Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul – Brestei” din Craiova si-a sarbatorit Ocrotitorul

Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul” din cartierul craiovean Brestei a imbracat haina de sarbatoare luni, 7 ianuarie, de praznicul Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, pentru a-si cinsti Ocrotitorul. Cateva sute de credinciosi au fost prezenti la slujba Sfintei Liturghii arhieresti savarsite de Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

"Dumnezeu biruieste randuiala firii"

In cuvantul de invatatura, Inalt Preasfintitul Parinte Mitropolit Irineu a vorbit credinciosilor despre minunea dumnezeiasca prin care a venit pe lume Sfantul Ioan Botezatorul.

“Ca fiu al lui Zaharia , arhiereul si profetul Vechiului Testament, Sfantul Ioan Botezatorul este cel care s-a nascut printr-o randuiala divina, o interventie directa a lui Dumnezeu. A venit in lume la rugamintile neincetate si la privegherile nenumarate ale Sfantului Zaharia si a Sfintei Elisabeta de a avea un prunc. Asa cum Fecioara Maria a venit pe lume din Parintii Ioachim si Ana la adanci batraneti, si Sfantul Ioan Botezatorul a venit din parintii sai Zaharia si Elisabeta la adanci batraneti. Nu pentru faptul ca Dumnezeu a prelungit asteptarea acestor sfinti drepti, ci sa ne arate ca El biruieste randuiala firii”, a precizat IPS Sa. In continuare, Mitropolitul Olteniei a amintit despre momentul cand Irod a poruncit ca toti pruncii care nu implinisera 2 ani sa fie ucisi, printre acestia aflandu-se si Sfantul Ioan Botezatorul. Pe acesta insa, mama sa Elisabeta l-a luat si s-a retras in pustie, ca sa-l protejeze, scapand astfel nevatamati. “Dupa ce mama sa a trecut la cele vesnice, Sfantul Ioan s-a retras in pustia Iordanului, unde a stat in asceza, in rugaciune neincetata, pana cand a primit vestea de la Dumnezeu ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor. Si a iesit ca sa boteze la Iordan. Printre cei care au venit sa se boteze era si Mantuitorul Iisus Hristos. Pe El, Sfantul Ioan Botezatorul L-a vazut si s-a cutremurat. S-a inspaimantat, ne spune Sfantul Evanghelist, a cazut in genunchi si cerea chiar el sa fie botezat. “Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine?(Matei 3, 14)”, intreaba sfantul, la care Mantuitorul Iisus Hristos ii raspunde “Lasa acum, ca asa se cuvine noua sa implinim toata dreptatea.(Matei 3, 15)”. In momentul acela, Sfantul Ioan Botezatorul a acceptat ca sa-L boteze pe Mantuitorul Iisus Hristos, si deodata alta minune se arata, cand Iordanul se infricoseaza si se intoarce inapoi. Apele, in loc sa-si mai mentina cursul lor, prin revarsare, se intorc spre izvoarele lor, de teama, de cutremur, de frica, pentru ca Cel care se boteaza este Creatorul lumi, Dumnezeul nostru”, a adaugat IPS Irineu.

Sfantul Ioan Botezatorul este un vestitor al Legii celei Noi”

IPS Parinte Mitropolit a subliniat, de asemenea, ca Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre proorocii care incheie Vechiul Testament. “In acelasi timp, Sfantul Ioan Botezatorul este si un vestitor al Legii celei Noi. In Vechiul Testament, legamantul dintre Dumnezeu si om era taierea imprejur, un legamant care avea in vedere semnul pacatului, al caderii lui Adam din rai. Ioan Botezatorul este cel care arata noul legamant dintre Dumnezeu si om, legamantul dragostei, al marturisirii, al Preasfintei Treimi si al Botezului”, a conchis Inalt Preasfintitul Parinte Mitropolit.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost savarsita o slujba de Parastas intru pomenirea tuturor ctitorilor si binefacatorilor acestui sfant locas. Dupa cum ne-a marturisit parintele paroh Florentin Danciu, Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” este una din putinele biserici din Craiova ridicate in timpul regimului comunist, lucrarile de pictura fiind finalizate in anul 2000, in timpul pastoririi vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu.

(Gabriela Popescu)

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 Ianuarie 2013

Vizualizari: 414

Voteaza:

Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul – Brestei” din Craiova si-a sarbatorit Ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE