La scurt timp dupa valul de proteste al lumii islamice la adresa Papei Benedict al XVI-lea, in urma discursului rostit de acesta la Regensburg, in Germania, preconizata vizita pe care Suveranul Pontif urmeaza sa o efectueze in Turcia la sfarsitul lunii noiembrie a generat o serie de declaratii. Premierul turc Tayyip Erdogan si-a reinnoit criticile la adresa Sfantului Parinte, spunand ca acesta "a vorbit intr-un mod care nu se cuvenea sa il folosim nici noi, politicienii", pretinzand ca Pontiful l-a insultat pe Mahomed, iar "aceasta nu se poate tolera". Premierul turc considera ca Papa tot nu si-a cerut scuze pentru respectiva atitudine si ca declaratiile date de Vatican si de Papa nu sunt decat "manevre" pentru a evita responsabilitatea directa. Premierul Erdogan crede ca presedintele Ahmet Necdet Sezer il va mustra pe Papa cand acesta va veni in Turcia.
Pe de alta parte, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, vede in vizita Papei Benedict in Turcia "o oportunitate pentru dialog, pentru eliminarea neintelegerilor".
In urma tensiunilor aparute de la momentul Regensburg, vizita papala va fi, in viziunea Patriarhului Ecumenic, foarte importanta "pentru Turcia si pentru relatiile si dialogul dintre religii".
Referindu-se la posibilitatea amanarii acestei vizite, Bartolomeu I a spus ca nici Papa, nici guvernul turc nu doresc acest lucru, partea turca fiind capabila sa asigure securitatea Suveranului Pontif. Sanctitatea Sa a mai spus ca asteapta vizita Suveranului Pontif "cu mare iubire frateasca".
Patriarhul Bartolomeu I a mai vorbit si despre problemele cu care se confrunta el ca lider al unei minoritati religioase intr-o tara preponderent islamica. In acest sens, a declarat ca crestinii nu se bucura "de drepturile depline ale cetatenilor turci" si a amintit de refuzul autoritatilor turce de a deschide scoli crestine, apoi de confiscarea proprietatilor bisericesti si de imposibilitatea extinderii personalitatii juridice a Patriarhiei de Constantinopol, desi Biserica a jucat un rol esential in regiune in ultimele 17 secole.
Patriarhul si-a exprimat speranta ca aceste probleme isi vor gasi o rezolvare in momentul in care Turcia va fi admisa in Uniunea Europeana, atunci cand va fi obligata sa respecte libertatile religioase.
Vorbind despre situatia actuala a crestinilor din Turcia, Patriarhul Bartolomeu I a spus ca, daca in 1923 in aceasta tara existau 180.000 de ortodocsi, astazi mai sunt aproximativ 5.000.
Aceste declaratii au fost facute la scurt timp dupa emiterea unui raport al Parlamentului European in care este criticata cererea Turciei de aderare la UE, tocmai pe probleme care vizeaza nerespectarea drepturilor omului, a libertatii de expresie si a libertatii religioase.
Dumitru Manolache
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.