(des) Cantarea Romaniei


Motto: "Poate ca ne-am saturat si noi pana la urma

Sa ni se spuna lacrima ca-i aur,

Sa ni se spuna lana ca e turma

Si boul junghiat ca este taur (.)"

(poezia Text de Nichita Stanescu)

Nu, nu. Nicidecum. Nu ne-am saturat deloc de iluzii. De minciuna, de fals, de neiubire, de urat, de boala si nici chiar de moarte noi inca nu ne-am saturat. Ba am impresia (si sper sa fie doar impresia) ca in viscerele noastre s-a salasluit un soi de cinica voluptate in a fi in istorie noi mereu slujitorii nefastului.

N-om mai sti ori nu mai vrem a sti sa schimbam si sa ne schimbam? Schimbarea pare a fi doar un patetic si derizoriu "deziderat" politic.

Ma intreb inca si inca ma intreb de unde, Doamne, bascalia asta republicana la un neam eminamente crestin? De unde starea asta de "mistio" national? De unde zeflemeaua asta generala?

O fi, ma gandesc, poate ecoul dramatic al afirmatiei aceleia, chipurile, consolabile: "a face haz de necaz". Noi fiind mereu in continutul unui necaz ni s-o fi dezvoltat undeva in fiinta vreun organ generator de pseudohaz. Altminteri cum sa poti fi intr-un "entertainment" (divertisment) continuu?

Bag seama ca ideologii (cat si cati erau) comunisti cunosteau perfect profilul psihologic al romanului decazut. Altminteri nici nu le-ar fi fost cu putinta sa-l mutileze asa cum au reusit.

L-au adulmecat ca-i cam place smecheria, chiulul, minciuna, delatiunea, ca-i slabanogit in credinta si ca nu-si iubeste aproapele, si atunci au altoit pe "anima" lui toate spurcaciunile doctrinarde ale "ciumei rosii", care s-au dezvoltat mai apoi in voie, avand mediul si clima propice rodind pana astazi si chiar astazi din plin.

Nevoia de "entertainment", despre care pomeneam mai devreme, este cultivata, insa, cu mult mai inainte de comunism.

Cine nu-si aminteste acel cantecut al gradinitelor: "romanasului ii place sus la munte, sus la munte la izvor."? Observati cantecutul nu zice "romanasului ii place jos la munca, jos la munca la ogor". Nu, "ci sus la munte. la izvor!" "Codru-i frate cu romanu'!"

Apoi o zicere populara il descrie pe roman ca fiind nascut poet. Adica artist. Si, lucrul acesta il confirma faptul ca in locul industriilor fantomatice ale comunismului s-au dezvolat, iata, altele care il au ca protagonist industrias tocmai pe romanul artist. Industriile muzichiilor! Show-bizz-ul!

Daciada a fost inlocuita cu maneliada, ca "spor(t)" national, iar in rest. multi copii de multe feluri canta (zic unii) si danseaza (isi inchipuie altii) frenetic in toate chipurile si limbile, toate genurile.

Poate ca aceasta este istoria contemporana, iar noi trebuie sa fim, desigur, contemporanii vremurilor noastre pentru ca sa fim in istoria noastra.

Foarte bine, foarte bine sa cantam si sa dantuim cu totii. Dar de ce? Sa suguim apoi cu totii despre toate, dar cu ce folos?

Ori poate tocmai in asta consta taina istoriei noastre trecute si cam neizbutita.

E drept ca romanului nu i-au placut nicicand mai mult ogoarele decat izvoarele, ca n-a iubit el chimia, metalurgia si mineritul, mai mult decat hora, buciumul si oieritul, dar n-a stiut probabil sa-si croiasca istoria dupa bucuriile si dupa darurile lui, ci mereu dupa nevoile si dupa determinantele altora.

Poate ca Dacia, Valahia sau Romania ar fi trebuit sa fie din totdeauna "Tara Sarbatorilor".

Nimic nu-l anima si nu-l mobilizeaza mai motivant parca pe roman decat sarbatoarea. Stie si-i place lui sa faca asta incomparabil cu altii. Pare caracteristica lui fundamentala. Asa se explica poate si faptul ca pana si in cele mai inalte functii demnitare el ramane un fel de nas, de cuscru, de cumatru sau chiar de bufon.

Pare ca stie tot ce cunoaste. Pare ca se indreapta incotro nu stie ca se duce. Si asta pentru ca si-a pierdut calauza. Cea mai mare paguba! Prietenia cu Dumnezeu ar fi facut ca astazi sa fi fost ceea ce nu stiu daca vom mai putea fi vreodata: un Neam!

Noi, insa, am tinut, gaiamatu', sa devenim, la un moment dat in istorie, popor, neintelegand ca ceea ce este in afara voii lui Dumnezeu se numeste nevoie.

Asa se face ca din nevoie in nevoie, astazi am ajuns o biata populatie orbecaitoare.

"Si-a venit un nor cu coarne peste sufletul meu, Doamne, sa ma-npunga, a venit numai chiar din infinit. Si-a venit un os subtire dintr-o alta-nalta fire dat cu fluier supt de sunet si cu fulger fara tunet.

A venit la mine nimeni, saruri si piperii si chimeni, verdele din frunza smulsa, laptele din tata scursa si mi-au pus la pleoape ? un fel de vedere de cercel si in inima nisip si pe chip altfel de chip, voind nevazuta hidra sa mi-o-ntoarca-n sus, clepsidra.

Nemaivrand in mine sange, ochiului i-au dat a plange tot cu luna lacrima cu stelele patima. A venit la mine "Da" care tocmai invia. Si-a venit la mine "Nu" de insumi varsat in Tu. Au venit sa imi propuna ca sa fiu la noapte luna si-ntre coaste sa imi fiu alergare de-argint viu, de aur, de platina, de stejar, de paltina, de cuvant, de necuvant, nestiind ca sunt pamant. (.)" (un pamant numit Romania - Nichita Stanescu).

Doamne, Cel singur bogat in iubire, care din indurarile bunatatii Tale, te pleci spre rugaciunile noastre, ale pacatosilor si ale nevrednicilor Tai robi; Care intocmesti si chivernisesti toate spre folosul nostru; Care cu purtarea Ta de grija, cea inteleapta ocarmuiesti viata noastra si in tot chipul doresti mantuirea noastra, Care din fire esti indelung - Rabdator si mult - Milostiv; Care pedepsesti si iarasi tamaduiesti si dai pedeapsa cu bunatate si cu iubire de oameni, nu ca sa pierzi zidirea mainilor Tale, ci mai vartos sa o aduci la frumusetea cea dintai si la starea aleasa, cea de la inceput, pe care am pierdut-o prin slabiciunea mintii si prin sfatul vrajmasului, vrand iarasi a ne ridica si in tot chipul purtand grija sa scapi ce a mai ramas din caderea noastra. Amin

Cornel Constantin Ciomazga  

.

30 Septembrie 2005

Vizualizari: 3016

Voteaza:

(des) Cantarea Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact