Cerc pastoral-misionar in Parohia Dumitra, Protopopiatul Nasaud

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, preotii din Cercul pastoral-misionar Nasaud, coordonati de pr. Sermesan Ovidiu, s-au intalnit duminica, 10 august 2014, in Parohia Dumitra din Protopopiatul Nasaud.

Incepand cu ora 16.00, in Biserica cu hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, in prezenta a numerosi credinciosi, soborul celor 11 preoti slujitori, alaturi de parintele paroh Moldovan Ioan, au savarsit slujba Vecerniei, urmata de Taina Sfantului Maslu.

In cuvantul rostit la finalul slujbei, pr. Celsie George de la Parohia Nasaud II, plecand de la perioada anului bisericesc in care ne aflam, a Postului Adormirii Maicii Domnului, a vorbit credinciosilor despre rolul Maicii Sfinte de mijlocitoare intre noi si Dumnezeu. Tot in cuvantul de invatatura, parintele a subliniat iubirea pe care Prea Sfanta Fecioara o manifesta fata de cei care i se roaga cu smerenie si credinta. In incheiere, parintele paroh Moldovan Ioan a multumit tuturor preotilor prezenti.

Date istorice
La inceputul secolului al XX-lea credinciosii ortodocsi din Dumitra coexistau cu sasii evanghelici-lutherani si cercetau biserica ortodoxa din localitatea Prislop, azi Liviu Rebreanu, fiind considerati membrii ai acesteia. In 1938 filia Dumitra devine parohie de sine statatoare, avand in componenta pana in 1947 si filia Cepari.

Biserica Parohiei Dumitra cu hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a fost construita intre anii 1890-1899 in stil gotic de cultul evanghelic-lutheran. In 1910 langa biserica se construieste si casa parohiala, pentru ca in anul 1974, atat biserica, cat si casa parohiala sa fie cumparate de credinciosii ortodocsi de la cultul evanghelic-lutheran si apoi restaurate.

In anul 1977 s-a montat iconostasul, executat de sculptorul Aurel Macicasan, pentru ca in acelasi an la 31 iulie biserica sa fie sfintita de catre vrednicul de pomenire IPS Teofil Herineanul, in timpul pastoririi preotului Iuliu Crisan. Langa biserica se mai afla si “Turnul slaninilor”, monument istoric construit in 1488 ca turn de aparare, in care se gasesc trei clopote de valoare, asa cum ne-a informat pr. paroh Ioan Moldovan. Din anul 1985 pana in prezent parohia Dumitra este pastorita de preotul Ioan Moldovan, iar din 2011 slujeste alaturi de el si preotul Marius Cristian Moldovan.

Material realizat de pr. Cornel Coprean.
Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

11 August 2014

Vizualizari: 207

Voteaza:

Cerc pastoral-misionar in Parohia Dumitra, Protopopiatul Nasaud 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE