In Arhiepiscopia Ramnicului exista doua biserici care il au ca protector si ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic Mina : Biserica „Toti Sfintii” din Ramnicu Valcea si Biserica „Sfintii Martiri Brancoveni” si „Sfantul Mucenic Mina” de la Obarsia Lotrului.
Biserica „Toti Sfintii”, situata in centrul municipiului Ramnicu Valcea, are si un al doilea patron si ocrotitor, anume pe Sfantul Mucenic Mina.
Este cel mai reprezentativ monument istoric de inceput de secol XVIII al orasului, o adevarata podoaba arhitecturala neobizantina, care imbina armonios stilul de constructie hurezean-brancovenesc cu cel al manastirilor Curtea de Arges si Dealu.
Pe langa detaliile arhitecturale, biserica a dobandit si un loc de frunte in randul lacasurilor de cult din Arhiepiscopia Ramnicului prin faptul ca aici au fost sfintite si binecuvantate steagurile revolutionarilor de la 1848, condusi de generalul Gheorghe Magheru, si tot aici, in 20 iunie 1848, a fost celebrata Constitutia Romaniei.
Tot aici, in 1910, au fost asezate spre inchinarea si binecuvantarea credinciosilor fragmente din moastele Sfantului Mucenic Mina, ale Sfantului Ioan Hrisostom, Haralambie si ale Sfintei Mucenice Paraschevia.
Situata la altitudinea de circa 1400 m, Manastirea „Sfintii Martiri Brancoveni” si „Sfantul Mare Mucenic Mina”, popas duhovnicesc intre judetele Valcea si Hunedoara, se afla pe DN7 – Ramnicu Valcea - Sibiu, ramificatie la stanga de la Brezoi prin Voineasa si Vidra spre Petrosani (DN 7A), in statiunea Obarsia Lotrului.
Piatra de temelie pentru noua biserica a manastirii de calugari cu hramurile „Sfintii Martiri Brancoveni” si „Sfantul Mare Mucenic Mina” a fost pusa la data de 28 iunie 2012, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, de catre Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.
Ctitorii principali ai manastirii sunt preotul inginer Ioan Comaneci, impreuna cu doctorul Frank Vasile Timis. Terenul a fost donat de domnul Alexandru Emanoil Savoiu. Ansamblul manastiresc de la Obarsia Lotrului cuprinde biserica mare din lemn si un arhondaric din zid pe doua nivele.
Biserica din lemn, construita in stil maramuresean, specifica zonei Borsa, localitatea natala a ctitorului Vasile Timis, este in forma de cruce bizantina, cu pridvor sculptat in lemn de stejar, si are lungimea de 17 m. Planul si arhitectura manastirii au fost realizate de Parintele Ioan Comaneci. Obstea manastirii are 5 vietuitori ce il au staret pe protosinghelul Serafim Sangeorzan.
Sursa: arhiram.ro
.
-
Biserica Sfantul Mina - Vergu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfantul Mina - protectorul celor pagubiti
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Mina, ocrotitorul celor pagubiti
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Mina
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Mina, biruitorul talharilor
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.