Ajunul Bobotezei si Boboteaza in Arhiepiscopia Tomisului


Ajunul Bobotezei si Boboteaza in Arhiepiscopia Tomisului

AJUNUL BOBOTEZEI - 5 IANUARIE

Luni, 5 ianuarie 2008, incepand cu ora 8.00, la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Constanta, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, Sfanta Liturghie. La ora 10.00 Ierarhul Tomitan va oficia slujba de sfintire mare a apei, slujba identica cu cea care se oficiaza in ziua de Boboteaza. Apa sfintita urmeaza a fi imbuteliata in 50.

000 de PET-uri pregatite pentru credinciosii constanteni. PET-urile vor fi asezate in forma crucii Sfantului Andrei, din Portul Tomis, in data de 6 ianuarie.

BOBOTEAZA - 6 IANUARIE

Marti, 6 ianuarie 2008, incepand cu ora 8.30, la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" va avea loc Sfanta Liturghie in cinstea Botezului Domnului, oficiata de catre Ierarhul Tomisului. La ora 11.30, clerul si credinciosii vor porni intr-o ampla procesiune spre Portul Tomis unde va fi oficiata, la ora 12.00, slujba de sfintire a apelor. Conform traditiei, Inaltpreasfintitul Teodosie va arunca in apa marii 3 cruci ce vor fi recuperate de tineri curajosi.

Tot in cadrul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va sfintii apa din budanele de lemn aflate in cele 8 care trase de boi si de magari.

In fiecare an, in ziua de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxa praznuieste Botezul Domnului, sarbatoare numita in popor BOBOTEAZA, EPIFANIA sau ARATAREA DOMNULUI.

Este ziua in care Hristos primeste botezul in raul Iordan, de la Sfantul Ioan. In Sfanta Scriptura (Biblia), Sfintii Evanghelisti ne descriu momentul in care a avut loc Botezul Domnului: Fiul lui Dumnezeu primeste Botezul cu apa de la Ioan, Duhul Sfant Se pogoara sub forma de porumbel deasupra Fiului, iar glasul lui Dumnezeu Tatal Se aude din cer spunand: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, intru care am binevoit!".

In aceasta zi, se sfintesc apele. Prin apa intreaga natura primeste harul divin. In localitatile situate la malul unei ape preotul, impreuna cu credinciosii, merg in procesiuni pana pe malul respectivei ape unde oficiaza slujba de sfintire.

Agheasma Mare se sfinteste doar in zilele de 5 ianuarie si 6 ianuarie si poate fi bauta dimineata, inainte de masa, pana pe data de 14 ianuarie.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

04 Ianuarie 2009

Vizualizari: 423

Voteaza:

Ajunul Bobotezei si Boboteaza in Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE