Cinstirea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe in Arhiepiscopia Tomisului

Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Cu acest prilej, vineri, 22 aprilie, începând cu ora 8.00, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Gheorghe” din orașul Mangalia.

Tot vineri, de la ora 16.40, la biserica „Sf. Gheorghe” din Constanța (str. N. Iorga nr. 12), Arhiepiscopul Tomisului va aduce spre închinare moaștele Sf. Dasie de la mănăstirea Lipnița (jud. Constanța). După ce va fi înconjurată biserica cu sfintele moaște, vor fi oficiate Taina Sfântului Maslu și slujba Vecerniei. Credincioșii vor putea cinsti sfintele moaște până duminică seara.

Sâmbătă, 23 aprilie, începând cu ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia (com. Cogealac), așezământ monahal ocrotit spiritual de către Sf. M. Mc. Gheorghe.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
S-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinți evlavioși. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la treizeci de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte. În timpul prigoanei împotriva creștinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunțat la toate rangurile lumești și și-a mărturisit credința în Dumnezeu în fața lui Dioclețian.

În cele câteva zile de la mărturisirea credinței până la martiraj, Sfântul Gheorghe a făcut minuni și a îndurat cu stoicism multe chinuiri greu de imaginat. Toate acestea cu dus la convertirea multor păgâni, printre care și împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă și ea la porunca împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia, fiind sărbătorit de Biserică pe data de 23 aprilie.

Mănăstirea Colilia
Stabiliți în fostul sat Colilia prin anii 1880, nemții au fost pentru localnici un model de hărnicie și de prosperitate. Între anii 1901-1934 etnicii germani au ridicat aici o biserică evanghelică. După plecarea lor, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, lăcaşul de cult a fost preluat de Biserica Ortodoxă Română, iar comunitatea germană a fost despăgubită. În timpul comunismului, între anii 1967-1968, prin sistematizarea rurală, odată cu satul Colilia biserica a fost părăsită şi, în timp, s-a degradat. Au rămas doar zidurile laterale fără acoperiş, geamuri și uşi.

După reactivarea mănăstirii în mai 2006, maica stareţă Rafaela a început lucrările de reconstrucţie. Astfel, în perioada 13 septembrie 2007 – 29 iulie 2008 a fost construit paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. În plus, au fost realizate: clopotniţa, un corp de chilii, aghiasmatarul, un aşezământ social format din 20 de căsuţe pentru nevoiaşi.

Din noiembrie 2006 s-a lucrat la ridicarea bisericii mari pe ruinele fostului lăcaş de cult. Pictura, în frescă, a fost realizată de Sorin şi Paraschiv Bejan, între anii 2007-2009.

Piatra de temelie a paraclisului cu hramul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” a fost pusă în ziua de 13 septembrie 2007, iar catapeteasma este din zid, cu icoane pictate.

Biroul de Comunicare

Pe aceeaşi temă

20 Aprilie 2016

Vizualizari: 872

Voteaza:

Cinstirea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe in Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE