui Dumnezeu"". Poate cineva, traga concluzia de aici ca Papa il va reabilita pe Luther? Nu, nici pe departe. Cardinalul Kasper trebuie cu siguranta luat in serios. Ca presedinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor el joaca un rol-cheie in dialogul ecumenic. Dar Richard Owen nu vorbeste despre o initiativa a dicasterului condus de Kasper, ci ca insusi Papa va da o declaratie in acest sens la sfrsitul seminarului din august. In mod obisnuit, aceste seminarii de vara nu se termina cu declaratii oficiale, cu att mai mult cu declaratii papale majore". Citandu-l din nou pe Cardinalul Kasper - dar, atentie, nu direct -, Owen afirma ca declaratia Papei despre Luther va avea un impact pozitiv asupra relatiilor catolico-protestante. El continua: "Aceasta va contracara de asemenea impactul declaratiei papale din iulie 2007 cand credintele protestanta si ortodoxa erau descrise ca deficitare, si "nu Biserici adevarate". Gresit, gresit, gresit. Documentul dat de Vatican in iulie trecut nu este o declaratie papala, ci un "raspuns la intrebari", venit din partea Congregatiei pentru Doctrina Credintei. Se spune ca confesiunile protestante, lipsindu-le Euharistia, "nu pot, conform doctrinei catolice, sa fie numite "Biserici" in sensul propriu", o formulare putin, dar semnificativ diferita de citarea inexacta din "Times”. In fine, declaratia Vaticanului nu pune Ortodoxia in aceeasi tabara cu Protestantismul.
Daca articolul din "Times” strecoara trei erori grave intr-o singura fraza, ce sanse sunt ca predictiile lui sa fie adevarate? Cititorii prudenti vor judeca singuri”.
Dumitru Manolache .
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.