Acatistul Sfantului Teofan Zavoratul

Acatistul Sfantului Teofan Zavoratul Mareste imaginea.

Acatistul Sfantului Teofan Zavoratul (10 ianuarie)

Rugaciunile incepatoare, obligatorii:

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindeni esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele nostre, Stapane, iarta faradelegile noastre; Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Carele esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau, vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel viclean. Ca a Ta este Imparatia si puterea si slava, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condac 1
Alesule nevoitor si slujitor adevarat al lui Hristos, pus de Dumnezeu in sfesnicul Bisericii spre slujire arhiereasca, cu stralucirea credintei pe oameni i-ai luminat, toate puterile sufletului si virtutile tale oamenilor le-ai daruit, iar nevoindu-te in zavorare spre mantuire, inimile ucenicilor tai prin nemarginita dragoste le-ai incalzit. Pentru aceasta si pe noi cu faclia intelepciunii tale ne lumineaza, ierarhe a lui Hristos minunate, ca sa cantam tie asa:
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Icos 1
De blandete ingereasca si nemarginita dragoste pentru Dumnezeu si pentru oameni fiind cuprins, ti-ai luat nevointa smereniei monahicesti si a slujirii, arhieresti, parinte al nostru minunate. Ascultator al voii dumnezeisti, darul intelepciunii pe care de la Dumnezeu l-ai primit - l-ai inmultit, si oamenilor spre mantuire, cu jertfelnicie prin acesta ai slujit. Pentru aceasta fericim nevointele tale cele inalte si strigam tie asa:
Bucura-te, ca din pruncie inima ta Domnului o ai inchinat;
Bucura-te, caci catre Unul Dumnezeu toata nadejdea ti-ai indreptat;
Bucura-te, ca pe Domnul mai mult decat orice L-ai iubit;
Bucura-te, ca din copilarie mintea ta cu intelepciunea dumnezeiasca o ai hranit;
Bucura-te, ca Domnului spre slujire cu totul te-ai daruit;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 2
Vazand sufletul tau plin de dragoste dumnezeiasca pentru Ziditorul tau si Dumnezeu, Domnul cel de grija purtator te-a inflacarat cu dorirea vietii calugarsti, iar tu, ierarhe al Domnului, urmand acestei chemari ceresti, ai pornit inca din copilarie pe calea inaltei smerenii si a lepadarii de cele lumesti, increzandu-te cu totul voii lui Dumnezeu si cantandu-I: Aliluia!

Icos 2
Prin intelegerea intelepciunii celor citite fiind din belsug de Dumnezeu daruit, ti-ai imbogatit neincetat mintea prin cercetarea scrierilor sfintilor parinti si a nevoitorilor credintei si bunei cuviinte, sorbind din ele multa putere si lumina duhovniceasca. Iar noi, proslavind intelepciunea ta, strigam tie cu umilinta asa:
Bucura-te, ca pentru Dumnezeu de dragoste ardeai;
Bucura-te, ca in adanca smerenie tineretea ti-o petreceai;
Bucura-te, ca prin blandetea ta tuturor ca exemplu te-ai aratat;
Bucura-te, ca vietuirii pustnicesti te-ai supus;
Bucura-te, ca lui Dumnezeu cu totul pe sine-ti te-ai adus;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 3
Puterea lui Dumnezeu care in tine s-a salasluit, inca de la inceputurile tale, prin flacara harului sufletul tau l-a incalzit si in cinul arhieresc te-a impodobit, si oamenilor, pastorule cel bun, asa te-a daruit. Iar tu de mantuirea sufletelor noastre cu ardoare grija ai purtat si Domnului neobosit ai cantat: Aliluia!

Icos 3
Avand in inima pe Unul Dumnezeu, cu multa bucurie ti-ai inchinat viata slujirii lucrarii lui Hristos de mantuire a neamului omenesc, in care tu, placutule al Domnului, ai adus comoara cunoasterii tale si a experietei duhovnicesti Dumnezeului tau spre ascultare, invatand si povatuind pe cei ce alergau la tine cu credinta. Astfel si noi, fericind nevointele tale purtate spre mantuirea sufletelor noastre, strigam tie asa:
Bucura-te, cel ce de Domnul eu intelelepciune ai fost adapat;
Bucura-te, ca in truda nevointei ai fost incerat;
Bucura-te, ca smerenia si blandetea cu tarie le-ai purtat;
Bucura-te, ca in voia lui Dumnezeu cu totul te-ai lasat;
Bucura-te, ca milostivirea lui Dumnezeu prin scrierile tale ai proslavit;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 4
Furtuna tulburarii a umplut inimile oilor turmei tale atunci cand au cunoscut dorinta ta de a-i parasi si nevointelor in zavorare cu totul a te darui. Iar tu petrecand acolo in neincetate lupte, post si rugaciune, ai cantat nebiruit Dumnezeului Puterilor: Aliluia!

Icos 4
Auzind oamenii de plecarea ta in pustia Vasei, se tanguiau amar ca au ramas orfani si cinstindu-te ca pe un bun pastor de Dumnezeu daruit pentru a se ingriji cu dragoste de sufletele lor, veneau la tine cu lacrimi si iti cereau rugaciuni spre ajutor si invataturi de Dumnezeu inteleptite. Pentru aceasta, primeste si de la noi unele laude ca acestea:
Bucura-te, ca in arhierie parinte milostiv turmei tale te-ai aratat;
Bucura-te, ca neincetat de turma ta grija ai purtat;
Bucura-te, ca de aceasta cu lacrimi de umilinta te-ai despartit;
Bucura-te, ca tacerea si cugetarea la Dumnezeu mai mult decat orice ai iubit;
Bucura-te, al sfantului lacas din Vasa stralucit luminator;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 5
Stea calauzitoare catre Dumnezeu in sfanta manastire te-ai aratat, ierarhe intelepte, si dorind tacerea vietii pustnicesti pentru mantuirea sufletului tau, te-ai nevoit intru aceasta neincetat. Asa, tuturor fratilor exemplu ziditor te-ai infatisat si sa cante pururi lui Dumnezeu i-ai invatat: Aliluia!

Icos 5
Aducand lui Hristos Dumnezeu inima ta, cuprinsa cu totul de dragoste pentru Dansul, ti-ai pregatit sufletul sa fie lacas al Duhului Sfant. Asa cu multa smerenie si blandete nevoindu-te, ai aratat ucenicilor iubitori de Hristos prin lucrarea ta neincetata exemplu de vietuire adevarata. Pentru aceasta si noi cinstindu-te ca pe un adevarat slujitor al lui Hristos si ca pe un ales preaiubit al Domnului, strigam tie asa:
Bucura-te, izvor nesecat de dragoste pentru Dumnezeu;
Bucura-te, luminator inflacarat ce in pustie a stralucit;
Bucura-te, cel ce inima ta ascultarii o ai daruit;
Bucura-te, al infranarii intelept povatuitor;
Bucura-te, al sufletelor omenesti de grija purtator;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 6
Propovaduitor neobosit, cuvantator al adevarurilor dumnezeiesti, tu slujirea arhiereasca o ai purtat cu adevarat, luminand si povatuind turma ta. Asa, zavorat fiind nu ai lasat fara indrumare duhovniceasca pe cei ce alergau catre lumina ta de Dumnezeu insuflata, invatand prin cuvintele tale pe toti a canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 6
A stralucit in pustie steaua cea mare a intelepciunii, minunatule placut al lui Hristos si ascuns fiind in zavorare, au inceput a curge rauri de cuvinte vii de pe buzele tale. Caci din ingaduinta lui Dumnezeu izvorul cel plin de har al invataturilor tale s-a descoperit si setea tuturor celor insetati a potolit, a celor ce alergau cu credinta catre dansul. Pentru aceasta, ierarhe al Domnului, primeste si de la noi unele laude ca acestea:
Bucura-te, ca prin buzele tale intelepciunea lui Dumnezeu ai aratat;
Bucura-te, ca prin aceasta intelepciune pe toti i-ai adapat;
Bucura-te, ca in nevointele vietii pustnicesti ai petrecut;
Bucura-te, ca pacatele omenesti cu intelepciunea ta le-ai dezradacinat; .
Bucura-te, ca prin buna ta sporire pe toti i-ai indrumat;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 7
Vrand ca toti oamenii sa se mantuiasca si in Imparatia Cerurilor sa ajunga, tu, bunule pastor, prin lepadarea ta de lume si prin aspra zavorare, un puternic izvor de insufletire ai dobandit si imitand pe Incepatorul Arhieriei, pe Hristos, oamenilor cu indrazneala ai slujit, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 7
Vazand in tine un nou nevoitor si bineplacut al lui Hristos, ce in Imparatia lui Dumnezeu cu inima ai ajuns, adanca smerenie si multa blandete ai dobandit, iar sufletele omenesti cele bolnave si suferinde si-au indreptat cu nadejde privirile spre pustie, ce de ochii acestora te-a acoperit, cautand ajutorul si intelepciunea ta plina de har. Pentru aeeasta si noi, insetand dupa aceste bunatati, strigam tie asa:
Bucura-te,ca de pe pamant curatia ingereasca ai dobandit;
Bucura-te, ca prin blandetea duhului ta pe toti i-ai cucerit;
Bucura-te, ca mintile cele intunecate le-ai luminat;
Bucura-te, al nerautatii invatatorule minunat;
Bucura-te, ca pe oameni la nevointa milosteniei i-ai chemat;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 8
Neinteleasa pentru unii, dar minunata pentru cei iubesc pe Dumnezeu, a fost nevointa ta, bunule arhiereu, caci in deplina ascultare in pustnicie ai vietuit, unde trudei neobosite si neincetatei cugetari la Dumnezeu te-ai daruit. Iar noi, in umilinta inimilor noastre, vazand unele ca acestea, cantam cu multumire lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 8
Tuturor toate le-ai fost, ierarhe al Domnului: parinte si pastor, invatator si povatuitor, prin vestirea cea buna si nesecata a buzelor tale, de cuvinte de aur izvoratoare. Pentru aceasta si noi, copiii tai duhovnicesti, strigam tie cu multumire asa:
Bucura-te, caci cu roua Duhului lui Dumnezeu ai fost adapat;
Bucura-te, ca prin stralucirea harului lui Dumnezeu ai fost luminat;
Bucura-te, caci cu mintea ta la cunoasterea de Dumnezeu ai ajuns;
Bucura-te, ca prin pacea sufletului tau pe Domnul L-ai dobandit;
Bucura-te, ca prin harul tau pe toti i-ai umilit;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 9
Tuturor ai fost exemplu de vietuire inteleapta pentru "singurul lucru de trebuinta", cugetand cum sa-ti curatesti sufletul tau si sa-l faci biserica a Duhului Sfant. Asa in nevointe mari ai inaintat si din putere in putere ai urcat, incalzind neincetat inima ta cu rugaciunea lui Iisus si cantand lui Dumnezeu: Aliluial

Icos 9
G1asul tau cel bland si plin de intelepciune auzul tuturor celor ce-l ascultau cu credinta - l-ai indulcit, iar tu cu puterea invataturilor tale, neincetat si cu jertfelnicie pe cea stramta, spre nevointa ascultarii - i-ai povatuit, invatandu-i despre adevarul lui Dumnezeu si despre Imparatia Lui. Pentru aceasta, primeste si de la noi, bunule invatator, unele multumiri ca acestea:
Bucura-te, ierarhe al lui Dumnezeu, bland si smerit;
Bucura-te, bunule pastor, de ucenici iubitor;
Bucura-te, ca in pustie ca un crin al tarinei ai inflorit;
Bucura-te, ca linistea cea mantuitoare din zavorare ai iubit;
Bucura-te, bunule indrumator al sufletelor zbuciumate;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 10
Vrand sa scapi neamul omenesc din intunericul pacatelor, placutule al lui Dumnezeu, mintile cele ce cautau adevarul - le-ai luminat, iar calea biruintei tainice in razboiul cel nevazut spre cununa mult ravnita a fericitului sfarsit oamenilor ai aratat, celor ce cantau impreuna cu tine lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 10
Sprijin tare esti pentru fiecare suflet prin scrierile tale de Dumnezeu insuflate, adevarate arhiereu al lui Hristos, caci au gasit in intelepciunea ta indreptare a vietii lor si multa calauzire, urmand calea ce le-ai aratat catre mantuire. Iar noi, aducand multumiri lui Dumnezeu pentru grija ce o porti sufletelor noastre neincetat, strigam tie cu umilinta asa:
Bucura-te, ca pe pamant de vietuire ingereasca te-ai invrednicit;
Bucura-te, c impreuna cu sfintii ingeri la Liturghie ai slujit;
Bucura-te, ca prin blandete ingereasca ai stralucit;
Bucura-te, al curatiei vas binecuvantat;
Bucura-te, ca despre adevarul lui Dumnezeu cu indrazneala ne-ai invatat;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 11
Cantare de lauda aducem tie, bunule arhiereu si bineplacutule al lui Dumnezeu. Te laudam, caci prin nevointele si vietuirea ta Numele cel sfant al Ziditorului ai proslavit, cantand lui Dumnezeu: Aliluia !

Icos 11
Vietuirea ta stralucita ce in zavorare o ai petrecut, de inimile insetate de adevar a se ascunde nu a putut. Iar fericitul tau sfarsit, plin de pace si netulburat, in multa lumina calea vietuirii tale arhieresti a scaldat, caci nevointele in care ai petrecut, vas al harului dumnezeiesc cu adevarat te-au facut. Pentru aceasta si noi cu inimi umilite si cu multumire glasuim tie asa:
Bucura-te, ca la despartirea ta de trup, cinul arhieresc l-ai proslavit;
Bucura-te, ca pana la ultima suflare lui Dumnezeu I-ai slujit;
Bucura-te, al locasului monahicesc podoaba minunata;
Bucura-te, al Tambovului luminator, plin de intelepciune inalta;
Bucura-te, a turmei din Riazan lauda si bucurie;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 12
Daruit din belsug cu harul lui Dumnezeu, prin aceasta cu intelepciune turmei tale ai slujit. Pentru aceasta nu ne lasa nici pe noi, cei ce in mijlocirea ta din ceruri catre Dumnezeu am nadajduit, ca tu acolo in netacuta slavoslovie petreci, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 12
Cantam nevointele tale, ce cu stralucire mare au luminat vietuirea ta pamanteasca de lepadare, pentru dragostea Domnului tau. Pentru aceasta si noi, ierarhe al lui Dumnezeu, bland si milostiv, cu nadejde cautam catre tine, ca la ocrotitorul nostru ceresc si mijlocitor tare inaintea prestolului dumnezeiesc, strigand tie cu umilinta asa:
Bucura-te, bineplacutule al lui Dumnezeu, plin de stralucire si milostivire;
Bucura-te, ca rugaciunile celor credinciosi tie niciodata nu le-ai trecut cu vederea;
Bucura-te, robul lui Hristos si iubit al lui Dumnezeu;
Bucura-te, al calugarilor intelept povatuitor;
Bucura-te, ierarhe, al necazurilor noastre grabnic ajutator;
Bucura-te, sfinte parinte, ierarhe Teofan, cel ce te-ai zavorat si prin cuvinte de aur viata crestinilor o ai povatuit!

Condac 13
O, preabunule ierarhe Teofan, bland si de Dumnezeu inteleptit invatator al nostru! Primeste de la noi aceasta putina rugaciune si lauda cu multumire ce iti aducem tie. Nu ne uita pe noi pacatosii in rugaciunile tale sfinte, ca nadajduind in ajutorul tau, Dumnezeului Puterilor neincetat sa cantam: Aliluia!(de 3 ori)

Rugaciune:

O, sfinte ierarhe, parinte Teofan, slava si bucuria tarii noastre! Primeste de la noi aceste smerite si calde rugaciuni, cei ce cu dragoste te cinstim pe tine. Cautand la cuvantul ce s-a implinit in tine: "Pe cei ce Ma vor proslavi, ii voi proslavi", cadem ecu umilinta la sfintele tale moaste, nazuind la puterea lor tamaduitoare, si ca unui ales al harului dumnezeiesc, strigam tie: binecuvinteaza si miluieste tara noastra, arhiereule al Dumnezeului cel Adevarat, barbatie neclatinata ostasilor nostri le daruieste, pe toti oamenii de necazuri ii pazeste si la pocainta ii calauzeste; pruncilor invatatura buna le daruieste, pe tineri ii calauzeste, celor bolnavi si in suferinte sanatate le cere, iar noua tuturor bucurie neancetata in Domnul ne daruieste, ca toti cu multumire sa te fericim, glasuind tie asa: Fericimu-te pre tine, sfinte ierarhe, parinte Teofan, si cinstim sfanta pomenirea ta, ca tu te rogi pentru noi lui Hristos, Dumnezeului nostru. Amin.

Tropar, glas 8
Al ortodoxiei povatuitor, al bunei credinte si curatiei invatator, al Vasei nevoitor, ierarhe Teofan de Dumnezeu inteleptite. Cu invataturile tale cuvantul lui Dumnezeu l-ai facut lamurit si celor credinciosi calea catre mantuire le-ai descoperit. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa se mantuiasca sufletele noastre.

Condac, glas 4
Prin "Aratarea Domnului" fiind numit, ierarhe Teofane, cu invataturile tale multime de oameni ai luminat. Pentru aceasta impreuna cu ingerii inaintea prestolului Sfintei Treimi petrecand, roaga-te neincetat pentru noi toti.

 

10 Ianuarie 2024

Vizualizari: 3707

Voteaza:

Acatistul Sfantului Teofan Zavoratul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE