A saptea editie a Sarbatorii Junilor din Tara Fagarasului

An de an, sfintele sarbatori se incheie la Fararas cu sarbatoarea cetelor de juni din satele ce inconjoara vechea cetate. Manifestarile au loc la Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul”, Catedrala din Municipiul Fagaras, dupa Sfanta Liturghie arhiereasca, cand cetele de juni colinda si isi prezinta apoi jocurile si obiceiurile intr-o parada prin centrul orasului.

Anul acesta, tinerii din Tara Fagarasului s-au adunat in 41 de cete si au pregatit ca de fiecare data colinde, jocuri specifice si vechi obiceiuri din sate, iar frumosul port popular a deschis o alta lume, in care troneaza romanismul si dragostea pentru cele sfinte.Somptuoasa catedrala din inima Fagarasului, lacas de cult aflat inca in constructie este pentru o zi neincapatoare. De Sfantul Ioan sute de tineri poposesc aici, alaturi de credinciosii veniti pentru a se ruga la Sfanta Liturghie oficiata de Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, initiatorul acestei sarbatori din Tara Fagarasului.

In soborul slujitor s-au aflat staretul Manastirii „Brancoveanu” de la Sambata de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, cei doi protopopi de Fagaras, pr. Marcel Dobrea si pr. Ion Tarcuta, preotii slujitori la Catedrala din Fagaras si alti slujitori ai sfintelor altare. Nu au lipsit de la slujba religioasa si de la sarbatoarea junilor nici autoritati locale, judetene si centrale.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurentiu i-a felicitat si le-a multumit tinerilor pentru prezenta la manifestarile de Sfantul Ioan, dar si preotilor si primarilor din localitatile fagarasene, prin care s-a facut posibila aceasta manifestare.

“Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu sa avem aici o cetate spirituala, care nu este doar catedrala orasului ci si a intregii Tari a Fagarasului. De aici se transmite chemarea de unitate spirituala si culturala, de pastrare a traditiilor noastre sfinte. In ziua aceasta de incheiere a sfintelor sarbatori am adresat rugamintea de a participa la aceasta manifestare intai de toate preotilor nostri din cele doua protopopiate ale Tarii Fagarasului. Apoi, rugamintea, cu multa insistenta si cu binecuvantare am transmis-o primarilor, alesii acestor comunitati, la fel de responsabili ca si preotii fata de traditia neamului si le multumim pentru prezenta si pentru activitatea depusa. Odata cu scaderea populatiei avem mai putini tineri, iar odata cu plecarea lor in strainatate pentru a castiga o viata mai buna, numarul lor a scazut simtitor. De multe ori, in anumite comunitati, foarte greu s-au gasit cativa tineri sa continue o traditie bimilenara a Bisericii noastre. Si totusi, iata ca astazi, dupa cum vedem, sunt multe cete de feciori care au venit sa cinsteasca in primul rand neamul si Biserica neamului. In al doilea rand au venit sa se cinsteasca pe ei insisi dar si traditiile comunitatilor de unde vin”, a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

Parada cetelor de juni

Dupa cuvantul ierarhului, fiecare ceata a fost prezentata si a interpretat un colind specific comunitatii reprezentate. Mai apoi, cetele de juni au mers prin centrul orasului, in parada cetelor, iar intr-un loc special amenajat a avut loc reuniunea acestora si jocurile populare, reprezentative pentru zona etnografica a Tarii Fagarasului. Potrivit traditiei populare, sarbatoarea Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul marcheaza incheierea activitatii cetelor, care colinda in aceasta zi pentru ultima data, urmand sa se intalneasca din nou la inceputul iernii viitoare, de praznicul Sfantului Ierarh Nicolae.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

09 Ianuarie 2013

Vizualizari: 261

Voteaza:

A saptea editie a Sarbatorii Junilor din Tara Fagarasului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sarbatoarea junilor

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE