Cantari si colinde din vatra satului la Libraria Sophia

Libraria Sophia va invita marti, 4 decembrie 2012, ora 18.00 la Cantari si colinde din vatra satului cu rapsodul Ion Creteanu.

Cobza lui… e singurul limbaj pe care-l stie grai dumnezeieste!… o pastreza cu sfintenie, pentru ca i-a fost daruita in urma cu 30 de ani de catre Cornel Balosu, starostele Sectiei de Etnografie. Mestesugul cantului vechi, cu inflexiuni trace, il stie de la Ion Serban de la Craiova – Tarzan din Cartierul Fata Luncii…

Poarta pe umeri ipingeaua de culoatea sangelui, veche de 140 de ani – singura sa carte de vizita.

Culege folclor de 37 de ani, cu frenezia cu care copiii isi randuiesc jucariile fiecare la locul ei… ”Iancu Jianu” de la Amarasti, ”Omule cu caii buni”, de la Dabuleni, invatata de la Minuta Oprea, ”Caprioara, surioara” sunt cateva titluri din repertoriul unui artist care nu canta niciodata in Playback si care a adus pe scena, mereu, doar melodiile culese si inregistrate de el.



Versul simplu, nesofisticat, capata o noblete rara atunci cand se creeaza rezonanta cu acordurile la cobza.

Ion Creteanu coordoneaza tarafurile din Morunglav (Olt), Grecesti (Dolj) si Albotina (Bulgaria), pe Valea Timocului. Este rapsodul care nu s-a multumit sa caute doar folclorul din zona sa etnica, ci a adulmecat radacinile etno-folclorice ale tuturor romanilor din jurul Romaniei. Pasiunea pentru ritmurile vechi, autentice, i-a purtat pasii pana in Italia (Penne – Pescara), Spania (Valencia), Bulgaria (Sofia si Vidin) sau Moldova (Chisinau).

Ion Creteanu a ajuns cu concertele pana la Teheran (Iran) si a cantat in cadrul Festivalului International ”Enescu si muzica lumii”, edisia a XI-a. Numele sau a aparut pe langa nume de mare rezonanta in cultura romana, cum ar fi Felicia Filip.

Prin felul sau de a fi, crede in nobletea lucrurilor simple din care rasare rezonanta sublima.

Este modest, un pic aplecat spre cunoasterea de sine, spre introspectie.

Invitat:
Miron Manega
scriitor si publicist, specializat in analiza pietei de arta din Romania. Numele real este Dumitru Manea. Pseudonimul cu care semneaza a fost „oficializat” in 1985, la Cenaclul literar „Numele Poetului” ( condus de Cezar Ivanescu), din care a facut parte. In privinta publicisticii, Miron Manega a scris si publicat peste 2.000 de articole, dintre care 130 in Jurnalul National si 350 in Siptamana Financiara. Acestea din urma sunt studii de marketing cultural, care abordeaza domeniul din perspectiva produsului cultural, incercand sa identifice ce se intampla in interiorul fenomenului specific, pornind de la dinamica cifrelor. 200 din cele 345 de texte sunt dedicate exclusiv pietei de de arta din Romania.
Din aprilie 2005 este publicist comentator la saptamanalul de businees Saptamana financiara si la cotidianul Jurnalul National.

In paralel a realizat, in calitate de redactor sef, respectiv director editorial, publicatia bilingva “ROMANIA 100%” (distribuita in Australia, Noua Zeelanda, Noua Guinee, Insulele Solomon, Indonezia, SUA si Canada) si revista lunara de cultura spectacolului “VREAU BILET.ro”. Este, de asemenea, initiator, autor de concept si coordonator al platformei cuturale CERTITUDINEA, al retelei sociale CERTITUDINEA si al revistei MOFTUL ROMAN.


.
Pe aceeaşi temă

04 Decembrie 2012

Vizualizari: 844

Voteaza:

Cantari si colinde din vatra satului la Libraria Sophia 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

colinde libraria sophia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE