CEDO considera intemeiata decizia autoritatilor romane de a nu inregistra un sindicat al preotilor

 In ziua de 9 iulie 2013, Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a comunicat hotararea definitiva nr. 2330/09 in cauza Sindicatul «Pastorul cel Bun» contra Romaniei si a decis ca Statul roman nu a incalcat dreptul la libertatea de asociere atunci cand a respins inregistrarea unui sindicat al preotilor in anul 2008.

In motivarea  hotararii, Marea Camera a CEDO considera ca statul roman a respectat principiul autonomiei comunitatilor religioase din Romania si obligatia de neutralitate religioasa enuntata de articolul 9 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului cand nu a admis inregistrarea unui sindicat al preotilor.

Marea Camera a CEDO apreciaza drept rezonabila decizia Curtii de Apel Craiova care a considerat ca infiintarea unui sindicat al preotilor reprezinta un risc real de incalcare a principiului autonomiei Bisericii, stipulat in Constitutia Romaniei (art. 29) si Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 8).

Instanta europeana de la Strasbourg retine faptul ca in Romania principiul autonomiei comunitatilor religioase este cheia de bolta a relatiilor dintre Stat si Cultele recunoscute si, ca atare, decizia Statului roman de neinregistrare a sindicatului preotilor a fost intemeiata.

In concluzie, hotararea  nr. 2330/09 a Marii Camere a CEDO tine cont de autonomia si libertatea cultelor precum si de Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane. In acelasi timp, decizia CEDO confirma specificul vocational al preotiei care este incompatibil cu actiunea sindicala, deoarece preotia este o misiune liber asumata pe care Biserica o incredinteaza celor care au raspuns la chemarea ei.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Pe aceeaşi temă

10 Iulie 2013

Vizualizari: 608

Voteaza:

CEDO considera intemeiata decizia autoritatilor romane de a nu inregistra un sindicat al preotilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE