Sfantul Ioan Casian praznuit cu mare fast in Dobrogea

 

Intemeietorul monahismului din Franta, Sfantul Ioan Casian, este originar din Dobrogea. Nascut in anul 360 in zona podisului Casimcei, sfantul a pustnicit in pestera care azi ii poarta numele, situata intre localitatile Targusor si Cheile Dobrogei. Actualmente, in vecinatatea pesterii se afla o manastire, rod al stradaniei parintelui staret Iustin Petre si al Fundatiei Sfintii Martiri Brancoveni.

Inca din primul an al poposirii sale in Dobrogea, Inalt Prea Sfintitul Teodosie a luat initiativa ridicarii unui locas monahal in vecinatatea pesterii, pentru a sublinia importanta spirituala a zonei. Vizitata chiar si in timpul prigoanei comuniste, pestera a devenit astazi unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru credinciosii din tara, dar si din strainatate.



Pustnic al Scythiei Minor, Sfantul Ioan Casian a plecat alaturi de Sfantul Gherman in pelerinaje in Palestina, in pustia Egiptului si Siria. Sfintii dobrogeni au ajuns la Constantinopol, in anul 400, iar Ioan Casian a fost hirotonit diacon chiar de catre Sfantul Ioan Gura de Aur. Alaturi de el, Casian isi va desavarsi pregatirea teologica, dupa cum marturiseste in scrierile sale: Eu sunt ucenicul si opera lui Ioan. Va pleca in Apus pentru a-i lua apararea Sfantului Ioan Gura de Aur, dupa care va intemeia o manastire de maici si una de monahi in Marsilia. Obstea crestina de acolo, ca si numeroase alte comunitati bisericesti din Galia care l-au cunoscut, l-au cinstit ca sfant indata dupa mutarea sa la Domnul, in anul 435.

Cu ocazia praznuirii Sfintilor Ioan Casian si Gherman, in Dobrogea vor avea loc o serie de manifestari religioase.


Astfel, inca din seara zilei de astazi, 27 februarie 2007, credinciosii vor participa la slujbe si intalniri duhovnicesti.
-la orele 17.00, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de Priveghere la biserica Sfantul Gherman din cartierul constantean Poarta 6. (Piatra de temelie a bisericii a fost pusa in toamna anului 1997, paroh al bisericii fiind parintele Ionut Astefanoaie, cel care nadajduieste sa puna bazele unui complex social in imediata vecinatate a biserici)
-incepand cu orele 19.00, la Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian va avea loc slujba de Priveghere urmata de Taina Sfantul Maslu, iar la miezul noptii, in pestera Sfantului Ioan Casian, va avea loc Sfanta Liturghie oficiata de arhimandritul Andrei, Exarh al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu obstea manastirii Sfantului Ioan Casian.
-miercuri, 28 februarie, ziua praznuirii Sfintilor Ioan Casian si Gherman, incepand cu ora 8.00, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi vor oficia Sfanta Liturghie arhiereasca la Manastirea Sfantul Ioan Casian.

Moastele Sfintilor Martiri de la Adamclisi aduse la manastirea ce va fi ridicata in vecinatatea vechiului Centru Eparhial

In seara zilei de 28 februarie, incepand cu orele 17.00, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfintire a locului si va pune piatra de temelie pentru manastirea Sfantul Apostol Filip. Locasul de cult urmeaza a fi ridicat in vecinatatea vechiului centru episcopal de la Adamclisi, devenind o marturie a continuitatii crestinismului dobrogean.
In acest asezamant monahal vor fi depuse moastele celor cinci Sfinti Martiri descoperite intr-una dintre bazilicile cetatii. Martirizati cel mai probabil pe la sfarsitul secolului al III-lea, trupurile lor au fost aduse mai tarziu si depuse in cripta. Este vorba despre o practica bisericeasca din secolele V-VI, continuatoare a vechiul obicei prin care, datorita persecutiei crestinilor Sfanta Liturghie (frangerea painii) se oficia pe morminte apartinand sfintilor. Ion Barnea a descoperit, in plina perioada comunista, sub altarul uneia dintre cele sapte bazilici o cripta. Pe peretele criptei erau doua litere, in limba greaca, inscriptionate cu vopsea rosie, indiciu ca numele martirilor fusesera scrise.


La solicitarea Inalt Prea Sfintitului Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Institutul Antropologic din Bucuresti a redat cultului moastele celor cinci Sfinti Martiri de la Adamclisi. Credinciosii constanteni vor avea ocazia sa-i cinsteasca dupa aproape 35 de ani de la descoperire. Dr. Nicolae Miritoiu a realizat o analiza antropologica ce va fi publicata in curand, analiza ce argumenteaza cu prisosinta ca nu exista niciun dubiu: moastele apartin unor sfinti martiri dobrogeni.

 

.

28 Februarie 2007

Vizualizari: 2452

Voteaza:

Sfantul Ioan Casian praznuit cu mare fast in Dobrogea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE