A fost dezvelit tabloul restaurat al Sfantului Andrei Saguna

În a doua zi de manifestări din cadrul Zilelor Șaguniene 2017 a avut loc un moment festiv la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Tabloul Sfântului Andrei Șaguna din Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a fost dezvelit și prezentat după restaurarea sa. Tabloul realizat în perioada 1899-1900 de artistul român Sava Henția și plătit de cadrele didactice și studenții Academiei Teologice de la acea vreme, a fost restaurat recent în laboratoarele Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, iar rama a fost restaurată la Centrul de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului.

La eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, decanul facultății, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, directorul general adjunct al Muzeului Brukenthal, dr. Dana Hrib, șeful secției Educație, Marketing, Comunicare și Secretariat al muzeului sibian, dr. Alexandru Chituță, reprezentanții Centrului de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, Valentin Delcă, președintele Asociațiunii „ASTRA”, Dumitru Acu, precum și numeroși reprezentanți ai instituțiilor media și de cultură din oraș, oficialități și oaspeți.

„Mulțumim restauratorilor de la Muzeul Brukenthal și de la Centrul de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului pentru această lucrare frumoasă prin care chipul Sfântului Andrei Șaguna din acest tablou minunat a revenit la lumină”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

„Este o plăcere și o onoare să fim astăzi aici la această îmbogățire spirituală a acestei aule cu semnificații deosebite pentru ceea ce înseamnă Facultatea de Teologie a Universității «Lucian Blaga» din Sibiu. Este un moment deosebit ca în preajma sărbătorii Sfântului Andrei să vedem ceea ce au restaurat colegii noștri și să ne gândim încă o dată la Sfântul Andrei Șaguna”, a spus rectorul Ioan Bondrea.

„Am venit să mulțumim Arhiepiscopiei Sibiului pentru prezența constantă în acest an alături de noi, pentru sprjinul spiritual și moral pe care îl acordați instituției noastre și vă asigurăm că echipa Muzeului Național Brukenthal este conștientă de ajutorul primit și vă asigurăm de recunoștința noastră”, a spus directoarea Dana Hrib.

„Este o onoare pentru mine să particip la acest eveniment și vă transmit felicitări”, a spus subprefectul Horațiu Lucian Marin.

Un cuvânt de felicitare și de mulțumire a venit și din partea directorului Valentin Delcă, a dr. Alexandru Chituță, iar cei doi experți restauratori care s-au ocupat de refacerea tablului Sfântului Andrei Șaguna, Ioan Munteanu și Andrei Popa au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurențiu.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Pe aceeaşi temă

23 Noiembrie 2017

Vizualizari: 459

Voteaza:

A fost dezvelit tabloul restaurat al Sfantului Andrei Saguna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE