11 noi duhovnici in Arhiepiscopia Bucurestilor

Hirotesia, o chemare la semanatul virtutilor

Ieri, in Paraclisul istoric „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ din Resedinta patriarhala, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane,a hirotesit intru duhovnic unsprezece preoti.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat in cuvantul de invatatura rostit la finalul slujbei de hirotesie importanta slujirii ca parinte duhovnicesc. „Cine nu este duhovnic nu poate pronunta in numele Domnului dezlegarea de pacate, nici pentru cei vii, nici pentru cei morti. De aceea, este foarte important sa cunoastem lucrarea harului preotiei in slujirea de duhovnic. Inainte, nu oricine era preot devenea automat si duhovnic, ci aceasta putere si slujire apostolica a fost transmisa numai episcopilor.

Mai tarziu, din inmultirea rapida a parohiilor si a numarului preotilor, episcopii au ales dintre preotii cei mai vrednici pe unii care sa fie duhovnici. In general, se alegeau preoti in varsta, cu experienta vietii duhovnicesti si cu multa intelepciune. Primii duhovnici mai cunoscuti la noi au fost cei din manastiri; dupa aceea, cand Biserica s-a organizat si a infiintat scoli de teologie, altele decat cele din manastiri, atunci s-a extins slujirea de parinte duhovnicesc sau de duhovnic si la preotii de mir, astfel incat astazi, dupa o anumita pregatire, fiecare preot de mir este hirotesit duhovnic, pentru ca acolo, in parohie, credinciosii sa aiba aproape duhovnicul. Se considera ca aceasta pregatire teologica si spirituala din timpul seminarului si facultatii este o pregatire care constituie un inceput, pentru ca pregatirea in vederea duhovniciei continua toata viata. Aceasta arta duhovniceasca de a vindeca sufletul de ranile pacatelor, de a-l face pe om sa creasca duhovniceste, de a-l hrani cu hrana din Sfintele Scripturi si din scrierile sfintilor si mai ales de a-i purta in rugaciune pe cei pe care ii avem ca fii duhovnicesti este o lucrare de toata viata. De aceea, ceea ce astazi s-a daruit este un inceput pentru o lucrare, este o chemare la un seceris, dar si o chemare la semanatul virtutilor si la cultivarea lor in sufletele credinciosilor. In vremea noastra spovedania este foarte necesara si este de mare folos ca parintele duhovnicesc sa ofere sfatul lui, care trebuie sa se bazeze pe intelepciunea din Sfintele Scripturi si din scrierile sfintilor, nu pe pareri proprii si egoiste sau pline de orgoliu. Duhovnicia nu este atat de grea ca sfat dat altora, ci este foarte grea ca rugaciune permanenta pentru cei pe care i-am primit la spovedanie. De asemenea, cei care se spovedesc au datoria sa se roage pentru duhovnicul lor, ca Dumnezeu sa-l ocroteasca, sa-l lumineze si sa il inspire sa dea sfatul cel mai bun. Aceasta Taina este taina iubirii Preasfintei Treimi“, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Romaniei le-a oferit preotilor cate un molitfelnic si cate o cruce de binecuvantare.

Stefan Sfarghie
Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

21 Septembrie 2013

Vizualizari: 474

Voteaza:

11 noi duhovnici in Arhiepiscopia Bucurestilor 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE