Moastele Sfintilor Epictet si Astion - la Halmyris


Moastele Sfintilor Epictet si Astion - la Halmyris

Si in acest an, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va conduce o procesiune prin intermediul careia raclele cu Sfintele moaste ale Sfintilor Epictet si Astion sa fie conduse spre cetatea Halmyris.

Sambata, 5 iulie, la ora 16.30 alaiul clerical, condus de Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va porni spre Tulcea, fiind intampinat, la ora 18.00, la intrarea in oras, de Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii, de clerul si credinciosii tulceni. Impreuna vor porni in pelerinaj spre Catedrala "Buna Vestire", locul in care Sfintele Moaste vor fi depuse spre inchinare in noaptea dintre 5 si 6 iulie.

Aici vor fi vegheate cu slujba de priveghere pana a doua zi dimineata cand vor fi duse in procesiune la manastirea Halmyris pentru a ramane acolo - "A sosit vremea ca sfintele moaste sa se intoarca la locul unde au fost ocrotite, sub altarul bisericii episcopale din Halmyris", apreciaza Inaltpreasfintitul Teodosie.

In ziua de 6 iulie, la ora 9.30, un sobor de arhierei, preoti si diaconi va oficia Sfanta Liturghie la manastirea Sfintilor Mucenici si Doctori fara de arginti Epictet si Astion de la Halmyris.

Sfintii Mucenici Epictet si Astion au trait la sfarsitul secolului al III-lea, in cetatea Halmyris (langa loc. Dunavat - Tulcea), fiind cunoscuti in timpul vietii ca unii ce au adus vindecare bolnavilor. Toate minunile pe care le-au savarsit au ramas consemnate in Acta Sanctorum, un document pastrat pana in zilele noastre la biserica Mantuitorului din Utrecht (Olanda). Tot in acest document se pastreaza consemnate minunile ce s-au savarsit dupa moartea lor, cand cei suferinzi isi gaseau vindecarea prin atingerea de sfintele lor moaste si prin rugaciunea indreptata catre sfintii Mucenici Epictet si Astion, fiind numiti Doctori fara de arginti.

Stapanirile pagane din Dobrogea au dus la ruinarea cetatii Halmyris, insa amintirea minunilor savarsite ramasese vie in constiinta populara. Dumnezeu a binevoit ca in timpul sapaturilor arheologice derulate in cetatea Halmyris, dupa aproape 17 veacuri, in anul 2001, moastele lor sa fie descoperite sub altarul bazilicii episcopale a cetatii. Bucuria a fost cu atat mai mare cu cat descoperirea a avut loc de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

De atunci moastele ocrotesc Arhiepiscopia Tomisului, fiind depuse in Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel".

Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media al Arhiepiscopiei Tomisului

.

03 Iulie 2008

Vizualizari: 601

Voteaza:

Moastele Sfintilor Epictet si Astion - la Halmyris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE