Biserica Sfantul Gheorghe Nou si-a sarbatorit ctitorul

Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti si-a sarbatorit la 16 august 2012 ctitorul, pe Sf. Voievod Martir Constantin Brancoveanu. In ziua cinstirii Sfintilor Martiri Brancoveni - Constantin Voda cu cei patru fii ai sai - Constantin, Stefan, Radu, Matei - si Sfetnicul Ianache, Sfanta Liturghie a fost oficiata de Preasfintitul Episcop vicar patriarhal, Varlaam Ploiesteanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Sfintii Martiri Brancoveni au fost ucisi la Constantinopol, in anul 1714, pentru ca nu s-au lepadat de credinta si au marturisit invatatura Mantuitorului Hristos. Sfantul Constantin Brancoveanu este cunoscut ca unul din cei mai importanti ctitori de biserici si manastiri din tara Romaneasca, lacasul de cult de la km. 0 la Capitalei fiind ctitorie a sfantului voievod. Cronicarul Radu Greceanu, consemneaza ca in al XVII-lea an de domnie al voievodului Constantin Brancoveanu (1688-1714): “... credinciosul domn a hotarat sa construiasca cea mai de seama biserica din Bucurestii vremii sale, care avea sa-i poarte faima peste veacuri. Aceasta biserica reprezinta rafinamentul si frumusetea stilului brancovenesc, fiind, de altfel, ultima ctitorie a Sfantului Martir Constantin Brancoveanu si singura ramasa pana astazi in Capitala Romaniei'.

„Felicitam pe parintele paroh si pe parintii slujitori ai acestei biserici pentru infrumusetarea atat de splendida a acestei ctitorii brancovenesti. Va multumim dvs. pentru prezenta atat de numeroasa, va multumim pentru rabdarea si linistea pe care ati pastrat-o in biserica si dorim ca aceasta sarbatoare a pomenirii Sfantului Martir Voievod Constantin Brancoveanu sa aduca bucurie in inimile si familiile dvs. sa ne aduca un plus de demnitate, demnitate pentru care el si-a sacrificat viata, demnitatea de crestin rasaritean ortodox si demnitatea de roman. Sa cultivam aceasta demnitate in aceasta perioada in care exista mult haos social. Noi crestinii trebuie sa avem constiinta ca prin Taina Botezului am devenit frati ai Mantuitorului Hristos si fii ai lui Dumnezeu Tatal”, a spus Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal dupa cum ne informeaza Radio TRINITAS.

Sfintii Brancoveni au fost canonizati de Biserica Ortodoxa Romana in iunie 1992.

Sfintele moaste ale Sfantului Constantin Brancoveanu au fost aduse in tara in taina de doamna Marica abia in 1720, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, si inmormantate in Biserica Sfantul Gheorghe Nou'.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

05 Septembrie 2012

Vizualizari: 541

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe Nou si-a sarbatorit ctitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE